Discussió:Vilafranca (Ports)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El títol diu que està al Ports, però el mapa diu que està al Maestrat... --Micru 11:10 18 set, 2005 (UTC)

És cert. La localització segons la distribució política diu que Vilafranca es troba en la comarca de l'Alt Maestrat. Però la seua vinculació històrica amb Morella relaciona constantment el poble de Vilafranca amb la comarca dels Ports.

El cas és que no hi ha cap document oficial que vinculi Vilafranca a l'Alt Maestrat (no existeix una comarcalització oficial al País Valencià), per això ho estem canviant a Els Ports, que és on pertany històricament. --Javi Sorribes 17:00, 24 mar 2006 (UTC)

Ja sé que no hi ha cap llei de comarcalització, però en un document recent publicat per l'AVL, la llista de gentilicis valencians, on es referencien els diferents municipis i la comarca a la qual pertanyen, Vilafranca s'adscriu a l'Alt Maestrat. Cal dir també que en aquesta llista la comarca de l'Horta no es parteix, com és habitual últimament, en Horta Nord, Horta Oest i Horta Sud; la Vall de Cofrents hi és anomenada "Vall de Cofrents-Aiora"; de la Plana d'Utiel se'n diu "Plana d'Utiel-Requena" i, del Racó, "Racó d'Ademús". ––Enric 10:18, 21 jul 2006 (UTC)
Ho sé, però donat que no existeix la llei crec que és molt més coherent incloure-la als Ports, tot i que intentaré fer menció a la "discreta adscripció" comarcal per part de la GV.--Javi Sorribes 18:21, 24 jul 2006 (UTC)

Madalena o Magdalena?[modifica]

A l'article es parla d'una fira de la Madalena. Es diu així de veritat, amb falta d'ortografia inclosa, o es diu de la Magdalena? --83.32.67.96 18:00, 2 jul 2006 (UTC)

Oooops! Error meu... corregit ja. --Javi Sorribes 13:49, 3 jul 2006 (UTC)

Maestrat[modifica]

No és una dissertació contra el Maestrat, és simplement que Vilafranca pertany històricament als Ports, i per tant no té cap raó de ser que a alguns llocs s'empri la denominacio "Vilafranca del Maestrat", que (com diu a l'article) es va "inventar" Sanchis Guarner al 1950.

A més, no fa referència a la comarca, al País Valencià no existeix una comarcalització oficial (el fet de que s'usen les DTH no la converteix en comarca), per això crec (i de fet segons comunicació directa amb membres de l'ajuntament, l'alcalde entre ells, ho prefereixen així) que ha de constar als Ports on pertany des de sempre. De fet, la capital de la "mancomunitat dels Ports" és Vilafranca!

El de reial vila fa referència a la seua fundació, per ordre directa del rei, amb aquesta categoria. --Javi Sorribes 18:59, 12 jul 2006 (UTC)

a) jo no he parlat de cap «dissertació contra el Maestrat», sinó de «dissertació contra el "del Maestrat"». És molt diferent.
b) al que em refereixo és al fet que el "del Maestrat" de la proposta no em sembla que tingui res a veure amb la història antiga, sinó amb l'adscripció a la regió del Maestrat. Que sí, que ja sé que no són del Maestrat, sinó dels Ports i tal, però que alguns (inclosa la gran enciclopèdia catalana) els consideren de l'Alt Maestrat, de manera que aleshores l'afegitó tindria raó de ser. I la dissertació històrica no va per aquí. I sobre si les comarques existeixen legalment al País Valencià, i què? És com dir que Prada de Conflent no està al Conflent perquè a França no hi ha comarques.
c) I això de "reial vila" és què això de la seva fundació, amb aquest títol, pel rei, no es menciona a l'article. Per una banda es diu: «Amb el seu canvi de nom es volien expressar dues coses: "vila", és a dir, que no era una aldea depenent de Morella ni de cap altre castell; i "franca" o lliure, és a dir, que depenia directament del rei.», però abans només s'ha dit que s'havia fundat amb el nom "Riu de les Truites". I més endavant es diu «Va ser el pròcer notari Joan Baptista Penyarroja qui va aconseguir de Carles II la independència de totes les aldees i la seua erecció en viles reials». No es diu de quines aldees es parla. Si és de totes les que hi hagués al regne, si de les que formen part de Vilafranca o de quines. Suposo que fa referència només a les que són part de Vilafranca, ja que si no totes les aldees de l'estat serien viles reials, no? Però si fa referència a les que són part de Vilafranca, no em quadra, aquesta no seria una vila reial, sinó un conjunt de viles reials. Suposo que s'ha de redactar millor, que és el que volia dir amb el meu comentari original.
Per cert, si el títol és "vila reial" dir "reial vila" és massa rimbombant. --83.34.240.229 22:48, 12 jul 2006 (UTC)
Potser tens raó, trec el de "reial vila" (estava agafat de la wiki castellana). Sobre "del Maestrat" (perdona, havia llegit mal), l'adscripció al Maestrat és un error que s'ha anat perpetuant : des de Sanchis Guarner (1950) a Joan Fuster (1962), i d'allà a l'enciclopèdia catalana (que difón l'error. Al poble no té sentit, i encara que fòssim del Maestrat, el poble mai ha tingut aquest nom, per això no té sentit usar-lo com a nomenclatura; ni mai ha sigut la denominació oficial. Està inclòs a l'article perquè és un tema que a la gent del poble ens preocupa que quedi ben clar. Gràcies pel teu interés per l'article, qualsevol altre suggeriment serà benvingut!! --Javi Sorribes 07:06, 13 jul 2006 (UTC)
Revisat l'article espero que ara ja estigui correcte