Dmitryivanovita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralDmitryivanovita
Fórmula químicaCaAl₂O₄
EpònimDmitriy A. Ivanov (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmeteorit NWA 470, Er Rachidia, Província d'Er Rachidia, Meknès-Tafilalet, Marroc
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.BC.10
Nickel-Strunz 9a ed.4.BB. Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 7,95Å; b = 8,62Å; c = 10,25Å; β = 93,1°
Grup puntual2/m - prismàtica
Colorincolor
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2006-035
SímbolDiv Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La dmitryivanovita és un mineral de la classe dels òxids. Rep el seu nom de Dmitriy A. Ivanov (1962-1986), geòleg, mineralogista, i petròleg que va morir tràgicament en una expedició de camp per a l'estudi de les roques ígnies a les muntanyes del Caucas.

Característiques[modifica]

La dmitryivanovita és un òxid de fórmula química CaAl₂O₄, que va ser acceptada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2006. Cristal·litza en el sistema monoclínic, i es troba en forma de grans subèdrics, d'aproximadament 10 micres. És dimorfa de la krotita. Segons la classificació de Nickel-Strunz, la dmitryivanovita pertany a «04.AB: Òxids amb proporció Metall:Oxigen = 3:4 i similars, amb cations de mida mitja i gran» juntament amb la marokita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al meteorit NWA 470, una condrita carbonosa, trobat a Er Rachidia, a la província d'Er Rachidia (Meknès-Tafilalet, Marroc). Al meteorit també s'hi va descriure anortita, diòpsid, grossita, hibonita, melilita, perovskita i espinel·la.[2] També se n'ha trobat al meteorit que va caure a Vigarano (Província de Ferrara, Itàlia) l'any 1910.[3]

Referències[modifica]

  1. «Dmitryivanovite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 abril 2016].
  2. «NWA 470 Carbonaceous chondrite meteorite, Er Rachidia (Errachidia), Er Rachidia Province (Errachidia Province), Meknès-Tafilalet Region, Morocco» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 abril 2016].
  3. «Vigarano meteorite (Cariani; Ferrara; Mainardi; Morandi; Parish; Pieve; Vigarano Mainarda; Vigarano Pieve; Vigarno; Vigarvano; Vigavano [NHM cat.), Vigarano Pieve, Vigarano Mainarda, Ferrara Province, Emilia-Romagna, Italy]» (en anglès). Mindat. [Consulta: 10 abril 2016].