Antineutró

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de partículaAntineutró
Classificacióantinucleon (en) Tradueix
Interaccionsforça nuclear forta, força nuclear feble, força electromagnètica i gravetat
Antipartículaneutró
Descoberta1956
Càrrega elèctrica0
Espín0,5
Isoespín0,5
Número de partícula de Monte Carlo-2112
Modifica les dades a Wikidata

L'antineutró és l'antipartícula del neutró, que es representa amb el símbol . Es diferencia del neutró només perquè alguna de les seves propietats té igual magnitud però signe oposat. Té la mateixa massa que el neutró, i no presenta càrrega elèctrica neta, però té un nombre bariònic oposat (+1 en el cas dels neutrons i -1 per als antineutrons). Això és perquè l'antineutró es compon d'antiquarks, mentre que els neutrons són formats per quarks. En concret, l'antineutró és format per un antiquark u i dos antiquarks d.

Atès que l'antineutró és elèctricament neutre, no és senzill d'observar-lo directament; però, per contra, els productes de la seva anihilació amb la matèria ordinària són observables. En teoria, un antineutró lliure es desintegra generant un antiprotó, un positró i un neutrí en un procés anàleg al de la desintegració beta dels neutrons.

L'antineutró va ser descobert per Bruce Cork el 1956 a partir de l'observació de les col·lisions protó-protó en un accelerador de partícules, anomenat Bevatron, del Lawrence Berkeley National Laboratory, un any després de la descoberta de l'antiprotó al mateix laboratori.

Vegeu també[modifica]