Església de l'Assumpció de Cretes

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Església de l'Assumpció de Cretes
Imatge
EpònimAssumpció de Maria Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia i monument històric Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCretes (Matarranya) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 55′ 43″ N, 0° 12′ 42″ E / 40.928578°N,0.211749°E / 40.928578; 0.211749
Bé d'interès cultural
Data4 desembre 2001
IdentificadorRI-51-0010845
Codi SIPCA7-INM-TER-027-086-001 Modifica el valor a Wikidata

L'església parroquial de l'Assumpció de Cretes (Província de Terol, Espanya), sub invocatione Assumptionis Beatae Mariae Virginis,[1] com era costum al S. XIII, és un edifici gòtic-renaixentista del segle xvi, construït en pedra carreu, que conforma un rotund i compacte volum en el qual predomina clarament el massís sobre el buit. Consta d'una àmplia i elevada nau única de quatre trams amb petites capelles entre els contraforts, capçalera poligonal i cor alt als peus. La sobrietat de l'interior del conjunt, cobert amb diversos tipus de voltes de creueria estrelada, només es trenca en el cor, dotat d'una balustrada clàssica.

D'altra banda, a l'exterior destaca la magnífica façana realitzada en estil manierista conjugant diversos motius clàssics. Apareix flanquejada per un orde gegant de columnes acanalades jòniques que suporten un frontó que emmarca un altre cos menor de dos pisos. El pis inferior apareix flanquejat per dos parells de columnes que subjecten un entaulament sobre el qual es desenvolupa el segon cos, format per cinc fornícules rematades per un altre frontó triangular, sobre el qual s'obren dos òculs.

A la seva dreta s'alça l'elevada torre de planta octogonal i quatre cossos de paraments llisos acabats en terrassa. La resta dels paraments exteriors només es veuen animats per la presència de potents contraforts en la meitat superior de l'edifici.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Església de l'Assumpció de Cretes
  1. Comissió textos religiosos. Missa pro populo. Assumptio Beatæ Mariæ Virginis. València: AVL [Consulta: 4 abril 2019].  Arxivat 4 April 2019[Date mismatch] a Wayback Machine.
  • Aquest text pren com a referència la declaració de Bé d'interès cultural publicada en el BOA núm. 152 de data 26 de desembre de 2001 i s'ajusta a l'article 13 LPI