Energia del buit

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'energia del buit és una energia de fons existent en l'espai fins i tot en absència de tot tipus de matèria. L'energia del buit té un origen purament quàntic i és responsable d'efectes físics observables com l'efecte Casimir. Així mateix l'energia del buit permet l'evaporació d'un forat negre a través de la radiació de Hawking.

L'energia del buit tindria també importants conseqüències cosmològiques, ja que estaria relacionada amb el període inicial d'expansió inflacionari i amb l'aparent acceleració actual de l'expansió de l'Univers. Alguns astrofísics pensen que l'energia del buit podria ser responsable de l'energia fosca de l'univers (popularitzada en el terme quintaessència) associada amb la constant cosmològica de la relativitat general. Aquesta energia fosca desenvoluparia un paper similar al una força gravetat repulsiva contribuint a l'expansió de l'Univers.

Història[modifica | modifica el codi]

El 1934 Georges Lemaître va utilitzar una equació anàloga a una equació d'estat d'un gas ideal per interpretar la constant cosmològica en termes de densitat d'energia del buit. El del 1973, Edward Tryon proposar que l'Univers podria ser una fluctuació quàntica del buit en el qual la fluctuació positiva estaria representada per la massa i energia i la fluctuació negativa per l'energia potencial gravitatòria global de l'Univers. Durant dels anys 80 es van realitzar nombrosos intents de relacionar l'energia del buit amb alguna Teoria de la Gran Unificació susceptible de ser confirmada per les observacions astrofísiques.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]