Neutralí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El neutralí és una partícula elemental hipotètica de tipus fermiònic i elèctricament neutra que apareix en algunes versions de les teories o models de partícules amb supersimetria.[1] Els símbols estàndards dels neutralins són \tilde{N}^0_1 (el més lleuger), \tilde{N}^0_2, \tilde{N}^0_3 i \tilde{N}^0_4 (el més pesant), tot i que ocasionalment també es representen mitjançant \tilde{\chi}^0_i (chi), on i va d'1 a 4.

Segons la supersimetria, les supercompanyes del bosó Z (zetí), el fotó (fotí) i el bosó de Higgs (higgsí) tenen totes els mateixos nombres quàntics, així que es combinen per a formar neutralins. Pràcticament indetectable, només interacciona mitjançant la gravetat i la interacció dèbil, i no presenta càrrega elèctrica ni de color. És un fermió i, si existeix i és estable (cosa que es desconeix), podria tenir una massa compresa entre 30 i 5000 GeV/c^2.

En cosmologia, el neutralí es considera una possible WIMP i, per tant, una partícula candidata per a resoldre el problema de la matèria fosca.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Ehrlich, Ralf. The Search for Neutralino Dark Matter with the AMANDA Neutrino Telescope (en anglès). ProQuest, 2008, p. 20. ISBN 110919840X.