Edifici intel·ligent
S'entén per edifici intel·ligent (EI) aquell que té incorporat equipament d'ús terciari o industrial, de sistemes de gestió tècnica automatitzada dins de les seves instal·lacions, amb l'objectiu de reduir el consum d'energia, augmentar el confort i la seguretat a tot el conjunt de l'edifici. El terme s'aplica especialment a: edificis d'oficines, edificis corporatius d'empreses, hotels i similars, etc.[1]
Es considera que un edifici és "intel·ligent" si incorpora sistemes d'informació en tot l'edifici, oferint serveis avançats de control d'activitats i de telecomunicacions. Amb un control automatitzat, monitoratge, gestió i manteniment dels diferents subsistemes o serveis de l'edifici, de forma òptima i integrada, localment i remota. Dissenyat tot ell amb prou flexibilitat perquè sigui econòmicament rendible la implantació de futurs sistemes i es puguin implementar d'una forma senzilla.
Sota aquest nou concepte es defineix l'automatització integral d'immobles amb alta tecnologia. La centralització de les dades de l'edifici o complex, possibilita supervisar i controlar confortablement des d'un ordinador els estats de funcionament o alarmes, dels sistemes que componen la instal·lació, així com els principals paràmetres de mesura. L'edifici intel·ligent integra la domòtica interna dins d'una estructura en xarxa.
Història
[modifica]La idea d'un sistema d'edificació intel·ligent i de gestió d'edificis arriba a les arrels del sector industrial dels Estats Units dels anys setanta i es deriva dels sistemes de control de producció automatitzats i de l'optimització de l'entorn de desenvolupament de les plantes. Les tecnologies i solucions que es van inventar en aquest camp fins a finals dels anys vuitanta van permetre la construcció de sistemes de gestió d'edificis per a ús privat i, sobretot, d'oficines.
La connectivitat física entre dispositius s'ha proporciona històricament per fibra òptica dedicada, ethernet, ARCNET, RS-232, RS-485 o una xarxa sense fils de propòsit especial de baixa amplada de banda. Els sistemes moderns es basen en la creació de xarxes heterogènies multi-protocol basades en estàndards, com la xarxa especificada a la norma IEEE 1905.1 i verificada per la marca d'auditoria nVoy. Normalment, només s'utilitzen xarxes basades en IP, però es pot fer ús de qualsevol cablejat existent, i també es poden integrar xarxes sobre línies elèctriques a través de circuits AC, Power over Ethernet de circuits de DC de baix consum, xarxes sense fils d'alta amplada de banda com LTE i IEEE 802.11n i IEEE 802.11ac i sovint s'integren mitjançant l'ús de la xarxa sense fils estàndard ZigBee específica de l'edificació.
Aplicació
[modifica]Entre d'altres mesures, l'aplicació del Building Management System (BMS) ofereix la possibilitat de monitoratge del funcionament general de tot l'edifici. Els ascensors, el balanç energètic, el reg, la climatització i il·luminació de les àrees comunes, la sensorització de variables analògiques com temperatura i humitat, control i alertes en funció de paràmetres determinats, el sistema d'accessos, sistemes de detecció d'incendis, etc.
De la mateixa manera, permet un major control d'accessos i el seguiment continu de qui entri o hagi entrat a l'edifici. S'ha aplicat amb èxit en edificis residencials, d'oficines, hotels, hospitals, museus, centres comercials, centres de procés de dades, geriàtrics, barris tancats i indústries.
S'utilitza el sistema de gestió d'edificis (BMS) en edificis d'oficines, industrials i institucionals. El camp d'operació d'aquest sistema és integració, control, monitorització, optimització i informes, com ara:
- Xarxa TIC,
- Control de la il·luminació interior i exterior segons la presència de persones a les habitacions, basat en intensitat de la llum, etc.,
- Control de la calefacció en els diferents pisos i sales, habitacions ,
- Control de ventilació, aire condicionat i filtració basant-se en paràmetres de qualitat de l'aire, és a dir, contingut diòxid de carboni i humitat
- Simulació de presència,
- Protecció de les persones i de la propietat,
- Sistema d'alarma i CCTV,
- Sistema de protecció contra incendis,
- Sistema de control d'accés,
- Sistema d'alimentació de corrent UPS,
- Sistema meteorològic,
- Sistema de gestió de producció i emmagatzematge energies renovables de micro-fonts pròpies [],
- Suport per a dispositius d'àudio i vídeo i altres usos diaris,
- Sistema de control centralitzat dels detectors de fums, control i verificació de les mànegues contra incendis
Beneficis d'un edifici intel·ligent
[modifica]- Per al propietari de l'edifici, que pot oferir un edifici més atractiu mentre aconsegueix grans reduccions en els costos d'energia i operació.
- Per als usuaris de l'edifici, els quals milloren notablement el seu confort i seguretat. Per al personal de manteniment de l'edifici que, mitjançant la informació emmagatzemada i el posterior estudi de tendències, pot prevenir desperfectes. Per al personal de seguretat, el qual veu facilitada i complementada la seva tasca per tal de fer-la molt més eficient.
Referències
[modifica]- ↑ Centro de Informacion Tecnologica. Disseny d'edificis intel·ligens. Centro de Informacion Tecnologica, 1996, p. 64– [Consulta: 27 juny 2012].
Bibliografia
[modifica]- KMC Controls. "Understanding Building Automation and Control Systems 23-03-2015.
- "Lighting control saves money and makes sense". Daintree Networks. Retrieved 2009-06-19.
- KMC Controls. "Zone control with Variable Air Volume controls (VAV)". Retrieved 27 March 2013.
- http://cooljohnson.com/Building-Automation-Systems-Michigan/Clawson-Michigan/Building-Automation-System-Clawson-Manor.html