Ernst Engel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaErnst Engel

(dècada del 1890) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Christian Lorenz Ernst Engel Modifica el valor a Wikidata
26 març 1821 Modifica el valor a Wikidata
Dresden Modifica el valor a Wikidata
Mort8 desembre 1897 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Serkowitz Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri Trinitatis (Dresden) Modifica el valor a Wikidata
Membre de la Cambra de Representants de Prússia
1867 – 1870
Member of the Reichstag of the North German Confederation (en) Tradueix
1867 – 1871 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Freiberg (1842–1846) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióeconomista, estadístic, polític Modifica el valor a Wikidata
Ocupadorbureau royal prussien des statistiques (fr) Tradueix, director (1860–1882) Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Nacional Liberal Modifica el valor a Wikidata
Membre de
AlumnesFerdinand Tönnies Modifica el valor a Wikidata
Participà en
1853International statistical congress (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Ernst Engel (Dresden, 26 de març de 1821 - Serkowitz, 8 de desembre de 1897) va ser un estadístic i economista alemany, famós per la corba d'Engel i la llei d'Engel.

Biografia[modifica]

Ernst va néixer a Dresden el 1821. Va estudiar a la Universitat de Mineria i Tecnologia de Freiberg a Saxònia, i en acabar el seu currículum va viatjar a Alemanya i França.

Immediatament després de la revolució de 1848, Engel va ser adscrit a la comissió reial de Saxònia designada per determinar les relacions entre comerç i treball. El 1850, el govern li va ordenar que col·laborés en l'organització de l'Exposició Industrial alemanya de Leipzig (la primera d'aquest tipus). Els seus esforços van tenir tant d'èxit que, el 1854, va ser induït a entrar al servei governamental, com a cap del novament instituït departament d'estadística. Tanmateix, es va retirar de l'oficina el 1858. Va fundar a Dresden la primera Societat d'Assegurances Hipotecàries (Hypotheken-Versicherungsgesellschaft), i com a resultat de l'èxit del seu treball, va ser convocat el 1860 a Berlín com a director del departament d'estadística, en successió de Karl Friedrich Wilhelm Dieterici. A la seva nova oficina, es va fer un nom de reputació mundial. Elevat al rang de Geheimer Regierungsrat, es va retirar el 1882 i va viure d'ara endavant a Serkowitz, avui part de Radebeul prop de Dresden, on va morir el 1896. Les seves investigacions sobre la condició social de les classes treballadores foren molt remarcades.[1]

Obres[modifica]

Engel va ser un escriptor voluminós sobre els temes amb què el seu nom està relacionat, però els seus articles estadístics es publiquen majoritàriament a les publicacions periòdiques que ell mateix va establir, Preuss. Statistik (el 1861); Zeitschrift des Königlichen Preußischen Statistischen Bureaus, i Zeitschrift des Statistischen Bureaus des Königreichs Sachsen. Entre les seves obres hi havia Die Methoden der Volkszählung ("Mètodes de cens", 1861), Die Volkszählungen, ihre Stellung zur Wissenschaft und ihre Aufgabe in der Geschichte ("Els censos, el seu lloc en la ciència i el seu paper en la història", 1862), Land und Leute, des Preussischen Staates ("La terra i el poble prussians", 1863) i Das Zeitalter des Dampfes ("L'era del vapor", 1881).[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1   «Engel, Ernst». A: George Edwin Rines. Encyclopedia Americana, 1920. 

Bibliografia addicional[modifica]

  • Heinrich Strecker, Rolf Wiegert (1997) "Engel, (Christian Lorenz) Ernst", pp. 280–3 a Personalitats principals en ciències estadístiques des del segle XVII fins a l'actualitat (ed. NL Johnson i S. Kotz) Nova York: Wiley. Publicat originalment a Encyclopedia of Statistical Science.