Els Aspres d'Emporda

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióEls Aspres d'Emporda
Organització i govern
Seu central 
Modifica les dades a Wikidata

Els Aspres d'Empordà és el Consorci públic creat l'any 2012 pels Ajuntaments de Cantallops, Capmany, Espolla i Sant Climent Sescebes, a l'Alt Empordà. El seu objectiu és la promoció, millora i protecció del paisatge del seu àmbit territorial, format pels termes d'aquests quatre municipis. Té la seu al mateix edifici de l'Ajuntament de Sant Climent Sescebes. [1]

Espolla, un dels pobles del Consorci dels Aspres d'Empordà.
Espolla, un dels pobles del Consorci dels Aspres d'Empordà.

El nom del Consorci deriva de la unitat de paisatge dels Aspres, segons la caracterització que en fa l'Observatori del Paisatge al Catàleg del Paisatge de les Comarques Gironines.[2] Tanmateix, el seu àmbit territorial també inclou una part de la unitat de paisatge de Salines-Albera, i en una petita part, de la Plana d'Empordà.

Òrgans de govern[modifica]

El Consorci és administrat i governat pel Consell Plenari, el President i el Vicepresident. El Consell Plenari l'integren fins a vuit representants, que són els alcaldes (o tinent d'alcalde en qui delegui) dels quatre municipis adscrits, més un regidor delegat en representació de cadascun dels seus consistoris.

Presidents del Consorci
Nom Mandat Càrrec
Josep Guiolà i Camps 2012-2015 Alcalde de Sant Climent Sescebes
Joan Sabartés i Olivet 2015- Alcalde de Cantallops

El paisatge dels Aspres d'Empordà[modifica]

El paisatge de l'àmbit territorial del Consorci el formen principalment dues grans unitats clarament diferenciades: els Aspres i l'Albera.

El sector de l'Albera correspon als vessants meridionals de la serra homònima (inclosos als termes de Cantallops, Espolla i Sant Climent Sescebes), amb pendents importants i una altitud compresa entre els 1.175m del Puig de Pradets (Espolla) i la cota 200 aproximadament. Una part d'aquest sector s'inclou en el Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera. Hi dominen els alzinars i les suredes, tot i que la presència de boscos d'origen eurosiberià és un dels aspectes més rellevants d'aquest espai natural protegit. [3]

Els sector dels Aspres el formen els turons que davallen des de l'Albera cap a la plana empordanesa (als termes municipals de Cantallops, Capmany, Espolla i Sant Climent Sescebes). S'hi erigeixen els nuclis de població amb els seus distintius campanars, però també un mosaic agroforestal característic on es distribueixen harmoniosament boscos i conreus,[4] entre els quals destaquen la vinya i l'olivar.[5] També hi apareixen nombrosos estanys d'inundació temporània, protegits en el marc de la Xarxa Natura 2000 que són punts calents de biodiversitat.

Dolmen de la Gutina, Sant Climent Sescebes.
Dolmen de la Gutina, Sant Climent Sescebes.

Així mateix, tant al sector de l'Albera com al dels Aspres, s'hi troben monuments megalítics, dolmens i menhirs, testimonis de l'ocupació humana d'aquest territori des del neolític.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]