Vés al contingut

Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Dues errades en els enllaços de la recent edició.
Línia 1: Línia 1:
{{Infobox organization}}L’'''Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya''' is a Catalan association founded in 1976 which, among other objectives, has been fighting for the ''Right to Memory'' of the people executed by Franco's regime in Catalonia for political and ideological reasons; for the ''Right to Memory'' of all victims of Franco's violence and repression, since the coup d'état of 18 July 1936; and which continues to fight for the effective and immediate application of the '''''[https://www.ohchr.org/en/transitional-justice/about-transitional-justice-and-human-rights Transitional Justice]principles of truth, justice, reparation, memorialization and guarantees of non-recurrence'''''
{{Infotaula organització}}
L''''Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya''' és una associació catalana fundada el 1976 que, entre altres objectius, ve lluitant pel ''Dret a la Memòria'' de les persones executades pel franquisme a Catalunya per raons polítiques i ideològiques; pel ''Dret a la Memòria'' de totes les víctimes de la violència i la repressió franquista, des del cop d’estat del 18 de juliol de 1936; i que segueix lluitant per l’aplicació efectiva i immediata dels principis de ''[https://www.ohchr.org/es/transitional-justice/about-transitional-justice-and-human-rights Justícia Transicional] de Veritat, Justícia, Reparació, Memorialització i Garanties de No Repetició''.


This Association was the driving force behind the recovery of a mass grave in the [[Montjuïc Cemetery]] in Barcelona as a ''Space of Memory,'' the [[:en:Fossar_de_la_Pedrera|Fossar de la Pedrera]], where at least 1,717 people - 1,706 men and 11 women - executed in Barcelona between 1939 and 1952 had been buried, and has been demanding, since its foundation, the illegitimacy and illegality of the Francoist courts; the annulment of the trials, sentences and convictions carried out by the courts of the dictatorship; and reparation for its victims.
Aquesta Associació va ser l'organització impulsora de la recuperació d’una fossa comuna com a ''Espai de Memòria'', el [[Fossar de la Pedrera]] del [[Cementiri de Montjuïc]], on hi havien estat inhumades un mínim 1.717 persones -1.706 homes i 11 dones- executades a Barcelona entre 1939 i 1952 i ha estat reclamant, des de la seva fundació, la il·legitimitat i la il·legalitat dels tribunals franquistes; l'anul·lació dels judicis, les sentències i les condemnes realitzades pels tribunals de la dictadura; i la reparació de les seves víctimes.


== Breu història ==
== Brief history ==
=== El Fossar de la Pedrera ===
L'any 1976 va organitzar, al [[Fossar de la Pedrera]], quan encara era una fossa comuna, el primer homenatge a les persones executades que, fins llavors, havia estat prohibit. Tres anys després va aconseguir que deixés de ser una [[fossa comuna]] i que es reservés l'espai per a construir-hi un monument a les persones executades a Barcelona entre 1939 i 1952 i inhumades al Fossar.<ref>{{GEC|21025115|Fossar de la Pedrera}}</ref>


=== The Camp de la Bota ===
El 1984 hi inaugurà l'escultura de ''La Pietat''<ref>{{Ref-web|url=https://monuments.iec.cat/fitxa.asp?id=719|títol=Pietat|consulta=27 març 2020|editor=Institut d'Estudis Catalans|obra=Monuments Commemoratius de Catalunya}}</ref>, una pietat laica en memòria dels immolats, obra de l’escultor Ferran Ventura, erigida per subscripció popular, amb la inscripció següent:
In 1976, in the Fossar de la Pedrera - when it was still a mass grave - he organised the first homage to the executed people, which until then had been forbidden. Three years later, he succeeded in removing its function as a mass grave and had the space set aside to build a monument to the people executed in Barcelona between 1939 and 1952 and buried in the Fossar<ref>{{GEC|21025115|Fossar de la Pedrera}}</ref>.


