Discussió:Esquerra Republicana del País Valencià

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca


Hi ha algunes errades bàsiques d'ortografia.el comentari anterior sense signar és fet per Targum (disc.contr.) --ToNToNi 12:56, 26 set 2007 (CEST)

Això de la representació parlamentària de 8 diputats que s'ha posat recentment a la taula s'ha d'explicar, perquè no és cert que Esquerra Republicana del País Valencià tingui vuit diputats. Els pot tenir el conjunt d'Esquerra Republicana, potser, i si algun d'aquests és valencià es pot dir, però dient també si ha estat escollit per alguna circumscripció del País Valencià o no.--Pere prlpz 13:27, 26 set 2007 (CEST)

Sí, efectivament la representació parlamentària és sense cap mena de dubte i en honor a la veritat de 8 diputats. L'origen quant al lloc de naixement dels diputats o els candidats no té res a veure. Esquerra també té un eurodiputat originari de Ses Illes com a eurodiputat: Bernat Joan, concretament és d'Eivissa i representa tot el partit i tots els territoris anomenats "Països Catalans", en els quals es presenta Esquerra (excepte a la Franja de Ponent i l'Alguer). Posem ara per cas izquierda unida: http://ca.wikipedia.org/wiki/Izquierda_Unida ; bé, doncs ací diu "5 diputats", això no obstant, 2 dels 5 diputats són realment d'Iniciativa per Catalunya-Verds. Seguint el criteri anterior per a comptabilitzar els diputats d'Esquerra Republicana del País Valencià, Izquierda Unida en realitat en tindria sols 3 diputats i no 5 com diu en la referència i per tant ni tan sols serien un Grup Parlamentari, sinó que sols en tindrien 3 representants, la diferència és substancial, fins i tot quant a drets parlamentaris. Esquerra Republicana és el mateix partit a Balears, on té 1 diputada: Esperança Marí, integrant de la Coalició "Eivissa pel Canvi" i també ho és al País Valencià o fins i tot a Andorra o França, on Esquerra també es presenta i té seccions locals. A més a més, Esquerra té una conselleria a les Illes: la Conselleria d’Interior del Consell de Mallorca, lloc que ocupa el president de la Federació republicana de les Illes Balears, Joan Lladó. Aquesta conselleria està formada íntegrament per persones d’Esquerra; a més a més, la formació és responsable de la Direcció General d’Innovació Educativa i de la gerència del COFUC (Consorci per al Foment de l’Ús del Català). Esquerra té també l’Àrea d’Arxius, Biblioteques i Patrimoni de l’Ajuntament de Palma, a més d’altres àrees.

Bé, en conclusió, que cal comptabilitzar el total de diputats dels partits, independentment de les seues seus territorials de cada Comunitat Autònoma, perquè en ser el mateix partit es comptabilitza el total. Tampoc tenia sentit posar-hi "un diputat" com abans, ja que aquest diputat és Agustí Cerdà, nascut a Canals i portaveu del grup parlamentari d'Esquerra. Recorde també que ERPV i ERC són el mateix partit desde la seua "fundició" amb el Front pel País Valencià. No oblidem que per motius de la seua expansió a altres territoris dels Països Catalans, Esquerra Republicana passa a ser conegudat sovint als mitjans de comunicació solament com a "Esquerra" i no oblidem tampoc que Esquerra enten "la nació" com a tots els territoris de parla catalana, és a dir els mateixos Països Catalans. --Usuari:Targum 13:27, 26 set 2007 (Targum)

Aquest article no és sobre el conjunt d'ERC (per això ja hi ha l'article ERC) sinó sobre una part d'ERC. La representació d'una part d'un partit es pot entendre de maneres diferents, però no és la del conjunt; fins i tot es podria discutir si té sentit parlar de representació d'una part d'un partit. De la mateixa manera, no es poden barrejar els càrrecs de la part (el president) i del partit (el secretari general). En tens una mostra on això està ben posat a les antípodes (ideològiques): pots mirar-te els articles del PPC i del PP i el del PSC i el PSOE.
Pel que fa a Izquierda Unida, tal com està la representació també està mal posada perquè se li atribueixen representants d'ICV.--Pere prlpz 13:39, 27 set 2007 (CEST)

