Canvi d'estat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En física i química s'anomena canvi d'estat o transició de fase a l'evolució de la matèria entre diversos estats d'agregació sense que hi hagi canvis en la seva composició. Els tres estats bàsics són el sòlid, el líquid i el gasós, a aquests tres cal afegir l'estat de plasma.

La següent taula indica com s'anomenen els canvis d'estat.


Inicial\Final Sòlid Líquid Gasós Plasmàtic
Sòlid Fusió Sublimació o sublimació progressiva
Líquid Solidificació Evaporació i ebullició
Gasós Sublimació inversa o regressiva Condensació i liquació Ionització
Plasmàtic Recombinació/Desionització


Els dos paràmetres dels quals depèn que una substància o mescla es trobi en un estat o en un altre són la temperatura i la pressió. La temperatura és una mesura de l'energia cinètica de les molècules i àtoms d'un cos. Un augment de la temperatura o una reducció de la pressió afavoreixen la fusió, l'evaporació i la sublimació, mentre que un descens de la temperatura o un augment de la pressió afavoreixen els canvis oposats.

Diferència entre evaporació i ebullició[modifica | modifica el codi]

Els líquids poden canviar a vapor a una temperatura per sota els seus punts d'ebullició a través del procés d'evaporació. L'evaporació és un fenomen superficial en el qual les molècules situades a prop de la superfície vapor/líquid s'escapen cap a la fase vapor. Per altra banda, l'ebullició és un procés en el qual les molècules s'escapen de qualsevol part del líquid, com a resultat de la formació de bombollles de vapor dins del líquid.


Límits[modifica | modifica el codi]

  • 7.500 °C — No hi ha sòlids.
  • 9.000 °C — No hi ha líquids (només gasos).
  • 12.000 °C — Només plasma.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Canvi d'estat Modifica l'enllaç a Wikidata