Dolors Masferrer i Bosch

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaDolors Masferrer i Bosch
Carrer de Dolors Masferrer.jpg
Placa del carrer dedicat a Dolors Masferrer al barri de les Corts Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement8 juny 1857 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort11 febrer 1905 Modifica el valor a Wikidata (47 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata

Dolors Masferrer i Bosch (Barcelona, 8 de juny de 1857 - Barcelona, 14 de febrer de 1905) fou una persona rellevant de Barcelona que va donar el terreny per construir les primeres escoles municipals del Districte de les Corts, la primera escola pública per infants i l'única que existí a les Corts fins al 1934.[1]

Biografia[modifica]

Fou filla de Joaquim Masferrer i Bosch i de Dolors Bosch i Busquets.[2] Es va casar, l'1 de març de 1875, amb Josep Comas i Masferrer, industrial i politic dirigent del partit liberal que fou president de la Diputació, diputat a Corts i senador, a més de destacat cacic local. Van tenir dos fills l'Enric i la Montserrat.

Dolors heretà de la seva mare la meitat de Can Sol de Dalt i de la seva tia-àvia Mònica Busquets l`altra meitat. El 19 de juliol de 1883 l'Ajuntament concedí permís a Dolors per urbanitzar la seva finca, l'arquitecte Camil Oliveras s'encarregà de la urbanització de la finca de Can Sol de Dalt per encàrrec seu,[3] aquesta es va parcel·lar i s'hi construïren cases de planta baixa i primer pis, en la majoria dels casos. Un any després, el 14 de febrer de 1884 establí amb l'Ajuntament un terreny de forma triangular amb un front de 27,50 metres per a la urbanització de la plaça Comas i la construcció de la Casa de la Vila -que acollirà el govern municipal-. L'edifici pel consistori va ser construït el 1886 segons el projecte de l'arquitecte municipal Antoni Rovira i Rabassa. Cap al final de la dècada dels noranta, exactament l'any 1897, Dolors va regalar les campanes de la torre del rellotge de les Corts.

A la dècada dels noranta i abans de morir va fer les últimes donacions a l'Ajuntament. El 13 de novembre de 1892 cedí a l'Ajuntament una altra porció dels terrenys de Can Sol de Dalt per a la construcció de les escoles municipals que també van ser construïdes segons el projecte d'Antoni Rovira i Rabassa. A la seva mort, heretà la finca el seu marit, Josep Comas i Masferrer, a la mort d'aquest, la propietat passà a la seva filla Montserrat, casada amb Lluis Marsans i Peix, la qual havia sobreviscut al seu germà Enric.

Dolors Masferrer i Bosch va morir a Barcelona el 14 de febrer de 1905 en el seu domicili de Barcelona al carrer Canuda 13 pral. Fou enterrada al cementeri antic de Barcelona situat al barri del Poblenou.

La finca de Can Sol de Dalt era originàriament propietat del matrimoni Oms, Pere Oms i la seva esposa Mònica. A la mort d'en Pere, Mònica com a unica propietaria va nomenar hereves, a parts iguals, les seves filles Antonia i Mònica Busquets i Montserrat, filles del seu primer matrimoni. El 1862 feu donació a la seva neta, Dolors Masferrer i Bosch d'una casa a la Rambla de Barcelona, a més de 4000 duros i nomenava hereva universal a la seva filla Dolors que en cas de mort havia de ser substituïda per la seva neta. Els fills i hereus de Montserrat Comas i Masferrer, Josep Lluis, Enric i Dolors Marsans i Comas disgregaran la propietat que es repartiren i finalment el mas fou enderrocat i en el seu lloc es bastiren blocs d'habitatges. En un d'aquests habitatges, al carrer de les Corts núm. 12-14 es conserva encara com a element decoratiu una mola del trull del mas.[4]

Actualment, a les Corts hi ha un carrer dedicat a la memòria de Dolors Masferrer.[5]

Referències[modifica]

  1. Segura Soriano, 2010, p. 15-16.
  2. Portabella, Jesús. Dones de Les Corts (en catala). Ajuntament de Barcelona. 
  3. Segura Soriano, 2010, p. 16-17.
  4. Navarro i Molleví, Imma. Masies de les Corts : torres, masos i altres cases. Barcelona: Ajuntament de Barcelona. Districte de les Corts., 1993. ISBN 8476096186. 
  5. «Nomenclàtor». Ajuntament de Barcelona.

Bibliografia[modifica]

  • Segura Soriano, Isabel. Dones de les Corts : itineraris històrics. Barcelona: Ajuntament de Barcelona : Arxiu Municipal, Districte de Les Corts : Centre d'Informació i Recursos de la Dona, 2010. ISBN 9788498502190.