Quark s

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Quark estrany)
Infotaula de partículaQuark s
Classificacióquark i partícula elemental Modifica el valor a Wikidata
ComposicióPartícula elemental
EstadísticaFermiònica
GrupQuark
GeneracióSegona
InteraccionsForta, Feble, electromagnètica, gravitatòria
Símbols
AntipartículaAntiquark s (s)
TeoritzacióMurray Gell-Mann (1964)
George Zweig (1964)
Descoberta1968
Massa95+5
−5
 [[MeV/c2]]
[1]
Desintegració enQuark amunt
Càrrega elèctrica13 e
Càrrega de colorBlau, verd o vermell
Espín12
Isoespín dèbilLH: −12, RH: 0
Hipercàrrega dèbilLH: 13, RH: −23
Paritat1 Modifica el valor a Wikidata
Número de partícula de Monte Carlo3 Modifica el valor a Wikidata

El quark s, en anglès quark strange, o quark s, representat internacionalment pel símbol s, és un dels sis tipus o aromes de quark.[2] És un element fonamental de la matèria (la major part de la qual està formada per quarks i leptons), que es caracteritza per tenir una càrrega elèctrica de -1/3 de la càrrega elemental, un isoespín feble (isoespín a la força nuclear feble) de -1/2 i una aroma de -1/2. La seva massa és d'entre 80 MeV/c² i 4.130 MeV/c². Com tots els quarks, té càrrega de color i és sensible a la gravetat i a la força nuclear forta. La seva antipartícula és l'antiquark s, que té càrrega d'anticolor.

Va ser un dels tres primers quarks a ser postulat, amb els quarks u i d i amb la mateixa teoria de quarks. Ho va fer Murray Gell-Mann el 1964. El quark s pertany al grup de quarks de segona generació, i és més inestable que els de la primera (quarks u i d). La seva vida mitjana es considera que és curta, com la dels leptons de segona generació, però resulta molt difícil de mesurar a causa del seu confinament. Sí que se sap que els hadrons que forma es desintegren ràpidament.

Quan algun quark o antiquark s és present en un hadró, el dota d'un nombre quàntic anomenat "estranyesa", que ara es defineix com al nombre d'antiquarks s menys el nombre de quarks s, però que és un concepte que ja existia abans d'haver proposat la teoria de quarks i en particular el quark s. De fet, sembla que al començament aquest quark podria haver estat batejat com a quark al costat (en anglès, sideways, que comença per la lletra s igual que strange) i va passar a anomenar-se estrany més tard, quan hom el va incloure en el que aleshores es coneixia com a partícules estranyes, caracteritzades per tenir una vida mitjana estranyament més alta a la que cabria esperar.

Les primeres partícules estranyes (una partícula amb un quark s) descoberta, van ser els kaons, el 1947.

Referències[modifica]

  1. J. Beringer et al. (Particle Data Group). «PDGLive Particle Summary 'Quarks (u, d, s, c, b, t, b', t', Free)'». Particle Data Group, 2012. [Consulta: 30 novembre 2012].
  2. Física nuclear I, de Jaume Jorba i Bisbal, ETSEIB, Edicions UPC, 2000. ISBN 9788483013731 (català)