Distribució hiperexponencial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula distribució de probabilitatDistribució hiperexponencial
TipusDistribució de tipus fase Modifica el valor a Wikidata
Diagrama que mostra un sistema de cua equivalent a una distribució hiperexponencial.

En teoria de la probabilitat, una distribució hiperexponencial és una distribució de probabilitat contínua la funció de densitat de probabilitat de la variable aleatòria X ve donada per [1]

on cada Y i és una variable aleatòria distribuïda exponencialment amb el paràmetre de velocitat λi, i pi és la probabilitat que X tingui la forma de la distribució exponencial amb la velocitat λi.[2] S'anomena distribució hiperexponencial ja que el seu coeficient de variació és més gran que el de la distribució exponencial, el coeficient de variació de la qual és 1, i la distribució hipoexponencial, que té un coeficient de variació inferior a un. Mentre que la distribució exponencial és l'anàleg continu de la distribució geomètrica, la distribució hiperexponencial no és anàloga a la distribució hipergeomètrica. La distribució hiperexponencial és un exemple de densitat de mescla.[3]

Un exemple de variable aleatòria hiperexponencial es pot veure en el context de la telefonia, on, si algú té un mòdem i un telèfon, l'ús de la seva línia telefònica es podria modelar com una distribució hiperexponencial on hi ha probabilitat p que parlin per telèfon amb taxa λ1 i probabilitat q que utilitzin la seva connexió a Internet amb tarifa λ₂.

Com que el valor esperat d'una suma és la suma dels valors esperats, el valor esperat d'una variable aleatòria hiperexponencial es pot mostrar com [4]

Referències[modifica]

  1. Tarasov, Veniamin; Akhmetshina, Eleonora; Othmane, Kada «Properties of Hyperexponential and Hypererlangian Distributions». Properties of Hyperexponential and Hypererlangian Distributions, 10-2019, pàg. 895–898. DOI: 10.1109/PICST47496.2019.9061538.
  2. Singh, L. N.; Dattatreya, G. R. «Estimation of the Hyperexponential Density with Applications in Sensor Networks"». International Journal of Distributed Sensor Networks, 3, 3, 2007, pàg. 311. DOI: 10.1080/15501320701259925.
  3. Ma, Dan. «The hyperexponential and hypoexponential distributions» (en anglès). https://actuarialmodelingtopics.wordpress.com,+01-08-2016.+[Consulta: 22 juny 2023].
  4. «HyperexponentialDistribution—Wolfram Language Documentation» (en anglès). https://reference.wolfram.com.+[Consulta: 22 juny 2023].