Satanàs: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Es desfà la revisió 14470088 de 2.139.178.231 (Discussió) Reversió de vandalisme o d'edició de prova
Cap resum de modificació
Línia 15: Línia 15:
{{Commonscat}}
{{Commonscat}}


{{Esborrany de religió}}


[[Categoria:Dimonis]]
[[Categoria:Dimonis]]

Revisió del 18:17, 3 gen 2015

Representació típica de Satanàs

En el cristianisme, Satan o Satanàs és el nom propi de la personificació del mal absolut. A l'islam se'l coneix com a Iblis (إبليس) o Xaitan (شيطان). És una figura existent a diverses religions, sia com a àngel, dimoni o déu menor. Tradicionalment, en el cristianisme, Satanàs és un àngel caigut. Per a una minoria d'esglésies, és una al·legoria del pecat.

Etimologia

La paraula Satan ve de l'hebreu satan (שָׂטָן) per la via del grec (satanas Σατανᾶς), significant en "aquell que s'oposa, adversari, antagonista". De fet, originalment satan no era més que un mot descriptiu per a una actitud d'oposició i fins i tot quan va ser començat a introduir com a un ens sobrenatural servia només per a referir-se a qualsevol àngel enviat per Déu amb l'únic propòsit d'obstruir les activitats humanes. El llibre de Job n'és un clar exemple, i tot i que en aquest relat Satan ja està més "emancipat" de Déu, li continua demanant permís, el que fa suposar que encara no encarna "el mal" en el sentit dualista de la paraula.

En la Septuaginta, la traducció grega de l'Antic Testament, on la paraula hebrea ha-Satan es refereix als éssers sobrenaturals o legòrics, s'utilitza la paraula ho diabolos (en el Llibre de Job 1, i el capítol 3 de Zacaries), però on la paraula hebrea satan es refereix als éssers humans, s'utilitza una transliteració satanas.

En el Nou Testament, Satanàs i el diable no se solen distingir.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Satanàs