In 1984 it unveiled the sculpture of ''La Pietat''<ref>{{Ref-web|url=https://monuments.iec.cat/fitxa.asp?id=719|títol=Pietat|consulta=27 març 2020|editor=Institut d'Estudis Catalans|obra=Monuments Commemoratius de Catalunya}}</ref>, a secular pietà in memory of the immolated, work of the sculptor Ferran Ventura, erected by popular subscription, with the inscription in Catalan:
''«Als immolats per la llibertat a Catalunya. Éreu alè i ara sou terra que amb vostra noble sang vau regar. Vergonya inútil pels qui us assassinaren doncs la justícia triomfarà»''


''«Als immolats per la llibertat a Catalunya. Éreu alè i ara sou terra que amb vostra noble sang vau regar. Vergonya inútil pels qui us assassinaren doncs la justícia triomfarà»''
La inscripció correspon al fragment d’un text escrit per Lluís Serra i Sancho, un dels fundadors de l’Associació i fill de Lluís Serra i Giribert, Alcalde del Prat de Llobregat, afusellat el 1939 al Camp de la Bota.


''"To those immolated for freedom in Catalonia. It was breath and now you are earth that with your noble blood watered. Useless shame for those who murdered you because justice will win"''
Gràcies a la lluita d'aquesta entitat i el reconeixement de les institucions catalanes -[[Parlament de Catalunya]], [[Generalitat de Catalunya]] i [[Ajuntament de Barcelona]]- el Fossar de la Pedrera és avui un dels ''Espais de Memòria'' més importants de Catalunya, un ''Espai de Memòria'' de referència i preserva la fossa comuna més gran del país, que el 1985 va ser reconeguda per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona amb la construcció d’un mausoleu, on hi traslladaren les despulles del president [[Lluís Companys i Jover|Lluís Companys]],<ref>{{Ref-web|url=https://banc.memoria.gencat.cat/ca/app/#/result/espais_memoria/62|títol=Fossar de la Pedrera. Cementiri de Montjuïc|consulta=27 març 2020|editor=Memorial Democràtic de Catalunya|obra=Banc de la Memòria Democràtica}}</ref> 123è President de la [[Generalitat de Catalunya]]. El president Companys havia estat detingut 13 d'agost de 1940 a La Baule-les-Pins (Loira Atlàntic, França), per la policia militar alemanya, la [[Wehrmacht]]. El 15 d’octubre va ser afusellat al Castell de Montjuïc, a Barcelona.


The inscription corresponds to a fragment of a text written by Lluís Serra i Sancho, one of the founders of the Association and son of Lluís Serra i Giribert, Mayor of Prat de Llobregat, shot in 1939 in the Camp de la Bota
=== El Camp de la Bota ===
Coincidint amb els [[Jocs Olímpics de Barcelona 92|Jocs Olímpics de Barcelona '92]], l’Associació instà a l’Ajuntament de Barcelona la col·locació d'un monument i una placa commemorativa al [[El Camp de la Bota|Camp de la Bota]], l’espai -entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs- on s’executaven els condemnats a mort pels tribunals militars franquistes, a la capital catalana. L'Ajuntament hi accedí amb la instal·lació de ''La Fraternitat'', un pilar metàl·lic de grans dimensions obra de [[Miquel Navarro]].<ref>{{Ref-web|url=https://monuments.iec.cat/fitxa.asp?id=750|títol=Fraternitat (als afusellats al Camp de la Bota)|consulta=27 març 2020|editor=Institut d'Estudis Catalans|obra=Monuments Commemoratius de Catalunya}}</ref> Una obra que va generar una certa polèmica i que les entitats memorialistes no se la van sentir seva.


