Distribució normal matricial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula distribució de probabilitatDistribució normal matricial
Tipusdistribució matricial Modifica el valor a Wikidata
Valors propis de 4 classes de matrius aleatòries en el pla complex. (s'empra ~10³ matrius 2x2, de manera que qualsevol teorema de límit central vàlid per a matrius grans no s'aplica realment aquí)

En estadística, la distribució normal matricial o distribució gaussiana matricial és una distribució de probabilitat que és una generalització de la distribució normal multivariable a variables aleatòries amb valors matricials.[1]

La normal de la matriu està relacionada amb la distribució normal multivariant de la següent manera: [2]

si i només si

on denota el producte Kronecker i denota la vectorització de .

Definició [3][modifica]

La funció de densitat de probabilitat per a la matriu aleatòria X (n×p) que segueix la distribució normal de la matriu té la forma:

on denota traça i M és n×p, U és n×n i V és p×p, i la densitat s'entén com la funció de densitat de probabilitat respecte a la mesura estàndard de Lebesgue en , és a dir: la mesura corresponent a la integració respecte a .[4]

Referències[modifica]

  1. «A Matrix Gaussian Distribution» (en anglès). https://arxiv.org/.+[Consulta: 2 juliol 2023].
  2. «[https://www3.stat.sinica.edu.tw/statistica/oldpdf/A24N124s.pdf?vol=24&num=1&art=24&sup=s DIMENSION FOLDING PCA AND PFC FOR MATRIX- VALUED PREDICTORS]» (en anglès). https://www3.stat.sinica.edu.tw.+[Consulta: 2 juliol 2023].
  3. «Matrix Normal and Matrix T Distributions: New in Wolfram Language 11» (en anglès). https://www.wolfram.com.+[Consulta: 2 juliol 2023].
  4. «5.7: The Multivariate Normal Distribution» (en anglès). https://stats.libretexts.org,+05-05-2020.+[Consulta: 2 juliol 2023].