Gluí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de partículaGluí
Classificaciógaugí, bosí, supercompany i partícula elemental Modifica el valor a Wikidata
Interaccionsgravetat i força nuclear forta Modifica el valor a Wikidata
Antipartículagluí Modifica el valor a Wikidata
Càrrega elèctrica0 Modifica el valor a Wikidata
Número de partícula de Monte Carlo1000021 Modifica el valor a Wikidata

En teories supersimètriques de física de partícules, un gluí (símbol g~) és el company supersimètric (fermió d'espín 1/2) hipotètic del gluó (bosó d'espín 1).[1]

Si existeixen, s'espera que puguin ser produïts en parelles a acceleradors de partícules com el Gran Col·lisionador d'Hadrons del CERN.

Els gluins són fermions de Majorana i interaccionen via la força forta com un octet de color (com els gluons, s'esperen 8 gluins amb diferents combinacions de color). El gluí té nombre leptònic 0, nombre bariònic 0, i espín 1/2. En models de supersimetria que conserven R-paritat, els gluins decauen via la interacció forta en un squark i un quark (de masses inferiors a la del gluí). El squark subsegüentment decau en un altre quark i la partícula supersimètrica més lleugera (LSP) com el neutralí (que escapa el detector sense interaccionar). Així, la producció de gluins a un col·lisionador resulta en un senyal típic de quatre jets més energia mancant. Tanmateix si els gluins són més lleugers que els squarks, la desintegració d'un gluí en 3 cossos, neutralino i un parell quark antiquark, és cinemàticament accessible mitjançant un squark virtual.

Referències[modifica]

  1. «A Supersymmetry primer» (en anglès). Adv.Ser.Direct.High Energy Phys. 21, (2010).

Vegeu també[modifica]