Discussió:Manuel Castiñeiras González

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia:Esborrar_pàgines/Propostes#Manuel_Castiñeiras_González_2--Medol (disc.) 11:40, 22 ago 2022 (CEST)[respon]

Biografia incompleta sobre el meu estatus actual i tot de la meva fase a la Universidade de Santiago de Compostela[modifica]

CASTIÑEIRAS, MANUEL BIOGRAFIA Manuel Castiñeiras (A Coruña, 1964) és des de 2018 Catedràtic d’Història de l’Art (CL) a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va rebre l’Acreditació Avaçanda (Catedràtic) de la AQU (Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya) en 2013 i de l’ANECA (Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación) en 2015. Anteriorment, va ser Professor Agregat d’Art Medieval a la Universitat Autònoma de Barcelona i Conservador i Cap de la Col·lecció d’Art Romànic del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC, Barcelona) (2005-2010), així com Professor Titular d’Història de l’Art a la Universitat de Santiago de Compostel·la (1997), on va exercir la seva activitat docent i investigadora entre els anys 1994 i 2005. Ha completat la seva formació amb estances de recerca a centres de reconegut prestigi com la Scuola Normale Superiore di Pisa (1987-1988), el Centre d’Études Supérieures de Civilisation Médiévale de la Université de Poitiers (1989), o la II Università di Roma-Tor Vergata (1989-1991).

Doctor en Història de l’Art per la Universitat de Santiago de Compostela, amb Premi Extraordinari de Doctorat (1993), la seva recerca està centrada en l’estudi del romànic –iconografia, miniatura, pintura mural, portades romàniques– així com el pelegrinatge a Compostel·la, essent un reconegut especialista en temes com la Catedral de Santiago, el scriptorium i la portada de Ripoll, el mosaic d’Otranto, el Brodat de la Creació de Girona, o la pintura sobre taula catalana. És autor de diversos llibres: Os traballos e os días na Galicia medieval, USC, Santiago, 1995; El calendario medieval hispano. Textos e imágenes (siglos XI-XIV), Junta de Castilla y León, Salamanca, 1996; Introducción al método iconográfico, Ariel, Barcelona, 1998; El Pórtico de la Gloria, Madrid, 1999; Profano y pagano en el arte gallego (con Fátima Díez Platas), Santiago, 2003; A vieira en Compostela. A insignia da peregrinación xacobea,Santiago, 2007 (text castellà, anglès i gallec); El Románico en las colecciones del MNAC (amb Jordi Camps), Lunwerg, Barcelona, 2008 (edició en castellà, anglès i català); Compostela y Europa. La historia de Diego Gelmírez, Skira, Milán, 2010 (amb edició en castellà, anglès, francès, italià i gallec); El Tapís de la Creació, Girona, 2011 (edicions també en castellà, anglès, francès i alemany); Pintar fa mil anys. El colors i l’ofici del pintor romànic, 2014 (en col·laboració amb J. Verdaguer).

És també autor de nombrosos articles en revistes especialitzades i de reconegut prestigi (Prospettiva, Archivo Español de Arte, Cahiers de Civilisation Médiévale, Cahiers de Saint-Michel de Cuxa, Arte Medievale, Arte Lombarda, etc), formant part del comitè de redacció o científic (Troianalexandrina, Cahiers de Saint-Michel de Cuxa, Butlletí del MNAC, Ad Limina, Compostellanum). Participa en nombroses trobades y congressos internacionals.

Va ser comissari de les exposicions: Lluís Domènech i Montaner i la descoberta del Romànic, MNAC, 2006; El romànic i la Mediterrània: Catalunya, Toulouse i Pisa, 1120-1180, MNAC, 2008 (col·laboració amb J. Camps); El cel pintat. El Baldaquí de Tost, MEV, 2008, La princesa sàvia. Les pintures de santa Caterina de la Seu d’Urgell, MNAC-MEV, 2009-2010; o Compostela y Europa. La historia de Diego Xelmírez, organitzada pel Xacobeo de la Xunta de Galicia a París, Roma i Santiago, entre març i octubre de 2010.

Va ser vicepresident de l’Associació Italiana d’Art Medieval (ASIAME), amb seu a Parma, on s’organitzava cada any un congrés internacional; i membre associat del comitè de directors del International Center of Medieval Art (ICMA) (2007-2011), amb seu al museu The Cloisters de Nova York. És membre del Comité Internacional de Expertos del Camino de Santiago del Xacobeo da Xunta de Galicia, que recentment ha organitzat el seu VIII Congreso Internacional de Estudios Jacobeos a Compostel·la, així com membre del Comitè Científic per la restauració del Pòrtic de la Gloria en el marc del projecte Catedral de la Fundació Pedro Barrié de la Maza. De la mateixa manera, és membre de la British Archeological Association iAssocié correspondant étranger de la Société Nationale des Antiquaires de France, amb seu al Musée du Louvre.

Ha estata Investigador Principal dels Projectes de Recerca del MICINN “Artistas, Patronos y Público. Cataluña y el Mediterráneo (s. XI-XV) – MAGISTRI CATALONIAE” (HAR2011-23015) pel període 2012-2015 i "Movilidad y transferencia artística en el Mediterráneo Medieval: artistas, objetos y modelos – Magistri Mediterranei (HAR2015-6388-P) (www.magistrimediterranei.org); actualment és l'investigador principal del Grup d'Investigación Consolidat de la Generalitat de Catalunya: MAGISTRI CATALONIAE – Estudis culturals de la Mediterrània Medieval (s. XI-XV) (SGR 2017-231).

Va organitzar el III International Romanesque Conference da British Archeological Association, Romanesque Art: Patrons and Processes (Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona, 7-9 abril 2014) i el I Simposi Internacional Magistri Cataloniae: Artista anònim, artista amb signatura. Identitat, status i rol de l’artista en l’ art medieval, Universitat Autònoma de Barcelona – Museu Episcopal de Vic (7-8 novembre 2014).

Va ser coordinador/editor de la revista Ad Limina. Revista de Investigación do Camiño de Santiago e das Peregrinacións des de 2015 a 2019, la seva darrera publicació, amb la professora Grazia Maria Fachechi, és el llibre: Il tempo sulla pietra. A raffigurazione dei mesi nella scultura medievale, Roma, Gangemi Editore (“Chiaroscuro. Ricerche dei storia e storia dell’arte”, 3)el comentari anterior sense signar és fet per 92.187.227.232 (disc.contr.)