Bosó E(38)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de partículaBosó E(38)
Classificacióbosó i partícula subatòmica Modifica el valor a Wikidata
ComposicióPartícula elemental
EstadísticaBosònica
SímbolE38
Massauns 38 MeV/c²
Desintegració en2 fotons
Càrrega elèctrica0
Espín?

El bosó E(38) o bosó E38 és una partícula amb una massa d'aproximadament 38 MeV/c² l'existència de la qual va ser anunciada per ser verificada l'agost del 2012 a l'accelerador de Dubna. El descobriment té una significació de sigma 5.[1]

Aquesta nova partícula no és i no s'ha de confondre amb el bosó de Higgs trobat al CERN, que és una partícula amb una massa en un rang entre els 125 i 127 GeV/c²).

Amb una massa d'uns 38 MeV/c² el bosó E(38) és la partícula nuclear més lleugera coneguda. És uns 3,5 cops més lleuger que el pió neutral, que, fins aquesta, era la partícula nuclear més lleugera, i uns 25 cops més lleugera que un protó.

El bosó E(38) va ser esmentat per primera vegada el febrer del 2011.[2] Es va fer públic un senyal molt clar de la seva existència el febrer del 2012.[3]

Tanmateix, avui en dia, la seva existència és encara sota debat.[4]

Teoria[modifica]

El descobriment del E38 ha estat considerat com a no predit pel model estàndard.[1] Un suggeriment que s'ha fet és que el bosó és el bosó de Higgs de la interacció forta.[5] S'estan desenvolupant altres models que incorporen el bosó E38.

Crítiques[modifica]

El descobriment ha rebut algunes crítiques, en particular s'ha qüestionat per què els resultats de l'article científic donava un nombre de decimals que podia considerar-se excessiu.[6] En altres acceleradors de partícules, s'ha arribat a resultats semblants al de Dubna.[1] S'ha proposat una estructura composta de la partícula, però en aquests moments no sembla una explicació satisfactòria.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]