Discussió:Reconquesta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Canvi de nom a 'Conquesta'[modifica]

Crec que aquest article s'hauria de reanomenar a Conquesta. El concepte de reconquesta és obsolet: anava lligat a la idea que la península ibèrica era espanyola i ba ser conquerida pels àrabs, i després reconquerida de nou pels espanyols. Ara ja és del domini públic que la península no era inicialment espanyola, i que van ser els cristians els qui la van conquerir als àrabs. --Tripallokavipasek 23:30, 10 oct 2007 (CEST)

Reconquesta és el nom més comú i a més ja s'explica l'inexactitud del terme en l'article.el comentari anterior sense signar és fet per 83.32.225.163 (disc.contr.) 23:40, 10 oct 2007 (CEST)
Hmm... molt subjectiu. Els "espanyols" (de l'Estat que es coneixeria com a "Espanya") no van reconquistar res. Els castellans, els bascs, i d'altres van "reconquistar" el territori. Els àrabs van reconquerir el territori que havia estat conquerit pels gots i visigots i aquests van reconquerir el territori conquerit pels romans i aquests van conquerir el territori conquerit possiblement pels íbers i els celtes.... --the Dúnadan 00:24, 11 oct 2007 (CEST)
Per a dilucidar estes coses cal tindre present què és la Viquipèdia. El terme Reconquesta és incorrecte i obsolet, ja ho sabem, i així s'explica al primer paràgraf; però és el terme més comú encara, el més utilitzat, i per tant és l'entrada adequada per a una enciclopèdia. Sobre la resta, és fàcilment rebatible, però recordem que la Viquipèdia no és un fòrum; no convertim açò en un debat sobre la conquesta feudal de la península. --Andarella 01:02, 11 oct 2007 (CEST)

Si això es ser imparcial que vingui Deu i ho vegi. Colonització?? Però de que coi aneu? Em sembla bé que sigueu nacionalistes i volgueu fer tombar això de la Reconquista perque sona molt espanyol... però coi, Catalunya també hi va participar! Vam colonitzar les illes i València?? on hi havien cristians (mossàrabs) des de feia molts segles i van haver de fugir cap al nord per la repressió mussulmana? El que van fer és tornar a casa!! Per què no es parla de colonització àrab al que van fer ells en arribar aquí? Es de guasa això, i després parleu de països catalans, molt bé! A sobre no deixeu ni canviar una paraula, molt bé, convertiu-vos ja al islam i comenceu a parlar àrab ja que nosaltres som els invasors i colonitzadors... València i Mallorca i la Catalunya Nova pertanyen legitimament als arabs, oi? El problema de tot això es que després molta gent s'ho acava creient...el comentari anterior sense signar és fet per 88.3.93.37 (disc.contr.) 15:43, 2 maig 2008 (CEST)

Jo també pense que s'hauria de canviar el nom. És un concepte absolutament caduc.--Socarrat (discussió) 07:44, 18 ago 2008 (CEST)
Coincidixc en què s'hauria de canviar el nom i dedicar un apartat a la interpretació de reconquesta. Precisant un poc més, es pot deixar reconquesta pels territoris hereus del regne dels gots, però no té cap sentit pels regnes hereus dels francs i la marca hispànica: regne d'aragó i en especial els comtat catalans. A tall d'exemple, els comtats catalans empraven com a cronologia l'any dels regnat dels reis francs i l'any de la encarnació de crist, no la era hispanica que empraven els hereus dels regnes gots. Per molta bibliografia romànticoide que es vulgui, almenys pel regne d'aragó i els comtats catalans, el concepte "reconquesta" és un disbarat monumental.--Georg-hessen (discussió) 08:39, 18 ago 2008 (CEST)

Conquesta i poblament[modifica]

No mesclem les coses. El regnes "hereus" dels gots no tenien res a veure amb els regnes gots. És un mite, i és precisament el mite que dóna peu a que es parli de Reconquesta. Actualment la comunitat d'historiadors prefereix parlar més de Conquesta i poblament o Reconquesta i repoblament, marcant així la importància del procés colonitzador de les terres despoblades de frontera (amb tots els nuclis cristians, incloent-hi els dos pirenaics). Parlar de Conquesta té el gran inconvenient que no fa cap referència a aquest procés en concret. Perquè dir-ne Conquesta d'aquesta i no de la musulmana, o la romana o la fenícia? titular l'article Reconquesta, per més inexacte que sigui el terme, el fa fàcil de trobar, perque continua sent el més emprat. I no té res a veure amb nacionalismes ni osties. El procés de subtitució dels regnes musulmans per regnes cristians és molt anterior a cap de les nacions actuals. Parlar del que van fer els espanyols o els catalans o els portuguesos és un anacronisme, potser útil pedagògicament, però anacrònic igualment.el comentari anterior sense signar és fet per Wamba (disc.contr.) 12:59, 18 ago 2008 (CEST)

No acabo d'entendre per on vas. Primer indiques que la comunitat cinetífica actual rebutja el concepte i a més n'exposes la correcció de l'argument, per tot seguit afirmar que més val deixar-ho com està perquè és més fàcil de trobar. Seria com dir que sabem que els negres no són monos, però com que tothom pensa que els negres no són res més que monos, doncs millor deixar-ho així a la viquipèdia.
I respecte la matització dels regnes gots i hereus, cal dir que els regne de lleó, de manera contemporània als fets, es considerava com a successor del regne got. Respecte a les altres conquestes, ja se'n parla: Conquesta de Mallorca (903), Conquesta de Mallorca (1203), Conquesta romana d'Hispània, Al-Àndalus#Històriael comentari anterior sense signar és fet per Georg-hessen (disc.contr.) 16:01, 18 ago 2008 (CEST)

Revisió de la distinció[modifica]

S'estan revisant tots els articles de qualitat i els nous criteris consideren indispensable que un article tingui referències per a ser de qualitat. Si us plau, afegiu referències en forma de notes dins del text per justificar les afirmacions que puguin ser controvertides. Si l'article continua així, malgrat les qualitats que presenta, se'l podrà proposar per a una retirada de la distinció.--Peer (discussió) 15:24, 16 feb 2009 (CET)

Conquesta[modifica]

En tot cas, l'afirmació inicial de l'article és del tot falsa: el terme no és pas "internacional", sinó propi de la historiografia espanyola; només cal veure com altres viquipèdies l'entren en espanyol, és a dir, el tracten com a estrangerisme. En la historiografia catalana, sense anar més lluny, la forma tradicional és Conquesta; només cal remenar fonts valencianes, per exemple. Això, a banda del fet que és un terme ideològic i acientífic, és clar.Joan Rocaguinard (disc.)

No és reconquesta, sinó conquesta. Els regnes del Nord (Astúries i els altres) no eren espanyols: Espanya no existia. Els visigots no eren espayols: Espanya no existia. A més, els andalusís eren tan ibèrics o hispànics com els no andalusís. --Ibèric (disc.) 20:42, 28 març 2016 (CEST)