Sant Salvador de les Espases: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: destruïnt > destruint
Línia 28: Línia 28:
[[Categoria:Monuments històrics del Baix Llobregat]]
[[Categoria:Monuments històrics del Baix Llobregat]]
[[Categoria:Patrimoni monumental d'Esparreguera]]
[[Categoria:Patrimoni monumental d'Esparreguera]]
[[Categoria:Esglésies romàniques del Baix Llobregat]]

Revisió del 09:24, 17 ago 2014

Les espases de Sant Salvador, amb l'ermita al capdamunt del turó

La capella de Sant Salvador de les Espases es troba situada dalt d'un espadat aïllat, al punt de confluència entre els bisbats de Sant Feliu i Vic i dels termes municipals d'Esparreguera, Olesa de Montserrat i Vacarisses. Documentada a partir el segle XIV, era l'antiga capella del Castell de les Espases, documentat des de l'any 985, i del qual només en resta el basament d'una torre circular.

Lligada històricament a la població d'Esparreguera pertany al terme municipal d'aquesta localitat i a la parròquia de Sant Maria d'Olesa des del 18 de març de 1868.

L'edifici actual correspon a una reforma del segle XVI. Té una sola nau, de volta baixa -en un principi de canó- i sense absis. Va ser totalment restaurada el 1924 gràcies a la labor del pare Joan Solà, escolapi de Terrassa. Els primers dies de la guerra civil espanyola uns incontrolats varen cremar l'interior de la capella, destruint-ne el retaule gòtic, l'harmònium i els objectes litúrgics.

Actualment presideix la capella una imatge del Salvador, obra de l'artista olesà Amadeu Paltor. Al Museu de Terrassa (castell cartoixa de Vallparadís) es conserva la predel·la de l'antic retaule.

El 22 d'abril de 1949 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), protecció publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el 5 de maig de 1949.

A causa d'un incendi l'interior es rehabilità el 1977.

Associació Amics de Sant Salvador de les Espases

L'any 1970 fou constituïda l'associació Amics de Sant Salvador de les Espases, amb seu a l'església parroquial de Santa Maria d'Olesa de Montserrat, vetlla per la seva conservació, n'organitza anualment l'aplec el primer diumenge de setembre i obre les portes de la capella tots els dijous i diumenges.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Salvador de les Espases