Larari: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
[[Fitxer:Ancient Bar, Pompeii.jpg|300px|thumbnail|Larari de Pompeia]]
[[Fitxer:Vettii.jpg|300px|thumbnail|Larari de la [[Casa dels Vetti]], a [[Pompeia]]]]
'''Larari''' (''Lararium'') fou un lloc a l'interior de les cases romanes que estava dedicat al culte dels [[Lar]]s, on les seves imatges eren adorades; el culte es feia generalment el matí immediatament després de llevar-se.
El '''larari'''<ref name="enci">{{GEC|0118889}}</ref> (en [[llatí]]: ''lararium'') era un petit [[Altar|altar]] a l'interior de les cases romanes que estava dedicat al culte domèstic dels [[Lar]]s, déus de la llar. A les [[domus]] dels patricis, el larari es trobava en general a l'[[Atri (pati)|atri]] (pati principal dels habitatges romans). A les cases més humils, que no disposaven d'atri, el larari se situava sovint a la cuina, a prop del foc. També podia haver-hi més d'un larari.


Generalment consistia en un ''sacrarium'' o en una petita [[edícula]] decorada (com mostren els que han estat conservats a [[Pompeia]] o a [[Ostia Antica|Òstia]]).<ref name="enci"></ref> Les formes del larari variaven en funció de les llars. Podien estar recoberts de marbre tallat i semblar un petit temple en miniatura, mentre que en altres habitatges, podia ser un simple habitacle de fusta o un prestatge en la paret, però sempre havia de contenir pintures o estàtues petites dels déus lars.
Moltes vegades els lars eren personatges rellevants per les que una persona tenia algun tipus d'afecte o simpatia. L'emperador [[Alexandre Sever]] es diu que tenia dos Lararis: el gran (''majus'') amb les imatges de [[Crist]], [[Abraham]], [[Orfeu]] i [[Alexandre el Gran]], i el menor (''minor'') amb [[Virgili]], [[Ciceró]] i [[Aquil·les]]. No consta que tenir dos lararis a casa fos comú.


Al larari es retia culte als avantpassats, i cada família tenia els seus déus específics als quals havia de fer diversos ritus i ofrenes diàries. Si no es realitzaven aquestes ofrenes, els amos de la casa s'exposaven a diverses desgràcies, segons les seves creences. Al larari, també s'hi guardaven diverses relíquies de la família.
[[Suetoni]] deixa clar que sovint les imatges eren de deus.


Moltes vegades els lars eren personatges rellevants pels que una persona tenia algun tipus d'afecte o simpatia. Per exemple, es diu que l'emperador [[Alexandre Sever]] tenia dos lararis: el gran (''maius'') amb les imatges de [[Crist]], [[Abraham]], [[Orfeu]] i [[Alexandre el Gran]], i el menor (''minor'') amb [[Virgili]], [[Ciceró]] i [[Aquil·les]].<ref>LAMPRIDIUS, Aelius. "Vita Alexandri" a ''[[Història Augusta]]'', XXIX</ref>
[[Categoria:Edificacions romanes]]

== Referències ==
<references />

== Bibliografia ==
* BOYCE, George. ''Corpus of the Lararia of Pompeii'', Roma 1937
* HÖCKER, Christoph. "Lararium". a: ''Der Neue Pauly'' (DNP). Vol. 6, Stuttgart 1999, ISBN 3-476-01476-2, Coll. 1145.

== Enllaços externs ==
{{commonscat|Lararium}}
* [http://www.enciclopedia-aragonesa.com/monograficos/historia/epoca_romana/multimedia/domus/default.asp El Larari a "Enciclopedia-aragonesa"] {{es}}
* [http://www.novaroma.org/nr/Lararium_(Nova_Roma) Com fer un larari a "novaroma.org"] {{en}}

[[Categoria:Arquitectura romana]]

Revisió del 16:12, 14 set 2013

Larari de la Casa dels Vetti, a Pompeia

El larari[1] (en llatí: lararium) era un petit altar a l'interior de les cases romanes que estava dedicat al culte domèstic dels Lars, déus de la llar. A les domus dels patricis, el larari es trobava en general a l'atri (pati principal dels habitatges romans). A les cases més humils, que no disposaven d'atri, el larari se situava sovint a la cuina, a prop del foc. També podia haver-hi més d'un larari.

Generalment consistia en un sacrarium o en una petita edícula decorada (com mostren els que han estat conservats a Pompeia o a Òstia).[1] Les formes del larari variaven en funció de les llars. Podien estar recoberts de marbre tallat i semblar un petit temple en miniatura, mentre que en altres habitatges, podia ser un simple habitacle de fusta o un prestatge en la paret, però sempre havia de contenir pintures o estàtues petites dels déus lars.

Al larari es retia culte als avantpassats, i cada família tenia els seus déus específics als quals havia de fer diversos ritus i ofrenes diàries. Si no es realitzaven aquestes ofrenes, els amos de la casa s'exposaven a diverses desgràcies, segons les seves creences. Al larari, també s'hi guardaven diverses relíquies de la família.

Moltes vegades els lars eren personatges rellevants pels que una persona tenia algun tipus d'afecte o simpatia. Per exemple, es diu que l'emperador Alexandre Sever tenia dos lararis: el gran (maius) amb les imatges de Crist, Abraham, Orfeu i Alexandre el Gran, i el menor (minor) amb Virgili, Ciceró i Aquil·les.[2]

Referències

  1. 1,0 1,1 «Larari». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. LAMPRIDIUS, Aelius. "Vita Alexandri" a Història Augusta, XXIX

Bibliografia

  • BOYCE, George. Corpus of the Lararia of Pompeii, Roma 1937
  • HÖCKER, Christoph. "Lararium". a: Der Neue Pauly (DNP). Vol. 6, Stuttgart 1999, ISBN 3-476-01476-2, Coll. 1145.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Larari