Discussió:Ermita de la Salut (el Papiol)

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Disculpeu, però l'ermita de la Salut es troba tant al Papiol com a Valldoreix, i la línia divisòria passa pel mig de l'ermita. Valldoreix celebra el seu Aplec el 20 d'octubre.

Amb tots els respectes, crec que s'hauria de treure la referència de El Papiol en el títol de l'article.

--Adolf-art (discussió) 13:11, 27 oct 2008 (CET)[respon]

Això no és el que diuen els mapes oficials (http://www.icc.cat/vissir2/?zoom=6&lat=4589299.5&lon=418453.5&layers=B00FFFFFTF) ni les altres fonts (que em tornaré a mirar per posar-les com a nota al peu). A més, el nom de la Salut del Papiol es fa servir molt a fora del Papiol (per exemple, http://www10.gencat.net/probert/AppJava/ruta.jsp?id=126&comarca=11&idioma=1 ), i ve tant del terme on se situa, com pel fet d'haver-ne estat antigament la parròquia. D'altra banda, ermita de la Salut, que és el nom que es fa servir tant a Papiol com a Valldoreix, no serveix com a títol de l'article perquè ermites de la Salut n'hi ha moltes (sense anar més lluny, la de Sant Feliu). Ermita de la Salut, que ara és una redirecció, hauria de ser una pàgina de desambiguació.
Que els del Papiol hi fan un aplec un dia i els de Valldoreix un altre dia, és una informació interessant que es podria posar a l'article.--Pere prlpz (discussió) 13:46, 27 oct 2008 (CET)[respon]

Bé! el primer enllaç (el del mapa) no és gaire exacte, perquè aquestes línies separatòries normalment segueixen les pendents de les muntanyes, llavors la línia passaria pel cim, i tallaria l'ermita pel mig. Es diu que als de Papiol els pertany la porta, i als de Valldoreix l'absis, però això ja són dites més o menys populars.

L'altre enllaç és el d'una excursió "pels voltants de Papiol". No diu que l'ermita sigui de Papiol exclusivament.

He demanat consulta a persones que en saben molt més que jo, però potser la solució seria que el títol de l'entrada fos: Ermita de la Salut del Papiol i de Valldoreix

Fins aviat!

--Adolf-art (discussió) 15:47, 27 oct 2008 (CET)[respon]

L'enllaç que he posat no diu a qui pertany, però l'anomena (dins del text) ermita de la Salut del Papiol. Per posar un altre nom cal que hi hagi referències amb aquest nom. O sigui, no ens podem inventar noms a la Viquipèdia encara que tinguéssim bons motius per defensar-los (Viquipèdia:No feu treballs inèdits).--Pere prlpz (discussió) 20:15, 27 oct 2008 (CET)[respon]

Disculpeu però jo no m'invento res. Citaré només una referència, que es troba en el llibre de Joan Amades, Costumari català, vol. V, pp. 535, citat en el llibre de Juan José Cortés García, Valldoreix, la voluntat d'un poble, del 2004:

"El segon diumenge de setembre se celebrava la festivitat de la Mare de Déu de la Salut o del Remei. La gent d'El Papiol i de Canals (antic nom de Valldoreix) pujava a l'ermita i invocava a la Mare de Déu per demanar-li remei a totes les malalties i dolors."

Quan tingui més dades ja us les faré arribar.

--Adolf-art (discussió) 10:08, 28 oct 2008 (CET)[respon]

M'he perdut. Què és el que vols dir amb la cita? Que la gent de Valldoreix fa un aplec a la Salut? Això no ho discuteix ningú. Les referències que caldrien són les que fessin servir el nom de "Ermita de la Salut del Papiol i de Valldoreix".--Pere prlpz (discussió) 10:47, 28 oct 2008 (CET)[respon]

Llavors què fem? Dues entrades iguals?: L'ermita de la Salut del Papiol i l'ermita de la Salut de Valldoreix? No em sembla malament si aquesta és la solució més correcta.

Acabo de venir de l'Ajuntament de Sant Cugat, i tinc un full amb el terme municipal on la línia travessa l'ermita. Després miro de penjar-lo per a que el puguis veure. De totes formes, una cosa és la delimitació municipal, i una altra la utilització que se'n fa, o la nomenclatura popular, que crec que seria encara més important.

Fins ara!

