Vés al contingut

Erinyà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:04, 28 ago 2009 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Plantilla:Infotaula geografia políticaErinyà
Imatge

Localització
Map
 42° 18′ N, 0° 54′ E / 42.3°N,0.9°E / 42.3; 0.9
CCAACatalunya
ComarcaPallars Jussà
MunicipiConca de Dalt
Població humana
Població31 (2023) Modifica el valor a Wikidata
MalnomCireraires
Geografia
Part de
Altitud736,7
Identificador descriptiu
Codi postal25516
Codi INE25161000300 Modifica el valor a Wikidata
Codi IDESCAT2516150003800 Modifica el valor a Wikidata

Erinyà és un poble del municipi de Conca de Dalt, al Pallars Jussà, fins el 1969 del terme de Toralla i Serradell. Amb Rivert, Serradell, Toralla i Torallola formaven aquest antic ajuntament.

Erinyà des de Toralla

El seu accés és fàcil, atès que el poble és a 1,5 km. del Congost d'Erinyà, per on discorre la carretera N-260. Mena al poble des d'aquesta carretera una pista rural perfectament asfaltada i en bon estat, tot i que és bastant estreta. Aquesta pista rural continua des d'Erinyà cap a ponent, i mena en quatre quilòmetres més al poble de Serradell.

Hi ha una frase molt coneguda a la contrada que diu: "Erinyà, cireretes i pa", ja que antigament es coneixia per la producció de cireres. També es deia que el pa era un dels millors. Ara, tot just queden quatre cirerers i el molí ja és en runes.

Sant Esteve d'Erinyà

L'església del poble està dedicada a Sant Esteve; és una petita església de pedra, amb un campanar vuitavat força esvelt. A uns 2 quilòmetres hi ha l'ermita de Sant Isidre, on també té lloc un aplec el dia de la festa del sant.

Per als d'Erinyà, la sort és que encara no hi ha començat l'especulació immobiliària, i així s'hi pot gaudir del poble tal i com sempre ha estat, amb algunes cases noves i altres en venda, però seguint el caràcter tradicional en la construcció de les cases.

Prop d'Erinyà hi ha la Cova de les Llenes, on es trobaren restes de fauna quaternària, a més de restes de l'edat del bronze. Aquesta cova és a llevant del poble, prop del Congost d'Erinyà i molt propera a la pista que des del congost mena al poble.

Història

A l'Edat Mitjana, hi ha documents que parlen de l'existència el castell d'Erinyà, però fins ara no se n'ha trobat cap resta.

Entre 1812 i 1847 tingué ajuntament propi. Havia estat creat a partir del desplegament de les disposicions emanades de la Constitució de Cadis, i fou suprimit a ran de les noves lleis municipals promulgades a mitjan segle XIX, que no permeteren el manteniment dels ajuntaments en poblacions de menys de 30 veïns (entenent com a veí els caps de família). El febrer del 1847 ja apareix agrupat amb els pobles esmentats més amunt dins del municipi de Serradell.[1]

En el cens de 1381, Erinyà tenia 6 focs (uns 30 habitants). El 1970 hi consten 61 habitants; 35 el 1981, i el 2005, 29.

Actualment a Erinyà hi viuen entre 10 i 12 habitants, però a l'estiu pot arribar a uns 200 habitants, igual que per Festa major, que té lloc a la segona Pasqua, quan tot el poble va a retre homenatge a la Mare de Déu de l'Obac, una ermita als afores del poble, on després de la missa es reparteix coca i pa, i després hi ha un ball a la Plaça del Rei per a tots els que s'hi vulguin afegir. A prop de l'Escap del Congost, al congost d'Erinyà, hi ha la petita ermita de sant Isidre, de pedra.

Indrets del poble d'Erinyà
La plaça, escenari de la concorreguda Festa Major Casa a la plaça del poble Casa a la part alta del poble

Festes i tradicions

Erinyà era un poble on se celebraven intensament diverses tradicions, alguna de les quals ha transcendit ja que van ser recollides pels folkloristes catalans, entre ells Joan Amades.

Nadal i Reis eren dues de les festes amb més requesta popular, però el Carnestoltes és la que ha deixat la mostra més interessant: una dansa en forma de lluita entre un jove, que representava l'aspirant al lloc de poder, i un vell, que representava qui tenia aquell poder. En el decurs de la dansa, el jove evolucionava amb energia i el vell li barrava el pas a cops, però anava quedant acorralat per la força superior de la joventut.

Recollida pel mestre J. Tomàs i reproduïda per Joan Amades, es conserva la música i la lletra de la dansa. La lletra deia ei següent:

«

Un de jove i un de vell
amb un barretó que duien;
un de jove i un de vell
amb un barretó vermell.

D'Erinyà, d'Erinyà
cireretes, cireretes,
d'Erinyà, d'Erinyà
cireretes i bon pa.

Jo no puc sortir de casa
perquè no tinc pantalons,
la camisa foradada
i el calçat sense botons.

»
— Cançó popular

També caldria esmentar un parell de cançons populars recollides pel folklorista contemporani Artur Blasco i Giné, que han estat incloses en el seu disc Rosa vermella, rosa galant. Es tracta de les cançons Cantem una americana i Lo Tonet i la Pepeta.

Bibliografia

  • AMADES, Joan. Costumari català: El curs de l'any. Volum II. Les Carnestoltes-La Quaresma-Setmana Santa-El cicle pasqual. Barcelona: Salvat Editores S. A. i Edicions 62 S. A., 1985. ISBN 84-297-2021-9
  • BELLMUNT I FIGUERAS, Joan. "Erinyà", a Pallars Jussà, II. Lleida: Pagès editors, 1997 (Fets, costums i llegendes, 32). ISBN 84-7935-406-2
  • CASTILLÓ, Arcadi i LLORET, T. "El Pont de Claverol. Toralla i Serradell", a El Pallars, la Ribagorça i la Llitera. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1984 (Gran geografia comarcal de Catalunya, 12). ISBN 84-85194-47-0
  • GAVÍN, Josep M. Pallars Jussà. Barcelona: Arxiu Gavín, 1981 (Inventari d'esglésies, 8). ISBN 84-85180-25-9.

Referències

  1. http://www.diputaciolleida.es/tauler/pandorabop.html Butlletí Oficial de la Província de Lleida

Enllaços externs