Discussió:Tractat dels Pirineus

From Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Aixo s'ha d'arreglar forsa. D'entrada, no s'explica en lloc en que va consistir aquest tractat ! Despres del paragraf inicial, es passa a dir directament que preveia conservar les institucions catalanes, i despres sobre la repressio de l'idioma, etc, pero en lloc no es diu explicitament que va consistir en un repartiment de territoris, ni per que (era un tractat de pau ?). I la major part de l'ultim paragraf (Poc anys enrera (escrit l'any 2003) ...) crec que no correspon aqui. Xevi 20:59 5 feb, 2004 (UTC)

No se indica nada sobre la toma de posesión de las tierras del norte por parte de tropas galas durante la "república catalana" de Pau Claris, y acordado con las instituciones catalanas, este hecho no se puede considerar dentro de los de la guerra de los 30 años.

¿Catalunya-Aragó?[edit]

No conduce a nada invertar terminos.

Hi estic d'acord. És política de la Viquipèdia no inventar-se res i recollir allò que és generalment acceptat. Catalunya-Aragó ho és [1]. --VRiullop (parlem-ne) 12:11, 25 jun 2006 (UTC)

Generalmente aceptado por quién?, no será por los la documentación historica de la época, ni la oficial posterior.

Sobre la reclamació oficial espanyola del Rosselló cal dir que, almenys, s'ha plantejat dues vegades: 1.Al congrés de Viena (1814), encara que va ser taxativament protestada per Talleyrand i no se'n va dir res més. 2.Per part del general Franco a la trobada amb Hitler a Hendaia el 1940. Emmarcada dins un grapat de demandes espanyoles que a Hitler li van semblar delirants (potser amb raó), la cosa no va passar d'aquí. Potser els protagonistes del fet resulten, amb raó, antipàtics, però els fets són els fets.

Càrrega nacionalista de l'article[edit]

L'article està escrit des de un punt de vista clarament nacionalista i hispanofòbic. El redactor tracta d'ignorants els negociadors castellans i realça el coneixement dels negociadors francesos. A la postre, i seguint amb la inquietud nacionalista de l'articulista, els francesos no varen tenir escrúpols de separar administrativament els territoris catalans i d'anular completament l'exercici de la cultura i les tradicions catalanes.

El més significatiu de l'article és la manca de ponderació ometent constantment la realitat històrica. Així, culpa de la pèrdua dels territoris de la Corona d'Aragó als negociadors espanyols que treballaven "de forma amagada" però no menciona la declaració unilateral d'independència d'en Pau Claris ni la submissió de la Generalitat a la la Corona Francesa com a veritables i definitius desencadenants del conflicte bèl·lic que concloguí amb la pèrdua dels territoris de la Catalunya Nord.el comentari anterior sense signar és fet per 37.14.145.234 (disc.contr.)

Valoració crítica de l'article[edit]

Malgrat que alguns comentaris, al meu parer desorbitats, pretenen que l'article està redactat sota un punt de vista "nacionalista i hispanofòbic", la realitat és totalment al contrari.

Per què no s'especifica a l'article que som molts els historiadors que considerem el Tractat o Pau dels Pirineus com una jugada mestra de l'estratègia política de la monarquia ( satèl.lits inclosos) espanyola, que va saber apaivagar les ires de França, fent-se perdonar la derrota de la Guerra dels 30 Anys, alhora que OBTENIA LA COMPLICITAT DE FRANÇA EN EL SOTMETIMENT D'UNA CATALUNYA DIVIDIDA ?

Felipe IV i companyia sabien molt bé que una Catalunya indivisa era de mal conquerir. El record de la derrota, divuit anys abans, de l'exèrcit castellà a la batalla de Montjuïc ( Batalla de Montjuïc (1641)) encara era punyent, i l'expansionisme castellà necessitava un ajut exterior. La vergonyosa cessió de la Catalunya nordpirinenca y de l' Iparalde d'Euskal Herria va ser la "jugada mestra" que va permetre el triomf de l'estat dit "espanyol" per dissimular que és l'estat castellà amb els seus territoris ocupats per la violència.

joan ruiz i solanes.el comentari anterior sense signar és fet per Joan Ruiz i Solanes (disc.contr.)

La viquipèdia es fa entre tots, de manera que quan vulguis pots millorar l'article, això sí, primer tingues present VP:FF i VP:CF especialment. Salutacions.--Carles (enraonem) 11:36, 10 oct 2018 (CEST)