Vés al contingut

Elliott Schenck

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaElliott Schenck

Retrat d'Elliott Schenck, director musical de The New Theatre de Nova York, vers el 1909 (fotògraf desconegut).[1]
Biografia
Naixement1868 Modifica el valor a Wikidata
París Modifica el valor a Wikidata
Mort6 març 1939 Modifica el valor a Wikidata (70/71 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector d'orquestra Modifica el valor a Wikidata

IBDB: 468192
Lieder.net: 14110 Modifica el valor a Wikidata

Elliott Schenck (París, 1868 - Nova York, 6 de març de 1939)[2] fou un compositor i director d'orquestra i de coral americà,[3] fill del reverend Noah Hunt Schenck, antic rector de la St. Ann's Church de Brooklyn, i d'Anna Pierce Pendleton Schenck.

Les seves composicions van ser interpretades al seu moment per les orquestres de Nova York, Boston, Minneapolis, Chicago i St. Louis. El seu repertori també inclou obres per a violí i piano, vàries cançons i dues òperes que mai van ser interpretades.

Biografia

[modifica]

Elliott Schenck, de pares americans, va néixer a París el 1868.

Va pertànyer a la promoció de 1900 del Columbia College. Durant un any aproximadament, hi va cursar els estudis de dret, però ho va acabar abandonant per dedicar-se plenament a la música.

Posteriorment, va marxar a estudiar teoria musical, piano i violí al Conservatori de Dresden, a Alemanya, durant dos anys i va prosseguir el seu desenvolupament artístic els tres anys següents a Berlín, perfeccionant la composició i l'orquestració amb el professor Heinrich Urban, qui va ser també mestre de Paderewski i Józef Hofmann. El darrer va coincidir amb Schenck i interpretava les seves obres en concert.

De retorn als Estats Units, es va unir a la German Opera Company de Walter Damrosch com a director assistent. Així, dirigí òperes cèlebres com Lohengrin, Tannhäuser i Il Trovatore, entre d'altres.[4]

Durant dos anys va ser director dels festivals musicals a Albany, i durant quatre estius va dirigir els concerts diaris de la New York Symphony Orchestra a Willow Grove, Filadèlfia. Durant tres anys va ser el director principal de la Savage Grand Opera Company, fent gires pel país i dirigint òperes com Lohengrin, Carmen, Faust i Romeu i Julieta.

També va ser director de la coral de la Metropolitan Opera House.

Schenck va ser extensament conegut com a orador, compositor i director d'orquestra. Va aparèixer i participar nombroses vegades al diari The New York Times; per exemple, el 1924, en una carta a l'editor de The New York Times, el compositor es lamentava de la poca activitat operística que hi havia a Nova York, comparant-la amb la quantitat de representacions de la temporada d'òpera de l'any anterior a Milà i Roma.[5] També va opinar sobre religió, sobre la situació de la música americana respecte l'europea i sobre companys de professió.

El poeta i novelista anglès Thomas Hardy va escriure-li una carta el 23 d'octubre de 1900.[6]

Schenck va morir el dilluns 6 de març de 1939 a l'edat de 69 anys, mentre caminava pel carrer prop de casa seva, a 215 West Eighty-third Street. El seu cos va ser enterrat al Green-Wood Cemetery de Nova York.[7]

Obra

[modifica]

Com a compositor

[modifica]

Obra vocal

[modifica]
  • Songs. Selections
  • Five pastels
  • In a withered garden: tone poem
  • The Unforgotten. Cicle musical format per "In dreams unhappy, I behold you stand" i "She rested by the Broken Brook", poesia de R. L. Stevenson.[8]

Obra cambrística

[modifica]
  • Sonata per violí i piano op. 9

Obra orquestral

[modifica]
  • Indian overture: the arrow maker
  • Ouverture, "Perseus and Andromeda".
  • Poema simfònic basat en "The Lost Joy" d'Olive Schreiner.

Com a arranjador

[modifica]
  • Old French Canadian songs (versió anglesa d'Una Fairweather)
  • Pulcinello. Humoristic Intermezzo. Arranjament orquestral per a representació teatral de l'obra homònima de Wilhelm Aletter.[9]
  • Suite. Arranjada a partir de música original per a la posada en escena de La tempesta de Willam Shakespeare.

Referències

[modifica]
  1. New Theater (New York, N. Y.). The New Theatre, New York. [New York] : De Vinne Press, 1909. 
  2. «ELLIOTT SCHENCK, COMPOSER, WAS 69; Writer of Orchestral Works Who Also Conducted Summer Concerts Here Is Dead GAVE UP LAW FOR MUSIC Led the Damrosch and Savage Grand Opera Companies and New York Symphony» (en anglès). [Consulta: 11 maig 2022].
  3. «Schenck, Elliott, 1868-1939. - Social Networks and Archival Context». [Consulta: 11 maig 2022].
  4. OpenLibrary.org. «Elliott Schenck». [Consulta: 11 maig 2022].
  5. «Opera in Italy and New York.» (en anglès). [Consulta: 11 maig 2022].
  6. «To Elliott Schenck (23 October 1900)» (en anglès). DOI: 10.1093/actrade/9780199607754.book.1/actrade-9780199607754-div3-132. [Consulta: 11 maig 2022].
  7. «Elliott G.P. Schenck (unknown-1939) - Find a...» (en anglès). [Consulta: 11 maig 2022].
  8. «Elliott Schenck Song Texts | LiederNet». [Consulta: 11 maig 2022].
  9. «Pulcinello (Aletter, Wilhelm) - IMSLP». [Consulta: 11 maig 2022].