El Cierre Digital

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de lloc webEl Cierre Digital
URLhttps://elcierredigital.com Modifica el valor a Wikidata
Tipusperiòdic Modifica el valor a Wikidata
Temapolítica, Sucessos, periodisme esportiu, notícia enganyosa i desinformació Modifica el valor a Wikidata
Ideologiacap valor Modifica el valor a Wikidata
CreadorJuan Luis Galiacho Modifica el valor a Wikidata
Llançament10 novembre 2017 Modifica el valor a Wikidata
SeuMadrid Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Facebook: ElCierreDigital Twitter (X): ElCierreDigital Instagram: elcierredigital LinkedIn: el-cierre-digital Youtube: UCGYeWBN3vVfbjnyKaFMbgHQ Modifica el valor a Wikidata

El Cierre Digital és un diari electrònic espanyol fundat l'any 2018 a Madrid. Aquest mitjà de comunicació està dirigit pel professor i periodista Juan Luis Galiacho. El seu lema és "Investigació dirigida a la veritat".[1][2] Juan Luis Galiacho ha treballat per El País, El Mundo, La Gaceta, La COPE, Telecinco o Interviú, avui dia intervé habitualment en mitjans de comunicació com Libertad Digital, Estado de Alarma TV, de Javier Negre, Madrid Directo el programa d'actualitat de TeleMadrid, o Telecinco; i també imparteix classes a la Universitat Rei Joan Carles de Madrid.[1] L'any 2021 el volum de vendes de la societat limitada que gestiona El Cierre Digital movia uns 131.000 euros, la meitat dels quals provinents de contractes públics de publicitat de l'Ajuntament de Madrid i del Canal d'Isabel II.[3]

El Cierre SL declara tenir tan sols quatre treballadors, però d'entre els seus col·laboradors destaquen l'excomissari de la Policia Nacional espanyola a la província d'Albacete, José Francisco Roldán que centra els seus articles contra el consentiment sexual, el dret a l'avortament, o la Llei del Només Sí és Sí (anomenada oficialment com Llei Orgànica de Garantia Integral de la Llibertat Sexual). També hi destaquen el periodista i filòsof adscrit a l'escola de Gustavo Bueno, Felicísimo Valbuena, i també Elsa Martínez que fou regidora del PP a Alacant i que ha ocupat diversos càrrecs tècnics al partit entre els quals el de directora estratègica i creativa de l'Ajuntament de las Rozas durant els anys que hi governà, Bonifacio de Santiago "el abuelo Boni" que fou imputat per prevaricació en el marc del cas de la Ciutat de Las Rozas, o també Martínez fou cap de premsa de l'empresari Luis SAans, condemnat l'escàndol sanitari més gran sanitari a l'Estat espanyol amb el frau de les clíniques iDental.[1] Un altre col·laborador del mitjà és Bruno da Silva, un expilot de carreres francès, reconvertit en empresari i constructor a Mallorca, on ven habitatges de luxe a prínceps africans i regenta diversos locals d'oci nocturn. I finalment també hi col·labora Pilar Redondo la qual hi escriu articles molt centrats en la mort i el dol.[1]

Aquest diari s'ha destacat per ser la font de campanyes mediàtiques de desinformació com la que s'inventava un divorci en el matrimoni entre Pablo Iglesias i Irene Montero, i que aquest segons el mitjà de comunicació mantindria una relació íntima amb Lilith Verstrynge, a més d'inventar-se també tot un seguit de compravendes immobiliàries de la parella a la ciutat de Madrid i Barcelona.[4][5] Notícies falses que després serien propagades per mitjans de comunicació com Vozpopuli, Periodista Digital, El Español, Libertad Digital, PanAm Post, MSN (portal de notícies de Microsoft, La Razón, Onda Cero (ràdio d'Atresmedia), El Plural i OkDiario.[6]

Història[modifica]

El diari Cierre Digital es fundà el setembre de 2018 a Madrid com a mitjà de comunicació dedicat a la investigació centrat en l'àmbit espanyol. La seva motivació diria ser el periodisme seriós i independent que no defugiria "els grans escàndols que es viuen a Espanya i en tots els camps de la informació (política, successos, esports, economia, societat, tecnologia, cultura, gastronomia, etcètera)". També diu identificar-se amb la investigació sobre presumptes irregularitats i corrupteles, citant com a referent a Ryszard Kapuściński:

« (castellà) En el buen periodismo, además de la descripción de un acontecimiento, tenemos también la explicación del por qué ha sucedido. En el mal periodismo sólo encontramos la descripción.

(català) En el bon periodisme, a més de la descripció d'un esdeveniment, també tenim l'explicació del perquè ha passat. Al mal periodisme només trobem la descripció. »
— Ryszard Kapuściński[1][7]

Entre els col·laboradors del mitjà es troben periodistes i professors com Julio Merino, Felicísimo Valvuena[8] o Juan Pérez Munguía.[9]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Serrano, Sara «¿Qué hay detrás de El Cierre Digital? Publicidad institucional para sostener bulos». Público, 16-02-2023 [Consulta: 18 febrer 2023].
  2. APAB. «JUAN LUIS GALIACHO, PREMIO A LA TRAYECTORIA 2018 DE LA APAB - APAB Albacete, sin periodistas no hay periodismo, sin periodismo no hay democracia.» (en castellà), 07-02-2018. [Consulta: 18 febrer 2023].
  3. «Ayuntamiento de Madrid». El Salto, 06-04-2022 [Consulta: 18 febrer 2023].
  4. «El Cierre Digital: Bulos financiados por Ayuso y Almeida». [Consulta: 18 febrer 2023].
  5. «La Base #2x75 - Galiacho y El Cierre Digital: el negocio de mentir». [Consulta: 18 febrer 2023].
  6. «¿Creen que lo han visto todo sobre bulos en los medios? Esperen a ver El Cierre Digital». Público, 18-02-2023 [Consulta: 18 febrer 2023].
  7. «Quiénes somos - Investigación Dirigida a la Verdad». El Cierre Digital. [Consulta: 18 febrer 2023].
  8. «Felicísimo Valbuena de la Fuente - Universidad Camilo José Cela». Arxivat de l'original el 2023-02-18. [Consulta: 18 febrer 2023].
  9. Oliva, Jesús de la Cruz. «¿Por qué Juan Pérez de Munguía no lleva razón?» (en castellà), 02-08-2017. Arxivat de l'original el 2020-06-13. [Consulta: 18 febrer 2023].

Enllaços externs[modifica]