Thanks to the struggle of this organisation and the recognition of the Catalan institutions - the [[Parliament of Catalonia]], the [[Generalitat of Catalonia]] and the [[Barcelona City Council]] - the Fossar de la Pedrera is today one of the most important ''Sites of Memory'' in Catalonia, which preserves the largest mass grave in the country, which in 1985 was recognised by the Generalitat of Catalonia and the Barcelona City Council with the construction of a mausoleum, where the remains of President Lluís Companys i Jover<ref>{{Ref-web|url=https://banc.memoria.gencat.cat/ca/app/#/result/espais_memoria/62|títol=Fossar de la Pedrera. Cementiri de Montjuïc|consulta=27 març 2020|editor=Memorial Democràtic de Catalunya|obra=Banc de la Memòria Democràtica}}</ref>, 123rd President of the Generalitat of Catalonia, were transferred. President Companys had been arrested on 13 August 1940 in La Baule-les-Pins (Loire-Atlantique, France) by the German military police, the [[Wehrmacht]]. On 15 October he was shot at [[Montjuïc Castle]] in Barcelona.
El 2004, col·laborà amb l'artista conceptual [[Francesc Abad i Gómez|Francesc Abad]], en la creació de l'exposició ''«El Camp de la Bota»'' que fins al 2007 va mostrar-se de forma itinerant en dotze museus i sales d’exposicions del país i que es manté vigent amb una web-arxiu, visitable en línia.


=== The Fossar de la Pedrera ===
L'any 2008, l’Associació va promoure l'elaboració del llibre ''Justícia, no venjança: els executats pel franquisme a Barcelona (1939-1952)'' escrit per Joan Corbalán Gil, historiador i professor, fruit d'una exhaustiva recerca per identificar les més de 1.700 víctimes que foren executades -majoritàriament afusellades al Camp de la Bota- i enterrades al Fossar de la Pedrera.
Coinciding with the [[:en:1992_Summer_Olympics|Barcelona '92 Olympic Games]], the Association urged Barcelona City Council to place a monument and a commemorative plaque in the Camp de la Bota, the place - between Barcelona and Sant Adrià de Besòs - where those condemned to death by Franco's military tribunals were executed in the Catalan capital. The City Council agreed to install ''La Fraternitat'', a large metal pillar by Miquel Navarro<ref>{{Ref-web|url=https://monuments.iec.cat/fitxa.asp?id=750|títol=Fraternitat (als afusellats al Camp de la Bota)|consulta=27 març 2020|editor=Institut d'Estudis Catalans|obra=Monuments Commemoratius de Catalunya}}</ref>. A work that generated a certain amount of controversy and which the memorial organisations did not feel was theirs.


In 2004, it collaborated with the conceptual artist [[Francesc Abad]] in the creation of the exhibition ''El Camp de la Bota'', which until 2007 was shown itinerantly in twelve museums and exhibition halls around the country and which is maintained with a web-archive that can be visited online.
L’any 2017, la Generalitat de Catalunya va editar el llibre: ''Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya: La veu dels morts silenciats'', escrit per Maria Dolors Bernal i Joan Corbalán que recull la història i la trajectòria de l’Associació, fins aquell any.


In 2008, the Association promoted the publication of the book ''“Justícia, no venjança: els executats pel franquisme a Barcelona (1939-1952)”'' - Justice, not vengeance: those executed by Franco in Barcelona (1939-1952) - written by Joan Corbalán Gil, historian and professor, the result of exhaustive research to identify the more than 1,700 victims who were executed - mostly shot in the Camp de la Bota - and buried in the Fossar de la Pedrera.
=== L'anul·lació de les sentències franquistes ===
Aquesta associació ha estat, històricament, una de les entitats que més han promogut la reivindicació de reparació jurídica de les víctimes de la dictadura. L'any 2003 inicià una campanya per recollir l'adhesió dels 120 municipis més poblats de Catalunya, a la que se n’hi van adherir 114 -que representaven un cens de més de quatre milions de ciutadanes i ciutadans-, les quatre diputacions catalanes, la Generalitat de Catalunya i els governs de les comunitats autònomes d'[[Andalusia]], [[Castella - la Manxa]], [[Extremadura]] i el [[Comunitat autònoma del País Basc|País Basc]], per tal d'elevar al Govern espanyol, presidit per [[José Luis Rodríguez Zapatero]], la petició d'anul·lació dels judicis militars sumaríssims.


