Discussió:J. R. R. Tolkien

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Discussió:John R.R. Tolkien)

Reanomenament?[modifica]

Diria que el títol ha de tenir un espai després del punt (John R. R. Tolkien) i caldria reanomenar-lo com a títol principal.--Peer (discussió) 10:18, 6 abr 2009 (CEST)[respon]

I el nom no hauria de ser complet, és a dir, John Ronald Reuel Tolkien? – Leptictidium (discussió) 10:36, 6 abr 2009 (CEST)[respon]
La norma més habitual en les inicials en els usos editorials és escriure-les seguides, sense espai (o bé, encara millor, en fotocomposició, amb una lleugera separació, sense arribar mai a un espai complet; és el que en linotípia era un "espai fi"), per tant per mi està bé tal com està, pel que fa a l'espaiat. Ara bé, tampoc no és una norma universal (la UPF, per exemple, prefereix posar-hi un espai).[1] El que és cert és que el nom de ploma amb què ha estat conegut aquest escriptor és J.R.R. Tolkien, no John R.R. Tolkien com està escrit ara, i posats a fer millor desenvolupar tots els noms o bé deixar-los tots només amb les inicials. –Enric (discussió) 11:40, 6 abr 2009 (CEST)[respon]
Per tant, poden conviure els dos formats... però es recomana prioritzar R.R. (i l'"espai fi" el deixem per als que afinen). Pel que fa al títol, a les altres wiquis han optat per J.R.R. Tolkien.--Peer (discussió) 12:32, 6 abr 2009 (CEST)[respon]


