Canvi d'estat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

En física i química, s'anomena canvi d'estat [1]o transició de fase l'evolució de la matèria entre diversos estats d'agregació sense que hi hagi canvis en la seva composició. Els tres estats bàsics són el sòlid, el líquid i el gasós; a aquests tres, cal afegir l'estat de plasma.[2]

La taula següent indica com s'anomenen els canvis d'estat:

Inicial\Final Sòlid Líquid Gasós Plasmàtic
Sòlid Fusió Sublimació o sublimació progressiva
Líquid Solidificació Evaporació o ebullició
Gasós Sublimació inversa o regressiva Condensació i liquació Ionització
Plasmàtic Recombinació/desionització

Els dos paràmetres dels quals depèn que una substància o mescla es trobi en un estat o en un altre són la temperatura i la pressió. La temperatura és una mesura de l'energia cinètica de les molècules i àtoms d'un cos. Un augment de la temperatura o una reducció de la pressió afavoreixen la fusió, l'evaporació i la sublimació, mentre que un descens de la temperatura o un augment de la pressió afavoreixen els canvis oposats.

Diferència entre evaporació i ebullició[modifica]

Els líquids poden canviar a vapor a una temperatura per sota els seus punts d'ebullició mitjançant el procés d'evaporació. L'evaporació és un fenomen superficial en el qual les molècules situades a prop de la superfície vapor/líquid s'escapen cap a la fase de vapor. Per altra banda, l'ebullició és un procés en el qual les molècules s'escapen de qualsevol part del líquid, com a resultat de la formació de bombolles de vapor dins del líquid.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Birch, Hayley. 50 cosas que hay que saber sobre química (en castellà). Barcelona: Ariel, 2016, p. 215. ISBN 9788434423084. 
  2. Rosales, Elizabeth. Quimica 1 para bachillerato/ Chemistry 1 for High School (en castellà). DO NOT USE, 2005-03. ISBN 9789681866327 [Consulta: 10 març 2018].