--Adolf-art (discussió) 12:47, 28 oct 2008 (CET)[respon]

Val més que mirem quins noms tenen referències i els posem a l'article. Els altres noms més o menys descriptius que se'ns puguin ocórrer, encara que no es facin servir gaire o gens, es poden posar com a redireccions.--Pere prlpz (discussió) 13:07, 28 oct 2008 (CET)[respon]


Ara sóc jo qui no entèn què vols dir. Perdona però sóc molt nou a la Viquipèdia. Deixo a les teves mans la possible correcció de l'article. Espero que trobis bé les fotogrfies que he afegit. --Adolf-art (discussió) 15:12, 28 oct 2008 (CET)[respon]



Foto termes municipals[modifica]

Hola de nou! Com que no sé exactament si puc penjar aquesta imatge a la Viquipèdia, l'he posat a la meva plana web: [1]

Me l'han donat avui a l'Ajuntament de Sant Cugat. Al full posa "sense valor normatiu", perquè per tenir valor normatiu hauria de ser un altre tipus de paper, i s'hauria de pagar.

A l'esquerra El Papiol, i a la dreta Valldoreix (EMD que està dins de Sant Cugat). Tot i que pugui semblar un enfrontament, per a mi no ho és. Crec que tant Valldoreix com El Papiol tenen dret de fer-se seva l'ermita, no tant per la distribució municipal, sinó per la seva utilització des de fa anys.

Moltes gràcies!

--Adolf-art (discussió) 13:03, 28 oct 2008 (CET)[respon]

En primer lloc, la foto aèria no es pot pujar a la Viquipèdia, a menys que estés publicada amb una llicència lliure o que qui en tingui els drets doni l'autorització, cosa poc probable, o sigui que ben fet de penjar-la en una altra banda.
Enfrontament no n'hi ha d'haver cap. Només hem de decidir on és l'ermita, com s'anomena l'ermita i potser a qui pertany.
  • Sobre el nom: el millor nom seria deixar ermita de la Salut, que ja està redirigit aquí, però no m'acaba de convèncer perquè n'hi ha moltes, d'ermites de la Salut, però ho podríem fer i si mai algú vol fer l'article de la de Sant Feliu o la de Collbató o qualsevol altra ja es queixarà o ho tornarem a moure. El nom de la Salut del Papiol surt a molts llocs per anomenar l'ermita, mentre que la Salut de Valldoreix no l'he trobat enlloc. El nom de Santa Eulàlia de Madrona, que surt en molts llibres sobre romànic, no em convenç per una ermita actual.
  • Sobre on se situa: no m'acaba de convèncer el mapa, perquè hi és molt precisa la foto però sembla que menys els límits municipals. De fet, amb els altres mapes que he mirat (els de l'ICC i l'hipermapa de Catalunya), desapareixen els límits municipals quan amplies l'escala. A més, els llibres de romànic que he vist, posen l'ermita amb els monuments del Papiol i no amb els de Sant Cugat. Ara, que mentre no trobem un mapa millor si vols podem dir que és entre els dos termes.
  • L'ús que es faci de l'ermita no canvia gaires coses. Per exemple, l'ermita de Sant Medir és a Sant Cugat i això no treu que a Gràcia hi hagi una gran tradició d'anar-hi amb carros i tot, i que els terrenys del voltant siguin propietat de l'ajuntament de Barcelona tot i estar en el terme de Sant Cugat. Ara bé, estaria bé dir de qui és l'ermita i de quina parròquia o quin bisbat depèn.
Sobre les fotos que hi ha ara a l'article, n'hi ha massa pel text que hi ha. Si convé posar-n'hi més es poden posar en una galeria, i a commons hi ha fotos que estan força bé i que no hem aprofitat. Per exemple, hi ha imatges generals que fa que no calgui recórrer a un gravat per donar una visió de conjunt de l'ermita.--Pere prlpz (discussió) 15:32, 28 oct 2008 (CET)[respon]



Hola de nou!

Estic d'acord en deixar com a nom: Ermita de la Salut. Quan en surtin d'altres, sempre es poden especificar prèviament totes les possibles.

El nom Ermita de la Salut de Valldoreix no el trobaràs gaire, perquè a tothom de Valldoreix li queda molt clar que està a Valldoreix, i per això no s'especifica. La gent s'estranya quan els dius que també és de El Papiol!  ;-)

Estic d'acord en que posi que està situada entre els dos termes.

De qui és l'ermita... no ho sé. Només sé que els de Can Monmany tenen clau, i tampoc sé a quina parròquia depèn. No vaig pensar a preguntar-li al mossèn que va fer la missa el passat dia 12.

Estic pendent a veure si em donen més informació, que ja et faré arribar, o que inclouré directament si no et fa res.


Sobre les fotos: si creus que és millor posar-ho en una galeria, endavant, però jo crec que queda bé tenir les fotos directament a l'article, que s'haurà d'ampliar amb el tema dels Aplecs i altres. El gravat l'he posat perquè he vist altres articles que utilitzen obres d'art com a complement gràfic. No és per donar una visió general de l'ermita.