Els exemples que hi dones no acaben de ser vàlids, perquè per exemple en el cas de l'esmentat PPC en realitat no es diu res sobre els diputats a Madrid, sinó sols sobre els diputats en el Parlament català. Crec que la discussió no és tan senzilla i té més os del que ens pensàvem. Bé, en qualsevol cas, la referència d'1 diputat d'abans tampoc és massa correcta. Espere els teus arguments.--Usuari:Targumel comentari anterior sense signar és fet per 80.35.87.202 (disc.contr.) 16:06, 27 set 2007 (CEST)

Cap dels representants que diu aquí (excepte potser els regidors) s'han presentat mai en candidatures d'ERPV ni sota les seves sigles, ni ha estat escollit per cap circumscripció del territori on actua ERPV, i d'aquests representants només es pot dir que milita a ERPV en Agustí Cerdà. Aleshores, ERPV només té com a representants cinc regidors i, fent una interpretació molt laxa (que requeriria explicació), un diputat.
Ara bé, també podria ser que ERPV no fos una part d'ERC sinó senzillament un altre nom d'ERC. En aquest cas (que no crec que sigui) tindrien els mateixos representants, però tindríem dos articles sobre paraules sinònimes i s'haurien de fusionar.--Pere prlpz 16:32, 27 set 2007 (CEST)

A veure, la qüestió no és tan senzilla. ERPV és, a efectes dels estatus del partit, una secció dins d'Esquerra. Com que he tingut molts carnets de militants en les mans, et puc dir que tenen exactament la mateixa targeta de militants els d'ERPV i ERC, per tant és el mateix partit. Per una altra banda, en els Congressos Nacionals, que es poden celebrar, d'acord amb els estatuts d'aquest partit, en qualsevol part del territori nacional (pel qual Esquerra enten els Països Catalans), també participen militants d'Esquerra-PV i Esquerra-Illes. A hores d'ara, Esquerra en els diferents territoris, que, segons enten Esquerra, l'Estat espanyol subdivideix en "regions" o "comunitats autònomes" el partit és exactament el mateix. En el darrer Congrès nacional, l'executiva va decidir canviar el nom a efectes mediàtics d'Esquerra Republicana de Catalunya per "Esquerra". ERC es mantindria com a nomenclatura oficial, però "Esquerra" seria l'abreviatura més apropiada per a referir-se al partit en el conjunt dels Països Catalans i a nivell mediàtic. Per tant, considere que s'ha de mantindre l'article Esquerra Republicana del País Valencià, ja que la seua història prèvia a la fusió amb ERC és diferènciada i recentment el partit ha estat refundit i refundat, però no obstant, pel que pertoca a la representació cal incloure els del tot territori entés com a "nació catalana" o "Països Catalans" per Esquerra. --Usuari:Targumel comentari anterior sense signar és fet per 80.35.87.202 (disc.contr.) 17:17, 27 set 2007 (CEST)

Estem d'acord a mantenir l'article. Ara bé, si l'article parla d'una secció actual d'Esquerra, la representació que li podem atribuir és la d'aquesta secció, o la del partit al territori (les circumscripcions electorals) d'aquesta secció. Els militants de la secció electes per vots d'altres territoris es poden esmentar. La representació del conjunt del partit, va a l'article del partit.--Pere prlpz 17:39, 27 set 2007 (CEST)

Considere també que esmentar ací l'Esquerra Valenciana (EV) del 98 no té cap relevància en aquest article. L'Esquerra Valenciana de 1998 sols és una divisió del Bloc i no té res a veure amb ERPV. Per una altra banda, tampoc no considere correcte citar el Bloc en aquest article. Llavors caldria, per aquest mateix motiu, citar ERPV en l'article del Bloc! Per una altra banda, pense que l'article s'hauria d'anomenar "Esquerra Republicana" i en un apartat dins d'aquest, incloure un apartat anomenat "Esquerra Republicana del País Valencià. Què en penseu? --Usuari:Targum

Fundació[modifica]