In 2017, the Generalitat de Catalunya published the book, in Catalan: ''Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya: La veu dels morts silenciats'' written by Maria Dolors Bernal and Joan Corbalán that compiles the history and trajectory of the Association, until that year.
Després de l'aprovació de la [[Llei de Memòria Històrica]] de 2007, l'entitat es declarà decebuda, entre altres, per la manca d'ambició del text legal i el fet que finalment no declarés nul·les les condemnes franquistes, que passaven a considerar-se «il·legítimes» però no il·legals.


=== The annulment of the Francoist sentences ===
El 29 de juny de 2017 el [[Parlament de Catalunya]] va aprovar per unanimitat la [[Llei de reparació de les víctimes del franquisme|Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme]] -promoguda, conjuntament, per l’associació ''[https://www.comissiodeladignitat.cat/ Comissió de la Dignitat]'' i per l’Associació- que va representar una fita històrica i jurídica, ''a tots els efectes'', tal com declarà Josep Cruanyes, portaveu de la ''Comissió de la Dignitat''. La llei declarà ''il·legals els tribunals de l'Auditoria de Guerra de l'Exèrcit d'Ocupació, anomenada posteriorment Auditoria de la IV Regió Militar, que van actuar a Catalunya a partir de l'abril de 1938 fins al desembre de 1978, per ésser contraris a la llei i vulnerar les més elementals exigències del dret a un judici just. I, en conseqüència, es dedueix la nul·litat de ple dret, originària o sobrevinguda, de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra, dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista.''
This association has historically been one of the organisations that has most promoted the demand for legal redress for the victims of the dictatorship. In 2003, it launched a campaign to gather the support of the 120 most populated municipalities in Catalonia, which was joined by 114 - representing a census of more than four million citizens - the four catalan provincial councils, the Generalitat and the governments of the autonomous communities of Andalusia, Castilla-La Mancha, Extremadura and the Basque Country, in order to request the Spanish government, presided by [[José Luis Rodríguez Zapatero]], to annul the summary military trials.


Following the approval of the 2007 [[Historical Memory Law|Law of Historical Memory]], the organisation declared itself disappointed; among other reasons, by the lack of ambition of the legal text and the fact that, in the end, it did not declare the Francoist convictions null and void, which were considered "illegitimate" but not illegal.
El 2022, però, l’Associació es va mostrar molt crítica amb la ''[https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2022-17099 Ley 20/2022, de 19 de octubre, de Memoria Democrática]'', aprovada a les Corts Generals. Entre altres qüestions, l’Associació considerava que la llei deixava el franquisme viu i impune i que els principis de ''Justícia Transicional'', quedaven lluny de fer-se efectius.


On 29 June 2017, the Parliament of Catalonia unanimously approved the [[Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme|Law for the legal reparation of the victims of Francoism]] - jointly promoted by the [https://www.comissiodeladignitat.cat/ Comissió de la Dignitat] and the Association - which represented a “historical and legal milestone, to all intents and purposes”, as Josep Cruanyes, spokesperson for the ''Comissió de la Dignitat'', declared. The law declared ''illegal the courts of the War Audit of the Army of Occupation, later called the Audit of the 4th Military Region, which acted in Catalonia from April 1938 until December 1978, as being contrary to the law and violating the most elementary requirements of the right to a fair trial. And, consequently, the full nullity, original or supervening, of all the sentences and resolutions of the cases and courts martial, dictated by political causes in Catalonia by the Franco regime, is deduced''.
Tanmateix, malgrat les mancances de la llei, l'Associació pren part, juntament amb altres associacions, en una campanya per promoure la presentació de mocions als Plens municipals: ''[https://www.ccoo.cat/noticies/la-fundacio-cipriano-garcia-i-altres-entitats-organitzen-lacte-apliquem-la-llei-de-memoria-democratica/ Apliquem la Llei de Memòria Democràtica]''. Una iniciativa de la [https://www.ccoo.cat/ciprianogarcia/ Fundació Cipriano García-CCOO] de Catalunya, que es va presentar públicament a [https://www.lamodel.barcelona/ca/espai-memorial la Model, Espai Memorial] -l’antiga presó d’homes de Barcelona- el 31 de març de 2023, per fer efectives les mesures positives de la llei.


