Quark u

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Quark amunt)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de partículaQuark u
Proton quark structure.svg
Classificació quark i fermió
Composició Partícula elemental
Estadística Fermiònica
Grup Quark
Generació Primera
Interaccions Forta, Feble, Electromagnètica, Gravitatòria
Símbol u
Antipartícula Antiquark amunt (u)
Teorització Murray Gell-Mann (1964)
George Zweig (1964)
Descoberta SLAC (1968)
Massa 1.7 – 3,1 MeV/c2[1]
Desintegració en Estable o Quark avall + Positró
Càrrega elèctrica +23 e
Càrrega de color Blau, verd o vermell
Espín 12
Isoespín dèbil LH: +12, RH: 0
Hipercàrrega dèbil LH: +13, RH: +43
Número de partícula de Monte Carlo 2
Modifica les dades a Wikidata

El quark u (amunt o dalt), en anglès quark up, representat internacionalment pel símbol u, és un dels sis aromes o classes de quarks.[2] És un element fonamental de la matèria (la major part de la qual, és a dir, tota, excepte les partícules mediadores de les quatre interaccions fonamentals, està formada per quarks i leptons), que es caracteritza per tenir una càrrega elèctrica de +2/3 de la càrrega elemental, un isoespín feble (isoespín a la força nuclear feble) de +1/2 i una aroma de +1/2. La seva massa podria estar entre 1,5 MeV/c2 i 4,0 MeV/c2, tot i que no es coneix del cert. La seva antipartícula és l'antiquark u, que té el color complementari (o anticolor) al quark u.

El quark u, i el quark d, són els dos quarks de primera generació, més estables que els altres i que es van mantenir més d'un segon després del big bang, tot i que sempre agrupats en hadrons, com per exemple protons o neutrons. Com els altres quarks, el quark u té càrrega de color: "vermella", "verda" o "blava"; i és sensible a la força nuclear forta portada per gluons. Un protó, per exemple, està format per dos quarks u i un d, mentre que un neutró ho és per un u i dos d. Les masses del protó i del neutró són semblants, cosa que fa que es comportin de manera essencialment igual davant de les forces nuclears fortes.[3]

La seva existència va ser postulada per primera vegada per Murray Gell-Mann i George Zweig l'any 1964, en desenvolupar el model de quarks, amb aleshores només tres d'aquests. El 1967, hom els va captar per primera vegada en experiments portats a terme al Centre de l'Accelerador Linear d'Stanford (en anglès, Stanford Linear Accelerator Center, SLAC), un laboratori de la Universitat de Stanford.

Referències[modifica]

  1. K. Nakamura et al. (Particle Data Group). «PDGLive Particle Summary 'Quarks (u, d, s, c, b, t, b', t', Free)'». Particle Data Group, 2011. [Consulta: 8 agost 2011].
  2. Física nuclear I, de Jaume Jorba i Bisbal, ETSEIB, Edicions UPC, 2000. ISBN 9788483013731 (català)
  3. Sobre el premi Nobel de Física 1999, de Domènec Espriu, a Els premis Nobel de l'any 1999: Cicle de conferències, Institut d'Estudis Catalans, 2003. ISBN 9788472835221 (català)