Emperador Yu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEmperador Yu

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(zh-hant) 大禹 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 2297 aC Modifica el valor a Wikidata
República Popular de la Xina (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 2197 aC Modifica el valor a Wikidata (99/100 anys)
Kuaiji Mountains (Xina) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaYu the Great mausoleum (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Wang (en) Tradueix
2070 aC – 2025 aC – Qi of Xia (en) Tradueix → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógovernant Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia Xia Modifica el valor a Wikidata
CònjugeTu Shan Shi Modifica el valor a Wikidata
FillsQi of Xia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesGun (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Nü Zhi Modifica el valor a Wikidata

Yu, sovint anomenat Da Yu (xinès: 大禹, pinyin: Dà Yǔ, "Yu el Gran"), és el sobrenom de Si Wen Ming, el fundador i primer monarca de la llegendària dinastia Xia (2100 aC - 1600 aC). Identificat com un dels "tres augustos i cinc emperadors", és associat a la invenció de les tècniques d'irrigació havent permès el domini dels rius i dels llacs xinesos.

El pare de Yu, Gun (xinès: 鲧, 鯀, pinyin: Gǔn), va rebre de l'Emperador Yao (xinès: 堯, 尧, pinyin: Yáo) l'ordre de regular els cursos d'aigua, però davant el seu fracàs punyent, l'Emperador Shun (xinès: 舜, pinyin: Shùn), que succeïa a Yao, el va fer executar. Reclutat com a successor del seu pare, Yu va començar a dragar nous canals a partir dels rius, el que li van caldre tretze anys i el treball d'aproximadament 20.000 obrers.

Yu també és associat a la perseverança i a la determinació. És reverenciat com el funcionari perfecte. Es conta que, durant els treballs d'irrigació, va passar davant la seva casa tres vegada però no va entrar-hi mai, considerant que una reunió familiar li prendria temps en detriment de la tasca que li havia estat confiada. Shun va estar tan impressionat pels esforços de Yu que el va escollir en comptes del seu propi fill per regnar després d'ell.

Segons els texts històrics, Yu va morir al Mont Kuaiji (al sud del Shaoxing), mentre que havia vingut caçar sobre la frontera meridional del seu Imperi. Hi va ser construït un mausoleu en el seu honor. Un gran nombre d'emperadors del període imperial hi varen anar per honorar la seva memòria, sobretot Qin Shi Huangdi. El temple de Dayu Ling (xinès: 大禹陵, pinyin: Dà Yǔ Líng, "La tomba de Yu el Gran") fou construït sobre l'indret on les cerimònies es desenvolupaven tradicionalment.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Emperador Yu