Fins aviat!

--Adolf-art (discussió) 16:15, 28 oct 2008 (CET)[respon]

Evidentment, tant a Papiol com a Valldoreix la gent diu "la Salut" i ja no hi ha confusió possible. Els de Molins de Rei ja han d'especificar més per saber si parlen de la Salut del Papiol o de la de Sant Feliu, i si busques mires el Google "ermita de la Salut" veuràs com n'hi ha uns quants més que necessiten especificar, i quan especifiquen, especifiquen igual tots.
Sobre les fotos, hi ha molts companys que són més restrictius que jo, però haurien de ser un complement al text, i el disseny de la pàgina hauria de ser una cosa raonable. Les pàgines amb només fotos són útils però s'han de fer a commons i enllaçar-les des de l'article (una mostra d'això és commons:catedral de Barcelona). En aquest article, amb el poc text que hi ha, no crec que hi càpiguen més que una foto gran i quatre més en una galeria.
Els altres articles amb obres d'art no sé a quins et refereixes. Sovint posem una obra d'art perquè no és possible posar-hi una fotografia; per exemple, de moltes persones no n'hi ha fotografies amb llicència lliure però n'hi ha escultures pel carrer que es poden fotografiar i pujar (pots veure'n un parell de casos a Gregorio Modrego i doctor Robert).
Per altra banda, el peu d'imatge hauria de servir per explicar la foto. Les circumstàncies de les coses que no hi surten o que no informen sobre el tema de l'article haurien d'anar a la pagina de descripció de la imatge (per exemple, l'autor de la imatge si no és que és un artista famós, o el dia que es va fer si a la imatge no hi surt res relacionat amb el dia).--Pere prlpz (discussió) 19:15, 28 oct 2008 (CET)[respon]


Si vols fer una galeria amb les fotos, endavant, jo no sé fer-ho.

El meu exemple d'obra d'art també era una escultura: Lluís Companys. Jo trobo que és un bon complement a la informació de l'article, i que en aquest cas es pot posar a la galeria.

La data de la imatge de l'ermita la vaig posar perquè és una de les seves dates senyalades. Les dates són bastant importants en les fotos dels monuments, perquè canvien força en el temps, i al final està bé saber quina és la visió més recent.

Fins aviat!

--Adolf-art (discussió) 11:04, 29 oct 2008 (CET)[respon]

La data convé sempre posar-la a la pàgina de descripció (la que et surt quan la carregues), però a l'article crec que només cal quan es vol remarcar canvis que hi ha hagut, com quan es posa al peu "la façana abans de la remodelació del 2006".
El cas d'en Companys és una mica diferent, perquè hi ha molt de text que convé alleugerir amb imatges i no n'hi ha gaires, a més que el fet que li dediquin monuments és informació rellevant que està bé il·lustrar (millor estaria il·lustrar amb fotos els moments importants de la seva vida política, però no en tenim). El gravat de l'ermita crec que estaria millor a l'article sobre tu mateix.--Pere prlpz (discussió) 14:21, 29 oct 2008 (CET)[respon]

No, no, el gravat no el posaria mai a la meva entrada, que ja està prou bé així de resumida. Per a posar obres ja tinc la plana personal. Bé!, quan vulguis fes els canvis que creguis convenients segons el que hem parlat amb anterioritat, a veure com queda.

--Adolf-art (discussió) 16:10, 29 oct 2008 (CET)[respon]

Ignoro si, com a artista, ets prou notable com per dedicar-te un article, però si és així aquest hauria de parlar de la teva obra, i posar-n'hi algunes imatges hi ajuda molt. De fet, per parlar d'un artista, és més interessant una imatge de l'obra que de la cara. De la majoria d'artistes gràfics contemporanis costa força posar-hi d'obres perquè no l'alliberen, però ja que en el teu cas en tenim algunes sota una llicència lliure que ens permet posar-les a qualsevol lloc, seria una llàstima no aprofitar-les. On no les posaria és en articles on només tenen funció decorativa, a menys que sobrés tant d'espai que es pogués destinar a la decoració.--Pere prlpz (discussió) 16:32, 29 oct 2008 (CET)[respon]


No sé si sóc prou notable, per això he posat la informació mínima. Si més no, no utilitzo una identitat anònima per donar-me d'alta, o li encarrego a algú que treballa per mi, com algun alcalde que hi ha per aquí.

I si poso la meva foto és perquè a les enciclopèdies normalment la primera imatge és la de la persona, i no la de la seva obra. Si algú vol veure obres, per això ja tenen l'enllaç extern.

--Adolf-art (discussió) 09:10, 30 oct 2008 (CET)[respon]