Si en 1992 el que es crea és una secció d'ERC per al País Valencià, no deuríem considerar que ERPV, com a tal, es funda l'any 2000? El que hi ha a 1992 no és Esquerra Republicana del País Valencià, sinó ERC. Encara que siguen un antecedent, no són el mateix partit.--Coentor (disc.) 14:08, 14 nov 2012 (CET)

Una secció no, la federació valenciana. I tant l'ERC-PV del 92 com l'ERPV del 2000 són federacions valencianes. Com que no són el mateix partit? I ERC o ERPV no són el mateix partit que "Esquerra" quan canvia les sigles? De fet Agustí Cerdà era militant ja el 1998 quan va formar el FPV, ell mateix ho diu en la referència que tu mateix has posat de "País Valencià, Sí".--Editant (disc.) 16:03, 14 nov 2012 (CET)

Agustí Cerdà diu que era militant d'Esquerra Republicana. Òbviament es referix a la federació valenciana d'ERC, que en el 2000 es fusiona amb el Front i creen l'actual ERPV. Però és que este no és l'article "de la federació valenciana d'ERC", és l'article d'ERPV! ERPV no existia en 1992! No és una qüestió de noms (ja que quan ERC decidix gastar la marca "Esquerra", l'organització és la mateixa) és una qüestió de que parlem d'organitzacions diferents, per molt que ambdues siguen federacions d'ERC. El PSPV és una refundació del PSV i diem que es funda en el 74 (el PSPV), no en el 64. El PP és una refundació d'AP i posem les dos dates al seu article (però especifiquem noms, no diem que el PP es funda en el 76, sinó en el 89). Els Verds del País Valencià es refunda en 2004 i eixa és la data que apareix...--Coentor (disc.) 16:12, 14 nov 2012 (CET)

Fas trampa el PSV i el PSPV eren partits polítics, el PP i AP eren partits polítics... mentre ERPV i ERC-PV no són partits polítics sinó federacions d'un altre partit. Són el Partit Socialista Madrileny i la Federació Socialista Madrilenya diferents quan va canviar de sigles? I el PSdeG i el PSG? I per cert més que fusionar-se ERC amb el FPV va ser una integració del FPV en ERC, encara que es va vendre d'una altra manera en el seu moment, simplement van aprofitar per territorialitzar les sigles--77.210.129.84 (discussió) 21:41, 15 nov 2012 (CET)

"Com es venguera al seu moment" és irrellevant: allò important és la verificabilitat. I la pròpia Esquerra, el propi Cerdà, parlen de 2000 com a data fundacional. Les referències diuen això.--Coentor (disc.) 22:00, 15 nov 2012 (CET)

Efectivament "tot és irrellevant", tant el que es venguera al seu moment Cerdà com el que ens venga ara Cerdà en País Valencià, Sí. La història d'ERPV és la història d'ERPV no el que diga el seu líder actual, precissament es verifica mitjançant les dades que hi han i són que la gent d'ERC-PV i ERPV pertanyien a una federació (exactament la mateixa que ara) i tenien i tenen el mateix carnet que un militant de Mallorca o la Noguera, els únics que van canviar de carnet eren els del FPV.--Editant (disc.) 23:15, 15 nov 2012 (CET)

"El que venguera" o "el que es ven" cadascú és irrellevant, sempre que es puga referenciar una cosa o altra. Ja hem dit que ací ningú dubta de la data de creació de la federació valenciana d'ERC, però que este article no parla de "La Federació Valenciana d'ERC", sinó d'ERPV. ERPV és una refundació per fusió de dos organitzacions, de la mateixa manera que el BLOC és una refundació per fusió d'UPV i PVN, i per tant, esta no hereta la data de fundació de la UPV. ERPV és una refundació i un canvi de sigles com el PSdeG o la FSM. Com van dir les fonts al seu moment, La finalitat d'aquest proces es la creacio d'Esquerra Republicana del Pais Valencia, organitzacio que estara integrada dins Esquerra Republicana de Catalunya. És a dir: una creació, una fundació, tesi avalada per les declaracions de Cerdà a l'òrgan oficial d'ERPV. Quines fonts tenim per a dir que ERPV es funda en els anys 90?--Coentor (disc.) 13:32, 16 nov 2012 (CET)