Començo aquí una llarga entrada [--04:00, 4 set 2023 (CEST)]
NOTA
Bastantes afirmacions i detalls especificats en aquesta entrada corresponen a la situació anterior a haver efectuat les accions que, al final, s'esmenten.
Punt de partida
M'ha sorprès veure que el nom d'un article de qualitat no respecta l'ortografia, i m'adono que la qüestió ja va ser detectada fa catorze anys i mig per en Peer. A causa del que sembla ser algun problema amb els registres antics, m'ha costat "reconstruir" que el títol actual prové del reanomenament que va fer en Jordi TB el "19:54, 14 des 2004‎", abans de donar contingut efectiu a l'article, reanomenament que sí es recull en l'historial de la redirecció generada (el resum d'edició és «JRR Tolkien mogut a John R.R. Tolkien»), però que no veig en l'historial del propi article. Aquest havia estat creat per en Edd el "15:08, 26 ago 2004", com a esborrany d'una sola línia, amb la denominació JRR Tolkien, denominació que apareixia originalment en les dues redireccions creades poques hores després per en Llull, segons es veu a John Ronald Reuel Tolkien i a Tolkien.
Prèvia
La discussió del 6 d'abril del 2009 és típica de debats "menors" encetats en aquest tipus de pàgines, que difícilment porten enlloc i deixen les coses com estaven, motiu pel qual en soc bastant escèptic i crític. Val a dir que la contribució d'en Enric sobre "pràctiques editorials" té el seu valor, però no té en compte aspectes que tracto a continuació. Hi tornaré.
Consideracions ortogràfiques (català)
Començo per enumerar fonts que indiquen que, en català, si s'utilitzen inicials en el nom d'una persona, «aquestes inicials han d'anar seguides d'un punt i l'espai corresponent».
A la Wikipedia anglesa
Ni que sols sigui com a curiositat, en el seu llibre d'estil, pel que fa a les inicials de noms, s'hi diu: «Use initials in a personal name only if the name is commonly written that way. An initial is capitalized and is followed by a full point (period) and a space (e.g. J. R. R. Tolkien)». Sense citar-lo específicament, però sí utilitzant un cas molt similar, a "en:Wikipedia:Article titles#Use commonly recognizable names" s'afirma: «The following are examples of the application of the concept of commonly used names in support of recognizability: People [...] J. K. Rowling (not: Joanne Rowling)»
Nom en les publicacions
Si s'observen les imatges resultants de la cerca "llibre Tolkien" a Google, es pot veure que totes les portades dels llibres posen el nom de l'autor amb les tres inicials. És cert que són minoria les que deixen un espai desprès del punt de cadascuna (algunes portades semblen utilitzar l'"espai fi" esmentat per en Enric el 2009). Enlloc apareix el "John" complet!
Comparativa entre viquipèdies
A partir de l'anàlisi de "J. R. R. Tolkien (Q892)" a WikiData, podem observar:
  • Agafant, de les 152 totals, els títols de les 95 versions en alfabet llatí, s'hi veuen 11 variants, de les quals 8 són úniques (entre aquestes hi ha el "peculiar" títol català John R.R. Tolkien, un altre cop únic en "expandir" tan sols el "John").
  • El títol més freqüent és J. R. R. Tolkien, que fan servir 57 viquipèdies, entre les quals es troben ES, PT, EN, FR, DE, IT, a més de GL i EU.
  • Tant el nom complet John Ronald Reuel Tolkien com la variant d'inicials sense espais J.R.R. Tolkien són títols a 15 versions.
  • Si mirem a Viquidites, J. R. R. Tolkien també és el títol que fan servir 12 de les 23 versions en alfabet llatí (en total són 30). Per cert que la versió catalana, sols acompanyada per la holandesa, fa servir la variant sense espais.
Sobre enllaços i redireccions
En el moment d'analitzar-ho (quan poso dues xifres, la segona entre parèntesis, aquesta segona es refereix al conjunt de tots els espais de noms, mentre que la primera, o única, és la que resulta observant sols l'espai de noms "Principal"):
  • L'article està enllaçat per 225(302) pàgines, de les quals 9 són redireccions.
  • A través d'aquestes redireccions hi enllacen, indirectament, altres 364(483) pàgines.
  • Le redireccions més apuntades són J.R.R. Tolkien, amb 161(170) enllaços, i J. R. R. Tolkien, amb 155(246) enllaços. Per sota es troba Tolkien, que en té 28(36) i les altres sis que van dels 6(9) de John Ronald Reuel Tolkien als 0(3) enllaços de John R. R. Tolkien, precisament la proposta inicial de Peer.
  • Tan sols les dues redireccions esmentades al final del que he anomenat "Punt de partida" tenen història.
  • Cal tenir en compte que 67(68) pàgines inclouen la caixa de navegació Plantilla:Tolkien o la Plantilla:Anells, que generen un enllaç a aquest article. 11 pàgines les tenen les dues.
Conclusió i accions
Entenc que cal tenir present el punt 5.4 de Viquipèdia:Anomenar pàgines#Recomanacions per a anomenar una nova pàgina, on diu que «Pels (sic) noms de persones d'altres cultures cal seguir el format més habitual» (també sembla aplicable el punt 5.1 on s'afirma que «Si una persona és més coneguda pel seu nom artístic o de ploma, o un pseudònim, cal utilitzar aquest per anomenar l'article»). En base a tot el que he exposat, i partint de la consideració (veure l'apartat "Prèvia") que no tindria sentit esperar un "miraculós" acord ampli que ni ha "tret el nas" en tots aquests anys (l'únic dubte seria el nom complet, com inicialment va suggerir en Leptictidium, que segons es veu no apareix com la millor opció), faig els següents passos en torn a la denominació J. R. R. Tolkien:
  • Moure "John R.R. Tolkien" a "J. R. R. Tolkien" (redirecció ja existent).
  • Adoptar aquesta segona denominació com a etiqueta a WikiData i revisar-ne els àlies.
  • Editar les altres 8 redireccions per tal d'evitar doble redireccionament (algunes es podrien fins i tot eliminar un cop netejats els seus enllaços, però "la vida" m'ha ensenyat que demanar l'esborrat de redireccions pot ser perdre el temps).
  • Canviar l'enllaç que s'origina en el paràmetre "title"de les dues caixes de navegació esmentades.
  • Quan pugui, fer/donar una ullada a altres possibles enllaços, o esments en articles, que mereixin o demanin canvi.
Cordialment,--FranSisPac (disc.) 04:00, 4 set 2023 (CEST)[respon]

Revisió[modifica]

@Townie, Leptictidium:: M'agradaria revisar les faltes d'ortografia del text. He intentat utilitzat aquesta pàgina (recomanada per Townie fa uns anys), però no em deixa o no he sabut utilitzar-la. Coneixem alguna altra plataforma? Gràcies! --Gerhidt (disc.) 18:31, 27 des 2017 (CET)[respon]

A més, hi falten informacions importants, J.R.R. Tolkien és anglès, però va néixer a Sud-Àfrica, més concretament a Bloemfontein. Crec que informacions com aquesta són importants, i no poden faltar. 79.159.27.102 (discussió) 16:32, 5 abr 2022 (CEST)[respon]