Sistema tetragonal: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Traient 25 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:Q503601
m Corregit: caraterístiques > característiques
Línia 2: Línia 2:


== Forma del cristall ==
== Forma del cristall ==
Es caracteritza perquè la [[cel·la unitat]] de la xarxa cristal·lina podríem formar a partir d'un cub que estiréssim una de les seves adreces, de manera que quedaria un prisma de base quadrada, amb una cel unitat amb els tres angles rectes, sent dos de les arestes de la cel iguals i la tercera diferent a elles. La caraterístiques que el distingeix dels altres sis sistemes cristal en la presència d'un sol [[eix de simetria]] quaternari, que pot ser binari.
Es caracteritza perquè la [[cel·la unitat]] de la xarxa cristal·lina podríem formar a partir d'un cub que estiréssim una de les seves adreces, de manera que quedaria un prisma de base quadrada, amb una cel unitat amb els tres angles rectes, sent dos de les arestes de la cel iguals i la tercera diferent a elles. La característiques que el distingeix dels altres sis sistemes cristal en la presència d'un sol [[eix de simetria]] quaternari, que pot ser binari.


== Tipus ==
== Tipus ==

Revisió del 18:35, 20 març 2014

El sistema cristal·lí tetragonal és un dels set sistemes cristal·lins existents en cristal·lografia. Exemples de minerals amb aquest sistema són la calcopirita o la pirolusita.

Exemplar de calcopirita.

Forma del cristall

Es caracteritza perquè la cel·la unitat de la xarxa cristal·lina podríem formar a partir d'un cub que estiréssim una de les seves adreces, de manera que quedaria un prisma de base quadrada, amb una cel unitat amb els tres angles rectes, sent dos de les arestes de la cel iguals i la tercera diferent a elles. La característiques que el distingeix dels altres sis sistemes cristal en la presència d'un sol eix de simetria quaternari, que pot ser binari.

Tipus

Hi ha dues varietats principals d'aquest tipus de cristall:

Els cristalls d'aquest sistema es classifiquen en les set classes següents:

  • Diesfenoidal
  • Piramidal
  • Dipiramidal
  • Escalenohedral
  • Piramidal Ditetragonal
  • Trapezohedral
  • Dipiramidal-Ditetragonal

Referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sistema tetragonal