Tornes a errar, UPV era un partit, ERC i ERPV no són un partit, sinó una federació. A més a més UPV canvia d'estratègia, principis ideològics i estatuts, ERC-PV no canvia res, únicament les sigles i de President. La història d'ERPV ja t'he dit que no l'escriuen Cerdà ni la direcció d'aquell moment, almenys la que s'ha viscut en primera persona pels seus militants.[1]--Editant (disc.) 16:45, 16 nov 2012 (CET)

Tens raó, tot i que ens caldrien referències. La causa de la confusió rau en el fet que ERPV sempre se cita a si mateixa com a "partit polític", i ja saps com funciona el tema de les referències.--Coentor (disc.) 17:46, 16 nov 2012 (CET)

Ara no és un partit? I EUPV que és? Mira't la seua entrada a vore. Estàs dos dies discutint que si la fundació i no sé què i de repent ara ja no és un partit. Què faig, puc borrar ja aleshores la "fundació" de l'any 2000. Tornaràs a canviar de parer quan no t'agrade? Vinga, passa't per l'entrada d'EUPV a canviar-la...--Editant (disc.) 20:15, 16 nov 2012 (CET)

Insistisc, en esta santa casa ens basem en les referències: TOTES LES REFERÈNCIES PARLEN QUE ERPV ÉS UN PARTIT POLÍTIC FUNDAT EN L'ANY 2000. I este és un article que parla d'ERPV, no de la "federació valenciana d'ERC". O fem cas de les referències, i ERPV és un partit polític nascut l'any 2000, o ignorem això, considerem que és una secció local d'ERC, i per tant, li donem la primera data de fundació. El redactat (que ix de la versió castellana de la viquipèdia) es basava en les teues objeccions a que jo li considerera un partit polític.--Coentor (disc.) 20:51, 16 nov 2012 (CET)
Insistisc: que ERPV és un partit que naix l'any 2000 (refunda, si preferixes) està més que referenciat. Aporta referències que diguen el contrari abans de canviar res.--Coentor (disc.) 20:52, 16 nov 2012 (CET)

A vore, he posat les dues dates, no tens per que borrar-les perquè ja estava consensuat. Perquè tornes a canviar d'opinió. La federació valenciana d'ERC es funda el 1992 i es refunda el 2000 amb el canvi de sigles. No hi ha més.I si vols seguir el mateix criteri canvia la data de fundació del Bloc que és el 2000 i no el 1998, ja que el 1998 era una federació de partits i no un partit polític--Editant (disc.) 21:14, 16 nov 2012 (CET)

Crec que estem partint de diversos errors d'inici. El primer (saber si és o no un partit) se soluciona ràpid anant als estatuts. Sobre el segon... doncs si veus els articles de PSPV, PPCV, PSIB o PPC voràs que parlen de "federacions" o "delegacions" de partits, mai de partits polítics. Trobe que en este cas l'exemple d'EUPV no és bo, ja que òbviament EUPV és la federació d'un partit. Vaig a buscar els estatuts d'ERPV.--Coentor (disc.) 21:42, 16 nov 2012 (CET)
segons l'article 22 dels estatuts d'ERC, ERPV és una federació regional. Aleshores, ERPV no és cap partit polític. Anem a pactar un redactat per al començament: "és la denominació social i electoral que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) adopta al País Valencià." o "és la federació regional d'ERC al País Valencià"... o qualsevol altra opció.--Coentor (disc.) 21:51, 16 nov 2012 (CET)

Aquests estatuts estan desfassats, no serveixen. Per altra banda es deixa ben clar que és una federació d'ERC, no sé que pretens, quan ja has canviat un redactat inicial que no és meu només perquè t'ha donat la gana. Si comences una guerra d'edicions ací, obriràs un precedent per a tots els altres partits valencians on no files tan prim en les teues apreciacions.--Editant (disc.) 22:44, 16 nov 2012 (CET)

