Discussió:Manurqa

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

-- Brunnaiz (disc.) 19:08, 25 ago 2022 (CEST)[respon]

Noms àrabs[modifica]

Bona nit, @Brunnaiz. He mirat l'Encyclopaedia of Islam i vocalitzen el nom de l'illa Minurqa, en lloc de Manurqa (al web de l'EC tant empren Minurqa com Manurqa, segons l'obra). Tens cap referència que avali la lectura amb "a"? (La viqui àrab vocalitza Manurqa, però crec que és perquè prenen la vocalització de l'actual nom, Menorca, que "retranscriuen"; citen al-Idrissí com a font d'autoritat del nom de l'illa, però al-Idrissí no indica la vocalització del nom). D'altra part, per a aquest article, jo triaria com a única forma Mi/anurqa, que és com l'IEC proposa de transcriure el nom àrab de l'illa. Manûrqa, que potser tingui alguna tradició, neix d'una adaptació gràfica de Manūrqa, que seria la transcripció literal del nom àrab (a la viquipèdia, tanmateix, és més recomanable emprar la transcripció simplificada, sense diacrítics, que la literal). Com que el signe d'u llarga fins fa poc presentava certes dificultats tipogràfiques a vegades s'optava per substituir-lo per un circumflex (passa el mateix amb Mayurqa/Mayûrqa); jo no marcaria l'u llarga, ja ho fem a la transliteració). Sobre el nom de Ciutadella, la transcripció simplificada en català hauria de ser Madínat al-Jazira (en aquest cas la forma amb Ŷ és un castellanisme, ja que com que en castellà no existeix el so "j", han d'emprar Ŷ... en català, així com en anglès o francès, no hi ha cas, perquè el so "j" el representem amb la "j"). D'altra part, no veig gens clar que existís "al-Manûrqa" com a nom de Ciutadella, més aviat crec que li deien Madínat Manurqa ('Ciutat de Menorca'). Tampoc veig clar que li afegissin l'article (en tens cap referència que ho provi?). Gràcies! CarlesVA (parlem-ne) 22:53, 30 ago 2022 (CEST)[respon]

Bona nit, @CarlesVA. Abans de res, cal recalcar que en sé ben poc, d'àrab. Vaig per parts:
  • Atesos els arguments respecte de la versió del topònim amb circumflex, he canviat a la introducció "Manurqa o Manûrqa" per "Manurqa o Minurqa". Veig que tots dos són d'ús corrent (la primera publicació de la bibliografia, en català, l'empra amb a). Per tant, veig raonable de reanomenar l'article "Manurqa" i redirigir-hi "Manûrqa" (això hauria de fer-ho algun administrador, com ara @Paucabot).
  • D'altra banda, he canviat el nom de Ciutadella aleshores pel que has dit, justificadament.
  • En darrer lloc, he afegit un parell de referències pel que fa a la denominació amb article de la ciutat. També convindria afegir i referenciar el nom de "Madinat Manurqa", si es pot. Escrivint-ho en l'alfabet llatí Google n'aporta 9 resultats i en l'àrab, 20: com que no en sé, m'estimo més de no fer jo aquest canvi.
--Brunnaiz (disc.) 00:43, 31 ago 2022 (CEST)[respon]
Bon dia, @Brunnaiz. He canviat al-Manurqa per Madínat Manurqa. Em sap greu per la teva feina de buscar referències, però eren indirectes (un article periodístic i una pàgina de divulgació), mentre que els autors àrabs s'hi refereixen clarament com Madínat Mi/anurqa, Ciutat de Menorca, nom que va conservar després de la conquesta: Ciutadella de Menorca. He inclòs un parell de referències que ho avalen, a més de l'article "Ciutadella" de la GEC.
Sobre el nom de l'illa, he vist que Guillem Rosselló, autor de referència, a l'edició del Kitab Tarikh Mayurqa d'Ibn Amira al-Makhzumí, s'hi refereix sempre com a Minurqa, que és la forma que, com et deia, recull l'EI, que també és una obra de referència. Jo crec que la vocalització havia de ser Minurqa... però justament a la introducció del llibre de la primera nota se cita Yaqut, una autoritat, que justament indica que cal llegir Manurqa, amb "a", i explica que l'única diferència amb Mayurqa és en la n/y. Com a nom llatí arabitzat, és probable que existís cert ball de vocals. Per tant, jo deixaria les dues transcripcions. Potser caldria crear una redirecció des de Minurqa, si encara no existeix.
Bon dia, @Leptictidium, podries ajudar-nos a reanomenar l'article a Manurqa, que ara no es pot fer perquè ja existeix com a redirecció? Gràcies! CarlesVA (parlem-ne) 10:56, 31 ago 2022 (CEST)[respon]
Fet Fet!Leptictidium (digui) 19:05, 31 ago 2022 (CEST)[respon]
Gràcies, @Leptictidium! CarlesVA (parlem-ne) 19:06, 31 ago 2022 (CEST)[respon]