Edifici Gas Natural

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'edifici
Edifici Gas Natural
Imatge
Dades
TipusTorre Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteEnric Miralles i Moya Modifica el valor a Wikidata
Construcció2005 Modifica el valor a Wikidata
Obertura2008 Modifica el valor a Wikidata
Construcció1999-2006
Característiques
Estil arquitectònicDarreres tendències
Nombre de pisos per sobre el terra20 Modifica el valor a Wikidata
Ubicació geogràfica
 Barcelona
LocalitzacióC. Doctor Aiguader, 38-54
 41° 23′ 01″ N, 2° 11′ 25″ E / 41.3836374°N,2.19030369°E / 41.3836374; 2.19030369Coord.: 41° 23′ 01″ N, 2° 11′ 25″ E / 41.3836374°N,2.19030369°E / 41.3836374; 2.19030369
IPA
IdentificadorIPAC: 42738

L'Edifici Gas Natural és una obra de les darreres tendències de Barcelona inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Edifici situat al barri de la Barceloneta, al carrer del Doctor Aiguader, paral·lel a la Ronda del Litoral, emplaçat en una petita plaça anomenada Plaça del Gas. Al costat trobem el Parc de la Barceloneta on estava situada l'antiga fàbrica de les Aigües i en conserva la torre modernista; creuant la Ronda Litoral trobem el Parc de la Ciutadella. És pròxim també a altres torres més altes com la Torre Mapfre o l'Hotel Arts.[1]

L'edifici s'usa com a oficines i és la seu central de Naturgy. Al 1999 va tenir lloc el concurs d'arquitectes el qual va guanyar el disseny d'Enric Miralles i Benedetta Tagliabue (EMBT Arquitectes Associats). Va ser inaugurat el 24 de gener de 2008.[1]

L'edifici presenta dues parts unides: d'una banda, la torre que a la vegada es bifurca en dos volums diferents (el més alt de 20 plantes 85 metres). I, per l'altra, l'edifici horitzontal que segueix la mateixa direcció i alçada que els edificis pròxims situats a la Ronda Litoral. Entre els dos elements, se situa un pas que travessa el complex. Finalment, un altre volum de cinc plantes uneix les dues parts.[1]

El revestiment de l'edifici és de vidre, material que unifica tots els volums. El vidre és reflectant format per peces de diferents mides, de diferents tons de color i amb un tractament especial que fa que deformi subtilment les imatges amb una intenció mimètica de l'entorn.[1]

L'edifici intenta conjugar-se amb les construccions de l'entorn de petita escala però també ser una referència destacada dels edificis que configuren l'horitzó barceloní. D'aquesta manera la verticalitat de la torre d'oficines es contraposa a l'entrada i al volum horitzontal que arrelen l'edifici al terra.[1]

Història[modifica]

Pel que fa a la recepció de l'obra i als premis obtinguts, el MoMA va adquirir la maqueta de l'edifici i va quedar finalista del WAF World Architecture Festival l'any 2008 i els premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme del mateix any.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Edifici Gas Natural
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «Edifici Gas Natural». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 4 desembre 2017].