Vés al contingut

Partícula elemental

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Model estàndard de les partícules elementals

En física, una partícula elemental o partícula fonamental és qualsevol de les unitats bàsiques constituents de la matèria, no formades per altres unitats i considerades indivisibles segons els coneixements actuals. Val a dir que moltes partícules que antigament es consideraven fonamentals, com ara el protó o el neutró, avui en dia es consideren compostes.[1][2] Actualment, les partícules elementals i les seves interaccions queden establertes per l'anomenat model estàndard de física de partícules.[3]

Model estàndard de la física

[modifica]

Segons la teoria acceptada actualment, el model estàndard, les partícules fonamentals es poden classificar d'acord amb:

Les partícules subatòmiques compostes es classifiquen en:

Els barions i els mesons formen la família dels hadrons.

Per a cada partícula, trobem la seva corresponent antipartícula, amb igual massa i espín però amb totes les càrregues de signe oposat.

Els protons, neutrons, i electrons són les partícules que es combinen entre si per formar els àtoms, amb els quals està formada tota la matèria habitual.

Segons la física estadística, les partícules es divideixen en:

Referències

[modifica]
  1. «Partícula elemental». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Veltman, Martinus. Facts and Mysteries in Elementary Particle Physics. World Scientific, 2003, p. 13. ISBN 981238149X. 
  3. Braibant, S.; Giacomelli, G.; Spurio, M. Particles and Fundamental Interactions: An Introduction to Particle Physics. Springer, 2009, p. 313-314. ISBN 978-94-007-2463-1. 


Plantilla:Infotaula composició de la matèria