El Cuento del Dumenge

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: El Cuento del Dumenche)
Infotaula de publicacions periòdiquesEl Cuento del Dumenge

Modifica el valor a Wikidata
Tipusrevista Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguavalencià Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici1908 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització1921 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióValència Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Preu30 Céntimos Modifica el valor a Wikidata

El Cuento del Dumenche era una revista valenciana i en valencià fundada en 1908 per Lluís Bernat i Ferrer, i que des de 1914 fins al seu tancament en 1921 va ser publicada i dirigida per Vicent Miguel Carceller.[1][2] Tenia un preu de 30 cèntims de pesseta.[2] Durant el seu primer any hi col·laboraren prop de cent autors, la majoria joves.[2] En 1918 va canviar el seu nom a El Cuento del Dumenge.[3] El canvi de nom no va estar absent de polèmica, entre els seguidors de Teodor Llorente, favorables a l'abandó de la grafia castellanitzant[4] per un nivell més culte de la llengua (el valencià de guant), i els qui preferien l'ús de la llengua pròpia dels escriptors d'espardenya, com Lluís Bernat, fundador de la revista.

Revista d'unes vint pàgines, al seu interior es podien trobar cada setmana obres curtes, normalment de gènere teatral. Cada setmana hi havia una (rarament eixien més de dos) col·laboració d'un autor diferent. En algun número de falles deixaven la literatura de banda per centrar-se en l'actualitat de la festa, i a les seues pàgines també es publicaren alguns guanyadors de concursos de narrativa de Lo Rat Penat. S'hi van publicar obres d'Eduard Escalante i de Vicent Blasco Ibáñez.[5] Entre els seus col·laboradors hi va estar Carles Salvador.[5]

Després de la seua desaparició en 1921, editorial Carceller publicà a partir del mateix any la revista Nostre Teatro, de temàtica similar.[5]

Notes i referències[modifica]

  1. Cal notar que les revistes publicades en 1918 figura com a casa editora Editorial Valenciana, si bé probablement no siga més que un nom utilitzat per Vicent Miquel Carceller, el seu editor, per burlar la censura que patia per les seues revistes sicalíptiques i satíriques. En cap cas ha de confondre's amb l'Editorial Valenciana especialitzada en còmic a partir de 1939.
  2. 2,0 2,1 2,2 Laguna Platero, 2015, p. 23.
  3. El Cuento del Dumenche a la Gran Enciclopèdia Catalana
  4. La iconografía del folklore notícia a Levante-EMV del 24 de juny de 2012 (castellà)
  5. 5,0 5,1 5,2 Laguna Platero, 2015, p. 16.

Bibliografia[modifica]

  • Laguna Platero, Antonio. Carceller, el éxito trágico del editor de La Traca (en castellà). València: El Nadir, 2015, p. 195. ISBN 978-84-92890-94-1. 

Enllaços externs[modifica]