Enllaça'm, doncs, els estatuts actuals. Estos de 2008 són vigents? A l'article 22 diu el mateix: "País Valencià" és una federació regional. En este cas, trobe més adient el redactat "ERPV és la denominació que pren ERC al País V.", segons el que es diu a l'article 23, però si preferixes una altra redacció, ho podem parlar. I si altres partits polítics es troben en la mateixa situació, canviem-ho, doncs!--Coentor (disc.) 23:05, 16 nov 2012 (CET)--Coentor (disc.) 23:05, 16 nov 2012 (CET)

Però tu et llegeixes les referències que poso o simplement borres el que et dona la gana. El redactat està com estan als estatuts del 2011, ERPV és una federació territorial d'ERC i així està posat a l'article amb la seua referència. No sé perquè t'empenyes amb aquesta nimietat.--Editant (disc.) 23:53, 16 nov 2012 (CET)

Agrairia que utilitzares un to menys agressiu, si la referència diu que ERPV és el nom que ERC utilitza al País Valencià, i que ERPV és una federació territorial, aleshores caldrà adequar el redactat de l'article a les referències.--Coentor (disc.) 10:43, 17 nov 2012 (CET)

Presència electoral[modifica]

A l'article s'afirma que el partit s'ha presentat a totes les eleccions des de 1996, però també des de 2003. Un dels dos redactats deu estar malament.--Coentor (disc.) 18:13, 12 març 2014 (CET)

És a partir d'aquell moment quan la presència electoral de la federació valenciana d'ERC es fa de manera continuada a totes les convocatòries electorals, tret de les autonòmiques on se segueix la política de l'anterior etapa. Totes tret de les autonòmiques, llegeix bé abans de suposar res... --Editant (disc.) 22:13, 12 març 2014 (CET)
Potser el redactat actual indueix a error. No podriem reelaborar eixa part del text?--Coentor (disc.) 22:46, 12 març 2014 (CET)

Guerra d'edicions[modifica]

@Coentor:, @Editant:, de moment he bloquejat la pàgina durant una setmana per evitar que continuï la guerra d'edicions. Aviam si puc ajudar a arribar a una solució acceptable per tothom. Quin és el problema? Gràcies.– Leptictidium (digui, digui) 17:14, 12 abr 2014 (CEST)

