Vés al contingut

Escoles unitàries de Sant Julià d'Alfou

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Escoles unitàries de Sant Julià d'Alfou
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteJoaquin Garcia Alcañiz
Característiques
Estat d'úsruïnós Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Julià d'Alfou (Vallès Oriental) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 39′ 28″ N, 2° 22′ 30″ E / 41.657712°N,2.374898°E / 41.657712; 2.374898
Plànol
Modifica el valor a Wikidata

Les escoles unitàries d'Alfou va ser un projecte de construcció d'escoles municipals dins el terme de Sant Julià d'Alfou, al municipi de Sant Antoni de Vilamajor durant la Segona República. Tot i que el projecte va quedar inacabat degut a la guerra civil, actualment encara existeixen restes de la construcció original.

Història[modifica]

En un país amb altes taxes d'alfabetització, l'educació era vista com a sinònim de millora social. Per aquest motiu el moviment obrer i el republicanisme feien bandera de la formació contínua i durant el període republicà es van dur a terme una gran quantitat de projectes per tal de facilitar l'accés a l'educació del conjunt de la societat.

Un d'aquests va ser la iniciativa de construir l'escola d'Alfou. Amb aquest projecte es volia apropar l'escola a la zona occidental del municipi de Sant Antoni de Vilamajor, a la barriada d'Alfou (a les actuals urbanitzacions d'Alfou, Can Miret i les Pungoles).[1]

Engegada pel consistori a començaments del 1937,[2] la construcció recollia, amb escreix, les innovacions pedagògiques del moment: l'educació mixta (una única aula per a nens i nenes), la preocupació per la higiene i l'activitat física (gimnàs cobert, sanitaris i dutxes).

La redacció del projecte constructiu i la direcció de l'obra van recaure en la figura de l'arquitecte municipal, en Joaquin Garcia Alcañiz. Aquest va triar l'emplaçament "Después de una detenida visita por los lugares que por su situación topográfica pudieran reunir mejores condiciones para destinarlo a solar donde elegir la Escuela Unitaria y casa de su Maestro se adoptó el más céntrico situado en un altosano sembrado de pinos de terreno sano y seco y con una explendida visión panorámica en su derredor".[3]

La qualitat i detall de la documentació presentada en el projecte original[3] ha permès dur a terme una recreació tridimensional de l'edifici.[4] Sent aquesta l'única possibilitat de contemplar l'edifici finalitzat ja que degut a la manca de recursos generalitzada del moment, el projecte va haver de ser abandonat.[5]

Amb el pas del temps, les parets de l'escola han restat ocultes per la bosquina, tot esperant dignificar el seu record.

Referències[modifica]

  1. En el redacció del projecte es justificava la seva necessitat de la següent manera: "Existiendo en el término municipal una barriada bastante poblada y distante de las actuales Escuelas que motiva su desplazamiento largo y penoso en el mal tiempo para la numerosa población escolar que en el reside, con perjuicio de su puntual asistencia a las aulas, es lo que motiva que el Ayuntamiento deseese de espaciar la cultura hasta los puntos más apartados de su termino municipal". GARCIA ALCAÑIZ, J. Proyecto de edificio para escuelas unitarias barriada del Fou. Vilamajor: Conservat a l'Arxiu Municipal de Sant Antoni de Vilamajor, 1937.
  2. La proposta de construir unes escoles a la barriada d'Alfou va ser feta pel regidor Antoni Costa i Fortuny el 26 de febrer de 1937. El 9 d'abril del mateix any el ple acordava comunicar a l'arquitecte municipal començar els treballs. Actes del Ple de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor. Arxiu Municipal de Sant Antoni de Vilamajor.
  3. 3,0 3,1 Garcia Alcañiz, J.. Proyecto de edificio para escuelas unitarias barriada del Fou. Vilamajor: Conservat a l'Arxiu Municipal de Sant Antoni de Vilamajor, 1937. 
  4. «Escoles unitàries d'Alfou (S.A.V.) - 3D model by Vilamajor Museu Virtual (@museuvirtualvilamajor)» (en anglès). [Consulta: 5 octubre 2019].
  5. La construcció del projecte ja estava aturada el 13 de maig de 1938, quan el regidor d'obres públiques exposava al ple municipal "la necessitat d'acabar les Escoles d'Alfou puig les parets a l'intemperie demereixen i podrien caure". Actes del Ple de l'Ajuntament de Sant Antoni de Vilamajor. Arxiu Municipal de Sant Antoni de Vilamajor.