Discussió:Felins

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Pot ser que el nom vulgar en català sigui "feliní"? Llull · (vostè dirà) 11:50, 10 ag 2006 (UTC)

Penso que no. Molts dels noms de taxonimia no tenen una correspondència vulgar. Pel que he consultat, nomes la familia felidae té correspondència a fèlid o felí, mentre que la subfamilia felinae i el genere felis no en tenen.--Mojo 12:13, 10 ag 2006 (UTC)

Em refereixo a la catalanització sistemàtica del nom taxono`mic. Em sembla que només no és adaptable tot allò que quedi per sota del gènere (gènere, espècie, subespècie...). Sinó, hi ha normes fixes de catalanització:
  • -ineae -> ínies
  • -aceae -> -àcies
  • -eae -> -ies
  • -ales -> als
  • ...

Però en aquest cas concret no sé com hem de procedir. Llull · (vostè dirà) 13:23, 10 ag 2006 (UTC)

Això és interessant ... ummmmm ... en aquest cas és la subfamilia, que està en la frontera entre el que s'adapta, família, i el que no, gènere ;-) He consultat diversos diccionaris i webs, i sembla que la subfamilia només té nom científic, però no ho puc assegurar del cert ... per ara proposo deixar el nom cientific, a vore si algú ho pot aclarir millor. --Mojo 13:55, 10 ag 2006 (UTC)

És feliní. Per sobre del nivell del gènere, tots els tàxons es poden catalanitzar segons les regles fixades, encara que no hi hagi precedents sobre l'ús de la forma catalanitzada. Mouré aquest article a feliní. – Leptictidium (pm!) 11:14, 3 maig 2008 (CEST)
Si d'homininae surt "hominí", com pot ser que de felinae surti "feliní" i no "felí"? Un dels dos casos ha d'estar malament, no?el comentari anterior sense signar és fet per 81.38.179.185 (disc.contr.) 01:05, 4 maig 2008 (CEST)
Certament. He estat jo qui ha mogut la pàgina a feliní, però personalment crec que hauria de ser felí. Tanmateix, si en Llull va proposar feliní, devia tenir motius, per això crec que és millor esperar que opini més gent. – Leptictidium (pm!) 01:10, 4 maig 2008 (CEST)
Ell no proposava. Ell preguntava si podia ser feliní i deia que no sabia com procedir...el comentari anterior sense signar és fet per 81.38.179.185 (disc.contr.) 02:12, 4 maig 2008 (CEST)
Felí no pot ser perquè segons el DIEC (i l'ús col·loquial habitual) és sinònim de fèlid (o sigui, la família i no la subfamília). És més, felí és una redirecció a fèlid.--Pere prlpz (discussió) 02:11, 5 maig 2008 (CEST)
Que tingui un altre significat no vol dir que no pugui ser. El que passa és que diria que no hi ha cap justificació per adaptar fel-in-ae a "fel-in-í" si homin-in-ae dóna "homin-í". A part, una cosa és l'ús habitual i una altra el científic... En ús habitual, fins fa quatre dies les balenes eren peixos... Però bé, en resum, que caldria desfer aquest reanomenament injustificat.el comentari anterior sense signar és fet per 81.38.179.185 (disc.contr.) 11:42, 5 maig 2008 (CEST)

Ho he estat barrumant i diria amb un 95% de seguretat que l'anònim té raó. – Leptictidium (pm!) 09:33, 11 juny 2008 (CEST)

He mirat una estoneta l'article Fèlids i penso que es deurien canviar algunes coses i afegir algunes altres. Per un costat el Cladograma de la superfamília no deuria ser aquí. De fet ja figura en “Feliforme”. Es deuria també retocar la relació d'espècies. Aquest tema és perillós per la manca de documentació sobre noms vulgars en català d'espècies llunyanes. Jo proposo la següent:

SUBFAMÍLIA FELINAE Felis bieti Gat xinés del desert Felis chaus Gat de la selva Felis margarita Gat del desert Felis nigripes Gat de peus negres Felis silvestris Gat salvatge (inclou gat domèstic) Otocolobus manul Gat de Pallas Prionailurus bengalensis Gat de Bengala Prionailurus iriomotensis Gat de Iriomota Prionailurus planiceps Gat de cap pla Prionailurus rubiginosus Gat rubiginós Prionailurus viverrinus Gat pescador Puma concolor Puma Puma yagouaroundi Jaguarundi Lynx canadensis Linx canadenc Lynx lynx Linx nòrdic Lynx pardinus Linx ibèric Lynx rufus Linx vermell Leopardus braccatus Gat del Pantanal Leopardus colocolo Colocolo Leopardus geoffroyi Gat de Geoffroy Leopardus guigna Kodkod Leopardus jacobitus Gat dels Andes Leopardus pajeros Gat de la pampa Leopardus pardalis Ocelot Leopardus tigrinus Oncilla Leopardus wiedii Margai Leptailurus serval Serval Caracal caracal Caracal Profelis aurata Gat daurat africà Catopuma badia Gat de Borneo Catopuma temminckii Gat daurat asiàtic Pardofelis marmorata Gat de marbre Acinonyx jubatus Guepard SUBFAMÍLIA PANTHERINAE Neofelis nebulosa Pantera nebulosa Neofelis diardi Pantera nebulosa indonèsia Panthera leo Lleó Panthera onca Jaguar Panthera pardus Lleopard Panthera tigris Tigre Uncia uncia Lleopard de les neus--Nelo (disc.) 19:41, 16 oct 2009 (CEST)

T'he respost a la teva plana de discussió sobre aquest tema. – Leptictidium (auderiense) 19:21, 19 oct 2009 (CEST)

Felí segons el diccionari, a més de voler dir felinae també és un adjectiu per al fèlids. Per això he posat un missatge per evitar la confusió. 193.152.140.239 (discussió) 21:11, 19 oct 2009 (CEST)