In 2022, the Association was very critical with ''Law 20/2022, of 19 October, on Democratic Memory'', passed in the Spanish Parliament. Among other issues, the Association considered that the law left Francoism alive and unpunished and that the principles of ''Transitional Justice'' were far from being effective.
El 20 de novembre de 2023, l’Associació va lliurar a la ''Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya'' la seva ''Compareixença per escrit'' -amb reflexions i aportacions al projecte de ''llei de Memòria Democràtica de Catalunya''- reivindicant una llei de [https://www.ohchr.org/es/transitional-justice/about-transitional-justice-and-human-rights ''Justícia Transicional'',] en els termes que estableixen [[Organització de les Nacions Unides|les Nacions Unides]], per a les víctimes de la violència i la repressió franquista, des del cop d’estat del 18 de juliol de 1936. Una llei que, segons l'Associació, hauria de contemplar, entre altres, la creació d’una ''[https://www.ohchr.org/sites/default/files/Documents/Publications/RuleoflawTruthCommissionssp.pdf Comissió de la Veritat]'', comissions especials per a les víctimes del ''[[:es:Patronato_de_Protección_a_la_Mujer|Patronato de Protección a la Mujer]]'' i per a la ''[https://www.ohchr.org/es/transitional-justice/about-transitional-justice-and-human-rights Justícia Transicional]'' per a les víctimes del franquisme i la deportació del [https://www.museuvirtualgitano.cat/ Poble Romaní]; estudis sobre victimaris, en el marc de la perspectiva historiogràfica que es coneix com ''Perpetrator Studies'', estudis sobre els perpetradors de crims de lesa humanitat; una ''Oficina Especial per a l'Atenció de les Víctimes de la Violència, la Repressió i les Desaparicions Forçades del Franquisme''...


However, despite the shortcomings of the law, the Association will take part, together with other associations, in a campaign to promote the presentation of motions in municipal plenary sessions: “''Apliquem la llei de Memòria Democràtica”'' - Let's apply the Law of Democratic Memory. An initiative of the [https://www.ccoo.cat/ciprianogarcia/ Fundació Cipriano García-CCOO de Catalunya], which was publicly presented at [https://www.lamodel.barcelona/ca/espai-memorial la Model, Espai Memorial] - the former men's prison in Barcelona - on 31 March 2023, to make the positive measures of the law effective.
== Reconeixements ==


In November 20th 2023, the Association delivered to the ''Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya'' - the J''ustice Commission of the Parliament of Catalonia'' - its ''written Appearance with reflections and contributions to the draft law of Democratic Memory of Catalonia'', demanding a law of ''Transitional Justice'', in the terms established by the United Nations, for the victims of Franco's violence and repression, since the coup d'état of 18 July 1936. A law that should contemplate, among other topics, the creation of a ''Truth Commission,'' special commissions for the victims of the ''Patronato de Protección a la Mujer'' and for ''Transitional Justice'' for the victims of Francoism and the deportation of the Roma people; studies on perpetrators, within the framework of the historiographical perspective known as ''Perpetrator Studies'', studies on the perpetrators of crimes against humanity; a ''Special Office for the Care of Victims of Violence, Repression and Enforced Disappearances of Francoism....''
El 2006, l’[https://www.molletvalles.cat/ Ajuntament de Mollet] li atorgà la '''''Distinció Cívica'''''. Un reconeixement que concedeix aquest ajuntament a persones o entitats, per la seva aportació a la vida de la ciutat


