Matèria

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La matèria és un terme genèric per referir-nos a la substància de la qual estan fets tots els objectes físics.[1][2] En general, la matèria inclou els àtoms i altres partícules que tenen massa. Una manera habitual de definir la matèria és considerar-la com tot el que té massa i ocupa volum;[3] una altra manera seria considerar-la conjuntament amb l'energia: la matèria seria tot allò que conjuntament amb l'energia constitueix l'univers físic.[4][5] En la pràctica, però, no hi ha un únic significat científic correcte per al terme matèria, en tant que els diferents camps de la ciència utilitzen el terme de manera diferent i de vegades, incompatible.

Des del punt de vista físic, es considera que tota la matèria està constituïda per un o més tipus de partícules fonamentals, de mida petitíssima. Aquestes partícules s'anomenen fermions, i compleixen el principi d'exclusió de Pauli, que vol dir que no poden ocupar el mateix estat quàntic al mateix temps. Això és el que fa que la matèria no es col·lapsi en un estat d'energia mínima i que s'agrupi en estructures d'una certa complexitat. De fet, la matèria que observem en el nostre entorn s'organitza en forma d'àtoms, molècules, etc.

Depenent de les condicions termodinàmiques, com la temperatura i la pressió, la matèria pot existir en fases diferents. Les més conegudes són la fase sòlida, la líquida i la gasosa, però n'hi ha d'altres: plasma, superfluid i condensat de Bose-Einstein.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Matèria Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. R. Penrose. «The mass of the classical vacuum». A: S. Saunders, H.R. Brown. The Philosophy of Vacuum. Oxford University Press, 1991, p. 21. ISBN 0198244495. 
  2. «Matter (physics)». McGraw-Hill's Access Science: Encyclopedia of Science and Technology Online. [Consulta: 11 de desembre del 2010].
  3. J. Mongillo. Nanotechnology 101. Greenwood Publishing, 2007, p. 30. ISBN 0313338809. 
  4. Matèria, Gran Enciclopèdia Catalana
  5. Matèria DIEC 2.1