El falcó maltès (llibre)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreEl falcó maltès
(en) The Maltese Falcon Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra literària Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorDashiell Hammett Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
PublicacióEstats Units d'Amèrica, 1930 Modifica el valor a Wikidata
Creació1930
EditorialAlfred A. Knopf Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Gènereficció detectivesca i noir Modifica el valor a Wikidata
Personatges
Lloc de la narracióSan Francisco Modifica el valor a Wikidata
Premis
PremisThe Top 100 Crime Novels of All Time Modifica el valor a Wikidata
Sèrie
The Dain Curse (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
The Glass Key (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Goodreads work: 980184

El Falcó Maltès (títol original en anglès: The Maltese Falcon) és una novel·la de misteri i intriga escrita per Dashiell Hammett i publicada per primera vegada el 1930. Aquesta obra ha esdevingut un clàssic de la literatura negra i ha influït en el gènere del detectiu dur, consolidant-se com una de les grans obres del seu temps. Amb una trama emocionant, personatges ben desenvolupats i una atmosfera captivadora, aquesta obra perdura com un puntal del gènere i una obra mestra del seu temps.

La força de El Falcó Maltès rau en la seva narrativa captivadora i el seu estil directe i concís. Hammett va introduir un nou tipus de protagonista, un detectiu dur i pragmàtic, amb una moralitat flexible que contrastava amb els detectius de l'època. A través d'aquest personatge, Hammett va explorar temes com l'avarícia, la corrupció i la lleialtat, oferint una visió crua i realista de la societat de l'època.

Els diàlegs brillants, la caracterització detallada dels personatges i els girs inesperats en la trama mantenen als lectors enganxats des del principi fins al final.

Aquesta novel·la de Dashiell Hammett va donar origen a la pel·lícula del mateix nom dirigida per John Huston el 1941, protagonitzada per Humphrey Bogart, Mary Astor i Peter Lorre.

Argument[modifica]

La trama gira al voltant de Sam Spade, un detectiu privat a la ciutat de San Francisco, que és contractat per una dona misteriosa per a una tasca aparentment senzilla: trobar un objecte anomenat el Falcó Maltès, una valuosa estàtua que ha desaparegut i que té un valor incalculable. No obstant això, a mesura que Spade s'endinsa en la recerca del falcó, es troba enmig d'una xarxa de mentides, traïcions i assassinats. A mesura que els personatges s'entrellacen en una sèrie de jocs de poder, el detectiu es troba constantment amb enganys i situacions perilloses que posen a prova la seva astúcia i intel·ligència.