De fet no hi ha cap problema, perquè no s'ha blanquejat res com afirma, NO S'HA ESBORRAT RES, simplement s'ha traslladat el text a l'article que li correspon, el del Front pel País Valencià que és on crec que ha d'estar perquè el FPV és un partit diferent d'ERC, i res té a veure amb ERC, perquè té un altre origen. És absurd tenir el text per duplicat a l'article del FPV i al mateix temps al d'ERPV quan de fet l'única relació amb aquest partit va ser la seua fusió posterior.--Editant (disc.) 23:09, 12 abr 2014 (CEST)
ERPV naix de la federació valenciana d'ERC i del Front. És lògic que en l'article d'ERPV hi haja un paràgraf que parle dels seus antecedents, de la mateixa manera que a l'article del PSPV-PSOE es parla del PSPV, al d'UPV es parla del PNPV i d'AEPV o a l'article d'EUPV es parle del PCPV. La informació del paragraf és necessària per contextualitzar la creació d'ERPV. Entenc i comprenc que es vulga unificar tot a l'article del Front, fins i tot afegint com més redactat millor per tal de fer-lo útil davant la proposta de fusió, però el que no es pot fer és eliminar informació adient d'un article per a reforçar un argument en una discusió d'article (hi ha una norma que ho diu, però no l'he trobada i no tinc temps per buscar-la). Cal explicar el procés pel qual el Front es fusiona amb ERC, de la mateixa manera que a l'article del PSPV-PSOE s'explica com es fusionen els dos, per reiterativa que siga eixa informació amb la de l'article del PSPV.--Coentor (disc.) 13:24, 13 abr 2014 (CEST)
Una cosa és que es faça menció, que ja es fa a l'apartat de refundació i una altra que parle d'informació que només fa referència a aquesta formació. De fet a l'article del PSPV-PSOE s'hi menciona el PSPV però ni parla de qui en formava part ni quins resultats va traure a les eleccions, així com a l'article d'UPV s'hi menciona però res més respecte a PNPV i AEPV o a l'article d'EUPV respecte al PCPV. Una cosa és fer menció i una altra parlar d'una formació en un lloc que no toca.--Editant (disc.) 13:55, 13 abr 2014 (CEST)
A l'article d'UPV no només s'hi parla dels predecessors, sinó que es mostren els resultats electorals. A este article no es pot fer perquè el Front va presehtar-se sempre en coalició amb ERC. Al del PSPV-PSOE s'hi parla del PSPV en un apartat i a EUPV s'hi parla poc de l'etapa del PCPV en solitari però hi ha un apartat per a l'EUPV anterior, que sols coincideix amb l'actual en el nom. Quins arguments hi han per a eliminar el (curt) paràgraf que introdueix el Front (un dels dos sectors que fundarien este partit) al lector? Si de fet a l'article del Front hi ha un apartat per al Bloc de Progrés Jaume I.--Coentor (disc.) 21:09, 13 abr 2014 (CEST)
A l'article del Front es parla del Bloc Jaume I perquè el Bloc Jaume I no té CAP ARTICLE. Si hi hagués un article del Bloc Jaume I, òbviament es deixaria una part d'eixe text, però NO TOT, per no duplicar informació. Per arribar a un consens et propose deixar la referència inicial i els resultats electorals ja que anava amb ERC en coalició i eliminar els que l'integraven doncs això no està en cap article dels que t'has referit i a més a més està al nou article al qual els electors hi poden accedir. Quedaria una cosa així: "Paral·lelament, en 1998 es crea el Front pel País Valencià, formació política formada bàsicament per gent vinculada al Bloc de Progrés Jaume I,[11] i que concorreria a les eleccions generals del 2000 en coalició amb ERC, traent un total de 3.083 vots (0'13%) al País Valencià.[13]"
No m'agrada. No estem parlant de portar tot el redactat, sols de deixar el paràgraf original, on entre el redactat que tu proposes i l'actual sols hi ha la diferència de parlar sobre quatre persones, tres de les quals han estat caniddats d'ERPV en diferents eleccions. No veig el motiu per no parlar d'eixes persones, que d'altra banda haurien d'aparèixer a altres parts de l'article. Trobe que és important saber quan s'uneixen al projecte.--Coentor (disc.) 21:54, 14 abr 2014 (CEST)

Crec que els dos esteu d'acord que cal fer una menció de FPV, però que discrepeu en la llargada que hauria de tenir. M'equivoco? – Leptictidium (digui, digui) 11:13, 14 abr 2014 (CEST)

Almenys pel que a mi respecte, opine que cal esmentar als dos partits "fundadors o predecessors", i introduir_los al lector. La llargaria actual és adhient per a que el lector puga reconèixer eixos precedents sense allargar-se massa en detalls propis de l'article d'aquella formació predecessora.--Coentor (disc.) 15:35, 14 abr 2014 (CEST)

La llargada és excessiva i explica coses que han d'estar únicament a l'article corresponent. He fet una proposta de redacció però obtinc el silenci per resposta.--Editant (disc.) 16:16, 14 abr 2014 (CEST)

Sol·licitud de modificació protegida 16-04-2014[modifica]

{{modificació protegida}} Aquesta pàgina necessita algunes correccions ortogràfiques.

  • es puntual > és puntual
  • on hi trobem > on trobem (o "on es troben")
  • ex-militants > exmilitants (2 vegades)
  • al considerar > en considerar (recomanable)
  • obtindre > obtenir (recomanable)
  • un número menor > un nombre menor
  • respecte el 2007 > respecte al 2007
  • estava el desenvolupar > hi havia desenvolupar
  • extén > estén (però de fet és el títol d'un article en castellà que potser no calia traduir)

Jaumeortola (disc.) 20:33, 16 abr 2014 (CEST)

Fet Fet!, pel mateix editor. Ja no hi ha protecció a la pàgina.--Àlex (Discussió) 12:36, 24 maig 2014 (CEST)