Tema artístic

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Els gèneres artístics són especialitzacions temàtiques amb les que se subdivideixen les diverses arts.

Són aquells directament objecte de preocupació lligats a les seves èpoques respectives. La seva sistematització prové d'una perillosa temptativa de descripció dels gèneres i temes recurrents dins de la pintura, l'escultura així com totes les altres arts que es diuen "visuals" que estan directament connectades amb elles.

També són coneguts com a gèneres , ja que en les arts, gènere és cadascuna de les diferents categories o classes en què es poden ordenar les obres segons trets comuns de forma i de contingut.[1]

Gèneres artístics[modifica]

Un gènere artístic és una especialització temàtica en què se solen dividir les diverses arts. Antigament es denominava "pintors de gènere" als que s'ocupaven d'un sol tema: retrats, paisatges, pintures de flors, animals, etc. El terme tenia un cert sentit pejoratiu, ja que semblava que l'artista que tractava només aquests assumptes no valia per a altres, i es contraposava al "pintor d'història", que en una sola composició tractava diversos elements (paisatge, arquitectura, figures humanes). Al segle XVIII, el terme es va aplicar al pintor que representava escenes de la vida quotidiana, oposat igualment al pintor d'història, que tractava temes històrics, mitològics, etc. En canvi, al segle xix, en perdre la pintura d'història la seva posició privilegiada, es va atorgar igual categoria a la història que al paisatge, retrat, etc. Llavors, la pintura de gènere va passar a ser la que no tractava les principals quatre classes reconegudes: història, retrat, paisatge, etc. Així, un pintor de gènere era el que no tenia cap gènere definit. Finalment, en eliminar qualsevol jerarquia en la representació artística, actualment es considera pintura de gènere qualsevol obra que representi escenes de la vida quotidiana, temes anecdòtics, alhora que encara es parla de gèneres artístics per designar els diversos temes que han estat recurrents en la Història de l'art (paisatge, retrat, nu, bodegó), fent així una síntesi entre els diversos conceptes anteriors.[2]

Gèneres artístics.
La Gioconda Port amb l'embarcament de la Reina de Saba Venus del mirall Bodegó amb cebes
Retrat: La Gioconda
(1503), de Leonardo da Vinci.
Paisatge: Port amb l'embarcament
de la Reina de Saba

(1648), de Claude Lorrain.
Nu: Venus del mirall
(1647-1651), de Diego Velázquez.
Bodegó: Bodegó amb cebes
(1895-1900), de Paul Cézanne.

Alguns temes antics[modifica]

La pintura profana dels idil·lis es va desenvolupar al segle XVIII, dins el rococó
(aquí, Bouguereau).

Alguns temes moderns[modifica]

Temes contemporanis[modifica]

Tots els concernents al món actual.

El mecenatge[modifica]

Els mecenes, finançant les Arts, demanen als artistes que representin la seva persona dins d'icones divins. Això justifica la seva ocupació temporal sobre la terra i els serveix per al benestar espiritual dels seus ànimes.

Jerarquia[modifica]

Article principal: Jerarquia dels gèneres

En el camp de la pintura, existeix l'anomenada «jerarquia dels gèneres» associada amb l'Académie française que en el passat va tenir un paper central en l'art acadèmic. Aquests gèneres, en ordre jeràrquic, eren:

Aquestes categories van tenir un paper important entre el segle xvii i l'era moderna, quan els pintors i els crítics van començar a rebel·lar contra les moltes regles de l'Académie française, inclosa la preferència de l'Académie per la pintura d'història.

Notes[modifica]

  1. gènere a Optimot
  2. Souriau (1998), p. 612.

Bibliografia[modifica]

  • Souriau, Étienne. Diccionari Akal d'Estètica. Akal, Madrid, 1998. ISBN 84-460-0832-7.