== Acknowledgements ==
El 2008 la [[Generalitat de Catalunya]] li atorgà la [[Llista de Creus de Sant Jordi|Creu de Sant Jordi]],<blockquote>«''En reconeixement al seu treball per tal de rescatar aquestes persones de l'oblit i restituir-les la dignitat i l'honor. Aquesta tasca contribueix a enfortir els fonaments de la pau i la llibertat i a transmetre'n el sentit a les generacions més joves.''»<ref>{{Ref-publicació|article=DECRET 85/2008, de 15 d'abril, de concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya|publicació=Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya|url=https://portaljuridic.gencat.cat/eli/es-ct/d/2008/04/15/85|data=17/04/2008|exemplar=5113}}</ref></blockquote>
In 2006, Mollet Town Council awarded it the ''Civic Distinction''. This recognition is awarded by the town council to individuals or entities for their contribution to the life of the city.


== Referències ==
{{Referències}}


In 2008, the Generalitat de Catalunya - the Government of Catalonia - awarded it the ''Creu de Sant Jordi'' - the Cross of Sant Jordi<blockquote>"In recognition of his work to rescue these people from oblivion and restore their dignity and honour. This work contributes to strengthening the foundations of peace and freedom and to transmitting their meaning to the younger generations".</blockquote>
== Vegeu també ==
* [[Oposició al franquisme]]
* [[Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme]]
* [[Amical de Catalunya dels Antics Guerrillers Espanyols a França]]
* [[Amical de Mauthausen]]


== Bibliografia ==
== References ==
* {{Ref-llibre|cognom=Bernal|nom=Maria Dolors|títol=La veu dels morts silenciats: Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya|url=http://memoria.gencat.cat/web/.content/00_publicacions/MPDH/pdf_1_immolats.pdf|data=2017|editorial=Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. Generalitat de Catalunya|lloc=Barcelona|isbn=978-84-393-9568-3|cognom2=Corbalán|nom2=Joan|col·lecció=Entitats memorialistes de Catalunya, núm. 1}}
* {{Ref-llibre|cognom=Corbalán Gil|nom=Joan|títol=Justícia, no venjança: els executats pel franquisme a Barcelona (1939-1952)|url=https://books.google.cat/books?id=GPCYG_LDqAMC&printsec=frontcover&hl=ca#v=onepage&q&f=false|data=2008|editorial=Cossetània Edicions|lloc=Barcelona|isbn=978-84-9791-350-8}}
* {{Ref-llibre|cognom=Pagès i Blanch|nom=Pelai (dir.)|títol=Franquisme i repressió. La repressió franquista als Països Catalans (1939-1975)|data=2004|editorial=Universitat de València|lloc=València|isbn=978-84-370-5924-2|col·lecció=Història i Memòria del Franquisme, núm. 6}}


== Enllaços externs ==
== View also ==
{{Commonscat}}
* [https://web.archive.org/web/20171009064302/http://www.associacio-immolats.cat/index.html Còpia desada de la pàgina web] de l'Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya.
* [http://www.francescabad.com/campdelabota/ El Camp de la Bota] {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20200327231513/http://www.francescabad.com/campdelabota/ |date=2020-03-27 }}. Pàgina de l'obra de Francesc Abad.


*
{{Creus de Sant Jordi 2008}}{{Registre d'autoritats}}

[[Categoria:Entitats antifranquistes de Catalunya]]
== Bibliography ==
[[Categoria:Entitats memorialistes de Catalunya]]

[[Categoria:Repressió franquista]]
== External links ==
[[Categoria:Creus de Sant Jordi 2008]]

[[Categoria:White Terror (Spain)]]

Revisió del 23:04, 4 feb 2024

Infotaula d'organitzacióAssociació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballmemòria històrica Modifica el valor a Wikidata
Ideologiaoposició al franquisme
antifeixisme Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1976
Activitat
ÀmbitCatalunya Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

