Epicaris

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaEpicaris
Dades biogràfiques
Naixement segle I (Gregorià)
Mort 65 dC (Gregorià)
Roma
Època Imperi romà
Modifica dades a Wikidata

Epicaris (Ἐπίχαρις) fou una lliberta romana de mala reputació que apareix implicada a la conspiració de Gneu Calpurni Pisó contra Neró l'any 65 en la que també estava involucrat el filòsof Sèneca. Segons Poliè fou l'amant d'un germà de Sèneca i segurament per aquesta connexió va entrar en la conspiració, encara que Tàcit diu desconèixer la manera com hi va participar.

Va voler incloure a la conspiració a la flota de Misenum a Campània, i el primer sondejat fou Volusi Pròcul, un quiliarc (oficial) i aquest va revelar el complot a Neró. Epicaris fou cridada davant l'emperador, però va poder refutar l'acusació, ja que no havia donat cap nom i per tant no hi havia cap prova. L'emperador la va deixar sota custòdia.

Més tard, quan la conspiració fou descoberta, Neró la va fer torturar perquè revelés el nom dels seus còmplices, però tot i les horribles tortures a que fou sotmesa no li van poder fer dir res. Després de tres dies, es va produir una pausa a les tortures i quan aquestes es van reiniciar, en un descuit es va suïcidar.

Tàcit l'esmenta com a millor que molts nobles cavallers i senadors que van revelar els seus còmplices, a vegades parents propers, sense necessitat de tortura.