Escuraflascons becfí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEscuraflascons becfí
Phalaropus lobatus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes6,3 g (pes al naixement)
35 g (pes adult, mascle)
39 g (pes adult, femella) Modifica el valor a Wikidata
Envergadura0,34 m Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries4 Modifica el valor a Wikidata
Període d'incubació de l'ou19 dies Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22693490 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreCharadriiformes
FamíliaScolopacidae
GènerePhalaropus
EspèciePhalaropus lobatus Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Tipus taxonòmicPhalaropus Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

L'escuraflascons becfí (Phalaropus lobatus) és un petit limícola.

Es reprodueix prinicpalment a les regions àrtiques d'Amèrica del Nord i Euràsia. És un migrador regular, però escàs, al delta de l'Ebre. A la resta del territori és molt rar o ocasional i, a l'interior, excepcional. És un hivernant excepcional al delta de l'Ebre.[1]

Menja animals aquàtics dels estanys a la primavera i plàncton a l'hivern.

Taxonomia[modifica]

El 1743, el naturalista anglès George Edwards va incloure una il·lustració i una descripció del falàrop de coll vermell al primer volum de la seva Història natural dels ocells poc comuns. Va utilitzar el nom anglès "The coot-footed tringa". Edwards va basar el seu gravat pintat a mà en un exemplar que havia estat recollit a la costa de Maryland.[2] Quan l'any 1758, el naturalista suec Carl Linnaeus va actualitzar la seva Systema Naturae per a la desena edició de Systema Naturae, va col·locar el falàrop de coll vermell dins el gènere Tringa. Linné va incloure una breu descripció, va encunyar el nom binomi Tringa lobata i va citar l'obra d'Edwards.[3] Es troba ara en el gènere Phalaropus que va ser introduït pel zoòleg francès Mathurin Jacques Brisson el 1760.[4] [5] Els noms anglesos i de gènere provenen del francès phalarope i del llatí científic Phalaropus del grec antic phalaris, "coot", i pous, "peu". Les fotges i els falàrops tenen els dits dels peus lobulats. El lobatus específic és neolatí per "lobulat".[6] [7] L'espècie és monotípica : no se'n reconeix cap subespècie.[5]

Referències[modifica]

  1. Àmplia informació ornitològica sobre aquest ocell al SIOC (Servidor d'Informació Ornitològica de Catalunya). Arxivat 2007-09-28 a Wayback Machine.
  2. Edwards, George. A Natural History of Uncommon Birds. Part 1. London: Printed for the author at the College of Physicians, 1743, p. 46, Plate 46. 
  3. Linnaeus, Carl. Systema Naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis (en llatí). 1. 10th. Holmiae (Stockholm): Laurentii Salvii, 1758, p. 148. 
  4. Brisson, Mathurin Jacques. Ornithologie, ou, Méthode Contenant la Division des Oiseaux en Ordres, Sections, Genres, Especes & leurs Variétés (en fr, la). Paris: Jean-Baptiste Bauche, 1760. 
  5. 5,0 5,1 «Sandpipers, snipes, coursers». IOC World Bird List Version 11.2. International Ornithologists' Union, July 2021. [Consulta: 1r novembre 2021].
  6. «Phalarope». A: . Online. Oxford University Press.  requereix subscripció o ser soci de la biblioteca pública del Regne Unit
  7. Jobling, James A. The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm, 2010, p. 229, 301. ISBN 978-1-4081-2501-4.