Vés al contingut

Discussió:Esfaleró

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Tal com està escrit, aquest article no l'entenc Daniel Arteaga 19:58 6 des, 2004 (UTC)

Si el vols reescriure, tens tota la llibertat. Makinal 20:17 6 des, 2004 (UTC)

Jo tampoc ho entenc molt bé. Em va quedar molt malment, ple de faltes de concordància.

De totes maneres l'esfaleró pareix ser una partícula, o un fenomen pel qual canvia el nombre bariònic de l'univers. I això no és cap invenció meva.


Plàcid Pérez Bru 20:51 11 mai, 2005 (UTC)

Suposo que en angles deu ser sphaleron. En qualsevol cas, l'article com el tenim ara es inservible. Xevi 21:13 11 mai, 2005 (UTC)


Una redacció alternativa:


L' esfaleró és procés rar postulat per explicar l'asimetria entre matèria i antimatèria, una de les qüestions més interessants que es poden plantejar en la relació entre física de partícules i cosmologia. En el model estàndard es donen les tres condicions necessàries per generar aquesta asimetria, es a dir, violació de la conservació del nombre bariònic/nombre leptònic, violació de la CP (càrrega, paritat), i evolució cosmològica fora del equilibri tèrmic, malgrat això, la quantitat d'asimetria en el univers podria no explicar-se només per el que s'ha esmentat, i faria necessària la introducció d'una nova física més enllà del model estàndard.

El mecanisme de l'esfaleró s'il·lustre sovint amb l'exemple d'un gronxador: a baixa energia fa petites oscil·lacions, però si l'energia és alta pot fer-li donar una volta complerta. Per tant l'estat d'enrotllament de la seva corda (que aquí representa el nombre bariònic) pot canviar a alta energia, però no a baixa energia. L'energia necessària per dur el sistema al estat inestable (per damunt la barra del gronxador) representa la massa de l'esfaleró.

Enllaç extern

[modifica]



Traducció de l'anglès


Un esfaleró és un procés rar de la interacció electro-feble en el model estàndard de física de partícules. Aquest procés converteix tres barions en tres antileptons. Això viola la conservació del nombre bariònic i del nombre leptònic, però la diferència B-L es conserva.

Un esfaleró es un tipus de instantó, i per tant no-pertorbatiu. Això significa que en condicions normals és observable rarament. Sigui com sigui, els esfalerons podrien haver estat més comuns a altes temperatures en el univers primitiu. En algunes teories de la bariogènesi la asimetria en el nombre de leptons i antileptons es forma primerament per la leptogènesi i llavors els esfalerons ho converteixen en una asimetria en el nombre de barions i antibarions.


Hi ha un problema cream una altre parauleta, que no es pot trobar amb el google: "instató".

Plàcid Pérez Bru 21:51 11 mai, 2005 (UTC)


Tu mateix, fes els canvis que vulguis. No deu ser "instantó" ? (Instanton) En qualsevol cas, segur que hi ha articles mes generals per fer ;-) Xevi 22:24 11 mai, 2005 (UTC)

efectivament és "instantó", ahir vespre tenia molta son i les duia girades de peu. Instantó si que es pot trobar amb el google.

Plàcid Pérez Bru 04:42 12 mai, 2005 (UTC)

noves voltant l'esfaleró

[modifica]

Article en castellà per James M. Cline a Scientific American, edició en castellà, juliol 2005, plana 53. Esfalerón ve de la paraula caure en grec.


El problema que té aquest article és que no he trobat a cap lloc la paraula esfaleró de l'anglès sphaleron, d'una paraula grega que vol dir "caure". Plàcid 80.58.40.237 04:50 9 set, 2005 (UTC)

Encara més una proposta que una realitat

[modifica]

Avui en dia aquesta paraula encara és, en català, una proposta, caldria que algú escrigués o poses a Internet qualcun altre document en català. Plàcid Pérez Bru 22:30, 11 jul 2006 (UTC)