L’Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya is a Catalan association founded in 1976 which, among other objectives, has been fighting for the Right to Memory of the people executed by Franco's regime in Catalonia for political and ideological reasons; for the Right to Memory of all victims of Franco's violence and repression, since the coup d'état of 18 July 1936; and which continues to fight for the effective and immediate application of the Transitional Justiceprinciples of truth, justice, reparation, memorialization and guarantees of non-recurrence

This Association was the driving force behind the recovery of a mass grave in the Montjuïc Cemetery in Barcelona as a Space of Memory, the Fossar de la Pedrera, where at least 1,717 people - 1,706 men and 11 women - executed in Barcelona between 1939 and 1952 had been buried, and has been demanding, since its foundation, the illegitimacy and illegality of the Francoist courts; the annulment of the trials, sentences and convictions carried out by the courts of the dictatorship; and reparation for its victims.

Brief history

The Camp de la Bota

In 1976, in the Fossar de la Pedrera - when it was still a mass grave - he organised the first homage to the executed people, which until then had been forbidden. Three years later, he succeeded in removing its function as a mass grave and had the space set aside to build a monument to the people executed in Barcelona between 1939 and 1952 and buried in the Fossar[1].

In 1984 it unveiled the sculpture of La Pietat[2], a secular pietà in memory of the immolated, work of the sculptor Ferran Ventura, erected by popular subscription, with the inscription in Catalan:

«Als immolats per la llibertat a Catalunya. Éreu alè i ara sou terra que amb vostra noble sang vau regar. Vergonya inútil pels qui us assassinaren doncs la justícia triomfarà»

"To those immolated for freedom in Catalonia. It was breath and now you are earth that with your noble blood watered. Useless shame for those who murdered you because justice will win"

The inscription corresponds to a fragment of a text written by Lluís Serra i Sancho, one of the founders of the Association and son of Lluís Serra i Giribert, Mayor of Prat de Llobregat, shot in 1939 in the Camp de la Bota

Thanks to the struggle of this organisation and the recognition of the Catalan institutions - the Parliament of Catalonia, the Generalitat of Catalonia and the Barcelona City Council - the Fossar de la Pedrera is today one of the most important Sites of Memory in Catalonia, which preserves the largest mass grave in the country, which in 1985 was recognised by the Generalitat of Catalonia and the Barcelona City Council with the construction of a mausoleum, where the remains of President Lluís Companys i Jover[3], 123rd President of the Generalitat of Catalonia, were transferred. President Companys had been arrested on 13 August 1940 in La Baule-les-Pins (Loire-Atlantique, France) by the German military police, the Wehrmacht. On 15 October he was shot at Montjuïc Castle in Barcelona.

The Fossar de la Pedrera

Coinciding with the Barcelona '92 Olympic Games, the Association urged Barcelona City Council to place a monument and a commemorative plaque in the Camp de la Bota, the place - between Barcelona and Sant Adrià de Besòs - where those condemned to death by Franco's military tribunals were executed in the Catalan capital. The City Council agreed to install La Fraternitat, a large metal pillar by Miquel Navarro[4]. A work that generated a certain amount of controversy and which the memorial organisations did not feel was theirs.

In 2004, it collaborated with the conceptual artist Francesc Abad in the creation of the exhibition El Camp de la Bota, which until 2007 was shown itinerantly in twelve museums and exhibition halls around the country and which is maintained with a web-archive that can be visited online.

In 2008, the Association promoted the publication of the book “Justícia, no venjança: els executats pel franquisme a Barcelona (1939-1952)” - Justice, not vengeance: those executed by Franco in Barcelona (1939-1952) - written by Joan Corbalán Gil, historian and professor, the result of exhaustive research to identify the more than 1,700 victims who were executed - mostly shot in the Camp de la Bota - and buried in the Fossar de la Pedrera.

In 2017, the Generalitat de Catalunya published the book, in Catalan: Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya: La veu dels morts silenciats written by Maria Dolors Bernal and Joan Corbalán that compiles the history and trajectory of the Association, until that year.

