Barió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de partículaBarió
Classificacióhadró, fermió i matèria composta de quarks Modifica el valor a Wikidata
Interaccionsforça nuclear forta i gravetat Modifica el valor a Wikidata
Antipartículaantibarió Modifica el valor a Wikidata

Els barions són partícules subatòmiques compostes per tres quarks, sensibles a la interacció forta i d'espín semienter. Els barions, juntament amb els mesons (formats per un quark i un antiquark), formen una família de partícules composta per quarks, els hadrons.

Els barions més coneguts són els protons i els neutrons, que constitueixen la major part de la massa de la matèria visible de l'Univers, mentre que els electrons (l'altre component principal dels àtoms) són leptons. Cada barió té la seva corresponent antipartícula (l'antibarió), en què cada quark és substituït per l'antiquark corresponent. Per exemple, un protó està format per dos quarks up i un quark down, mentre que la seva antipartícula corresponent, l'antiprotó, està format per dos antiquarks up i un antiquark down.

Els barions són uns fermions que interaccionen fortament, és a dir, experimenten la força nuclear forta i és descrita per l'estadística de Fermi-Dirac, que és aplicable a totes les partícules que obeeixen el principi d'exclusió de Pauli. En contrast amb els bosons, que no segueixen aquest principi d'exclusió.

Alguns exemples de barions són: protó, neutró, antiprotó, antineutró.

Etimologia[modifica]

El terme barió deriva del grec βαρύς (barís), que significa 'pesant'; l'explicació és que, en el moment que van ser anomenats, es pensava que aquestes partícules es caracteritzaven per tenir masses més grans que les altres.

Vegeu també[modifica]