Edmond Gustave Camus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEdmond Gustave Camus

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 agost 1852 Modifica el valor a Wikidata
París Modifica el valor a Wikidata
Mort22 agost 1915 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballBotànica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióbotànic, farmacèutic, col·leccionista de plantes Modifica el valor a Wikidata
Obra
Abrev. botànicaE.G.Camus Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsAimée Antoinette Camus, Blanche-Augustine Camus Modifica el valor a Wikidata

IPNI: 12373-1

Edmond Gustave Camus (París, 15 d'agost del 185222 d'agost del 1915) va ser un farmacèutic i botànic francès.[2]

Biografia[modifica]

Estudià a la facultat de Farmàcia de París, on el 1874 esdevingué deixeble de Gaspard Adolphe Chatin (1813-1901), i de qui n'admirà les herboritzacions. Un cop titulat, es casà i obrí una farmàcia a París.

De petit, la seva família s'havia instal·lat a L'Isle-Adam, una població a una cinquantena de quilòmetres al nord de París, on es feien moltes espècies d'orquídies. Interessat per aquestes flors i la seva complexa taxonomia, es dedicà a recollir-les i dibuixar-les emprant el seu considerable talent artístic. Aquesta obra es culminà amb la publicació de l'Iconographie des Orchidées des Environs de París el 1885, un atles en tres parts. Les dues primeres contenien 52 dibuixos i la tercera setze, tots fets de la seva mà.

Més endavant, Edmond elaborà diversos llibres sobre orquídies europees. Comptà amb la col·laboració de les seves filles Blanche i Aimée (botànica i molt bona dibuixant) en la part anatòmica, i dels també botànics Paul Bergon i Paul Henri Lecomte que tingueren cura de la part taxonòmica. El 1908 tancà la farmàcia que tenia i decidí dedicar-se únicament a la investigació. Amb més de seixanta anys, Camus publicà Les Bambusees, dos volums que descriuen 485 bambús amb els dibuixos en tinta de 260 espècies.

Espècies que classificà[modifica]

D'entre les espècies d'orquídies que descrigué i classificà, se'n poden esmentar les següents hibridacions intergenèriques naturals:

En botànica se'l cita com a autoritat taxonòmica amb l'abreviatura E.G.Camus.

Obres[modifica]

  • Camus, E.G.. Iconographie des Orchides des Environs de Paris. París: s.n., 1885. 
  • Camus, E.G.. Catalogue des plantes de France, de Suisse et de Belgique. París: Dupont-Lechevalier, 1888.  «Visualització per capìtols solts». [Consulta: 9 maig 2013].
  • Camus, E.G.; Camus, A. Plantes récoltées à Morcles (canton de Vaud) et à la montagne de Fully (Valais). París: May et Motteroz, s.d..  Extret de Bulletin de la Société botanique de France XLI 1894
  • Camus, A; Camus, E.G.. Classification de saules d'Europe et monographie des saules de France. París: J.Mersch, 1904-5. 
  • Camus, E.G.; Camus, A. Atlas de la monographie des saules de France. París: imp. de Monrocq, 1906. 
  • Camus, E.G.; Bergon, P.; Camus, A. Monographie des orchidées de l'Europe de l'Afrique septentrionale, de l'Asie Mineure et des provinces russes transcaspiennes. París: J.Lechevalier, 1908.  «PDF a Gallica». [Consulta: 9 maig 2013].
  • Camus, E.G.; Camus, A. Florule de Saint-Tropez et de ses environs immédiats. París: Paul Lechevalier, 1912.  «PDF a Gallica». [Consulta: 9 maig 2013].
  • Camus, E.G.. Les Bambusees. París: s.n., 1913.  (2 volúmens)
  • Camus, E.G.; Camus, A; Lecomte, H. Iconographie des Orchidées d'Europe et du Bassin Méditerranéen. París: P.Lechevalier, 1921-1929.  «PDF a Digital Library». [Consulta: 9 maig 2013].
  • Flore générale de l'Indo-Chine. Tome septième. Première partie, Eriocaulonacées à Graminées
    • Camus, E.G.; Camus, A. Graminées. París: Masson et Cie, 1922-1923.  (fascicles III a V)

Referències[modifica]

  1. Es poden consultar els tàxons descrits per aquest autor a International Plant Names Index (anglès)
  2. Jacquet, Pierre. «Histoire de la botanique et de l'orchidologie parisienne». A: Les orchidées sauvages de Paris. Versailles: Quæ, 2009, p. 21-22 (Guide practique). ISBN 9782759203086. 

Enllaços externs[modifica]

Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.