The annulment of the Francoist sentences

This association has historically been one of the organisations that has most promoted the demand for legal redress for the victims of the dictatorship. In 2003, it launched a campaign to gather the support of the 120 most populated municipalities in Catalonia, which was joined by 114 - representing a census of more than four million citizens - the four catalan provincial councils, the Generalitat and the governments of the autonomous communities of Andalusia, Castilla-La Mancha, Extremadura and the Basque Country, in order to request the Spanish government, presided by José Luis Rodríguez Zapatero, to annul the summary military trials.

Following the approval of the 2007 Law of Historical Memory, the organisation declared itself disappointed; among other reasons, by the lack of ambition of the legal text and the fact that, in the end, it did not declare the Francoist convictions null and void, which were considered "illegitimate" but not illegal.

On 29 June 2017, the Parliament of Catalonia unanimously approved the Law for the legal reparation of the victims of Francoism - jointly promoted by the Comissió de la Dignitat and the Association - which represented a “historical and legal milestone, to all intents and purposes”, as Josep Cruanyes, spokesperson for the Comissió de la Dignitat, declared. The law declared illegal the courts of the War Audit of the Army of Occupation, later called the Audit of the 4th Military Region, which acted in Catalonia from April 1938 until December 1978, as being contrary to the law and violating the most elementary requirements of the right to a fair trial. And, consequently, the full nullity, original or supervening, of all the sentences and resolutions of the cases and courts martial, dictated by political causes in Catalonia by the Franco regime, is deduced.

In 2022, the Association was very critical with Law 20/2022, of 19 October, on Democratic Memory, passed in the Spanish Parliament. Among other issues, the Association considered that the law left Francoism alive and unpunished and that the principles of Transitional Justice were far from being effective.

However, despite the shortcomings of the law, the Association will take part, together with other associations, in a campaign to promote the presentation of motions in municipal plenary sessions: “Apliquem la llei de Memòria Democràtica” - Let's apply the Law of Democratic Memory. An initiative of the Fundació Cipriano García-CCOO de Catalunya, which was publicly presented at la Model, Espai Memorial - the former men's prison in Barcelona - on 31 March 2023, to make the positive measures of the law effective.

In November 20th 2023, the Association delivered to the Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya - the Justice Commission of the Parliament of Catalonia - its written Appearance with reflections and contributions to the draft law of Democratic Memory of Catalonia, demanding a law of Transitional Justice, in the terms established by the United Nations, for the victims of Franco's violence and repression, since the coup d'état of 18 July 1936. A law that should contemplate, among other topics, the creation of a Truth Commission, special commissions for the victims of the Patronato de Protección a la Mujer and for Transitional Justice for the victims of Francoism and the deportation of the Roma people; studies on perpetrators, within the framework of the historiographical perspective known as Perpetrator Studies, studies on the perpetrators of crimes against humanity; a Special Office for the Care of Victims of Violence, Repression and Enforced Disappearances of Francoism....

Acknowledgements

In 2006, Mollet Town Council awarded it the Civic Distinction. This recognition is awarded by the town council to individuals or entities for their contribution to the life of the city.


In 2008, the Generalitat de Catalunya - the Government of Catalonia - awarded it the Creu de Sant Jordi - the Cross of Sant Jordi

"In recognition of his work to rescue these people from oblivion and restore their dignity and honour. This work contributes to strengthening the foundations of peace and freedom and to transmitting their meaning to the younger generations".

References

View also

Bibliography

External links

  1. «Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Pietat». Monuments Commemoratius de Catalunya. Institut d'Estudis Catalans. [Consulta: 27 març 2020].
  3. «Fossar de la Pedrera. Cementiri de Montjuïc». Banc de la Memòria Democràtica. Memorial Democràtic de Catalunya. [Consulta: 27 març 2020].
  4. «Fraternitat (als afusellats al Camp de la Bota)». Monuments Commemoratius de Catalunya. Institut d'Estudis Catalans. [Consulta: 27 març 2020].