Discussió:Volta catalana

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Carai... anomenar 'revisió general' a ficar un enllaç és una mica presuntuós ;)el comentari anterior sense signar és fet per 80.58.36.107 (disc.contr.) 04:49, 7 gen 2006‎

No tenia sentit parlar del «futur», aparentment negre de la volta catalana com a conseqüència del Codi Tècnic de l'Edificació. El plantejament és incorrecte ja que el propi Codi Tècnic (com no pot ser d'altre forma)en la Part 2, Capítol 2, diu :

 • «Artículo 5. Condiciones generales para el cumplimiento del CTE. .../...
  • 3. Para justificar que un edificio cumple las exigencias básicas que se establecen en el CTE podrá optarse por:
   • a) adoptar soluciones técnicas basadas en los DB, cuya aplicación en el proyecto, en la ejecución de la obra o en el mantenimiento y conservación del edificio, es suficiente para acreditar el cumplimiento de las exigencias básicas relacionadas con dichos DB; o
   • b) soluciones alternativas, entendidas como aquéllas que se aparten total o parcialmente de los DB. El proyectista o el director de obra pueden, bajo su responsabilidad y previa conformidad del promotor, adoptar soluciones alternativas, siempre que justifiquen documentalmente que el edificio

El text es troba en el PDF que podeu baixar en aquest enllaç : CTE part 2 --Vicens (disc.) 13:51, 15 maig 2012 (CEST)

Responc tot i el risc de convertir la pàgina en un fòrum: el CTE permet en teoria les solucions que se n'apartin. Ara bé, justificar que aquestes solucions alternatives compleixen amb els requisits del Codi és en general complicat. A més, el CTE obliga a contractar unes assegurances, i per això cal convèncer una Oficina de Control Tècnic de la bondat de les solucions adoptades, i aquí sí que apartar-se de les solucions estàndard del CTE és poc menys que impossible. D'aquí que en general no sigui viable actualment fer una volta catalana i complir el CTE.
Ara bé, per dir això a l'article s'ha de dir amb referències (que segurament en trobaríem) i de manera enciclopèdica i no reivindicativa.--Pere prlpz (disc.) 23:41, 15 maig 2012 (CEST)

Jo tampoc vull discutir.... El CTE no pot contemplar totes les possibles solucions constructives, per aixó l'article citat que diu que les solucions, incloses les propugnades pel CTE, són sempre responsabilitat del tècnic. En tot cas qui vulgui i pugui que faci un comentari crític al CTE....--Vicens (disc.) 09:56, 16 maig 2012 (CEST)

He modificat algunes coses:

 • L'ordre dels paràgrafs, he posat tos els Orígens junts malgrat això suposi dividir en dos les referències al llibre de Bassegoda Musté citades en la segona referència.
 • Les fotografies s'han de referir a la volta catalana. Crec que les imatges sempre han de tenir alguna relació amb el text, el llibre d'estil hauria d'exigir que es fes un esforç en aquest sentit i que no s'incloguessin imatges gratuites com les del Teatre la Massa, on no es veu cap volta catalana....tampoc es veu una volta catalana en l'imatge de Pittsburgh Union Station Rotunda que és del Guastavino però no és una volta catalana.
 • Respecte al «futur» (tema de l'anterior mini-polèmica) en la secció vegueu també he posat els enllaços a Welcome to Guastavino.net, tal com fa la versió anglesa de l'article (i també la portuguesa). Hi ha futur per a la volta catalana, el MIT (Massachusetts Institute of Technology), és l'impulsor del «Welcome to Guastavino.net» i es dedica a investigar el tema. --Vicens (disc.) 13:59, 16 maig 2012 (CEST)--Vicens (disc.) 10:24, 16 maig 2012 (CEST)


Fonts[modifica]

Bon dia,

Vaig traduir el teu article al Francès. En aquesta llengua, existeixen varies denominacions : volta catalana, volta sarazina. Estava buscant mes fonts per l'origen romana d'aquesta volta, que pot ser va tornar a ser inventada en altres parts del mon, o mal anomenada després. No se si tendries fonts, no en vaig trobar cap. Gràcies per la vostra ajuda Vatekor (disc.) 09:48, 8 jul 2015 (CEST)

pd : una cosa : sobre pagines de arquitectura angleses, dan com a voltes catalanes voltes clarament anteriors al renaixement, en particular les voltes de Santa Maria del mar, del Pi, de la catedral de Girona i de la llotja de la seda en Valença. aquí Vatekor (disc.) 09:54, 8 jul 2015 (CEST)