Ellinaïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralEllinaïta

Imatge SEM d'ellinaïta (Eln-1) amb altres minerals Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCaCr₂O₄
EpònimElla Sokol Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusHatrurim Basin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaòxids
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 8,868(9) Å; b = 2,885 (3) Å; c = 10,355 (11) Å
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Grup espacialpnma
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2019-091
Any d'aprovació2019
SímbolEl Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La ellinaïta és un mineral de la classe dels òxids que pertany al supergrup de la marokita. Rep el nom en honor de la professora Ellina Sokol, especialista en mineralogia pirometamòrfica a l'Institut Sobolev de Geologia i Mineralogia de l'Acadèmia de Ciències de Rússia.

Característiques[modifica]

La ellinaïta és un òxid de fórmula química CaCr₂O₄. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2019, sent publicada per primera vegada el 2021. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. Es tracta de l'anàleg de crom de l'harmunita i la marokita, i l'anàleg de calci de la chenmingita i la xieïta. Químicament és similar a la cromatita.

Les mostres que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troben conservades a les col·leccions del Museu Mineralògic Fersmann, de l'Acadèmia de Ciències de Rússia, a Moscou (Rússia), amb el número de registre: 5439/1, al Museu geològic de Sibèria Central, a Novosibirsk (Rússia), amb el número de catàleg: vii-102/1, i a l'Institut Vernadsky de Geoquímica i Química Analítica, amb el número de catàleg: 8/108.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descrita a partir de mostres recollides en tres localitats, una al Brasil: el riu Sorriso, a la localitat de Juína (Mato Grosso) i dues a Israel, concretament al Consell Regional de Tamar: Halamish wadi i Zohar wadi. A banda d'aquestes tres localitats, també ha estat descrita a les pedreres de marbre de Tulul al Hammam, a Jordània. Es troba en forma de grans subèdrics de fins a 30 µm, o recobrint cromita-magnesiocromita zonificada.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ellinaïta
  1. «Ellinaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 9 gener 2022].