Vés al contingut

ECos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
eCos
Modifica el valor a Wikidata

Família de SOsistema operatiu de temps real Modifica el valor a Wikidata
Versió inicialsetembre 1998 Modifica el valor a Wikidata
Versió estable3.0 / Març 2009; fa 15 anys (2009-03)
LlicènciaeCos-2.0 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Escrit enC i C++ Modifica el valor a Wikidata
Equip
Desenvolupador(s)comunitat eCos, Free Software Foundation
Més informació
Lloc webecos.sourceware.org Modifica el valor a Wikidata
Stack ExchangeEtiqueta Modifica el valor a Wikidata

eCos és un sistema operatiu de temps real que és utilitzat en sistemes encastats i aplicacions que només necessiten un procés amb múltiples fils d'execució. Està implementat en C/C++ i té capes de compatibilitat i d'interfícies de programació amb POSIX i μITRON.

El seu desenvolupament va ser impulsat per l'empresa Red Hat, que el 2004 va donar els drets a la Free Software Foundation perquè continués amb el seu desenvolupament.

Disseny[modifica]

eCos va ser dissenyat per dispositius amb mides de memòria d'unes poques decenes fins a diversos centenars de kilobytes, o per aplicacions que necessitin funcionalitats de temps real.

eCos funciona en una àmplia varietat de plataformes de hardware, incloent ARM, CalmRISC, FR-V, Hitachi H8, IA-32, Motorola 68000, Matsushita AM3x, MIPS, NEC V8xx, Nios II, PowerPC, SPARC i SuperH.

La distribució eCos inclou RedBoot, una aplicació de codi obert que utilitza eCos com a capa d'abstracció de hardware per proporcionar un firmware d'arrencada als sistemes encastats.

Història[modifica]

eCos va ser desenvolupat el 1997 per Cygnus Solutions la cual més tard va ser comprada per l'empresa Red Hat. A principis de 2002, Red Hat va parar el desenvolupament de eCos i va acomiadar a tot el personal del projecte. Molts dels empleats acomiadats van continuar treballant en eCos i alguns van formar les seves pròpies empreses proporcionant servei al software. El gener de 2004, a petició dels desenvolupadors de eCos, Red Hat es va comprometre a transferir els drets d'autor de eCos a la Free Software Foundation[1] a l'octubre de 2005, un procés que finalment es va completar al maig de 2008.

eCosPro[modifica]

El sistema operatiu de temps real eCosPro és una branca comercial de eCos creat per eCosCentric que incorpora components de programari de propietat. S'afirma com "una versió totalment provada, estable, certificada i recolzada", amb característiques addicionals que no són alliberades com a programari lliure.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]