Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Robot estandarditza i catalanitza referències, catalanitza dates i fa altres canvis menors
enllaç
Línia 11: Línia 11:
* la ''dignificació plena dels treballadors''.
* la ''dignificació plena dels treballadors''.


L'[[11 de febrer]] de [[1934]], es fusionà amb [[Falange Española]]. A Barcelona, la propaganda de les JONS fou iniciada per un grup reduït de simpatitzants d'[[extrema dreta]], com [[Ildefons Cebriano]], [[Josep Maluquer]], [[José Maria Poblador Álvarez]] i Santiago Martín Busutil (mort al front de Santander el 1937), que combaté especialment l'autonomia de [[Catalunya]] i el separatisme. No assolí un cert desenvolupament fins després de la unificació de la Falange Española i les JONS, a través de l'activitat dels falangistes [[Luys Santamarina]], [[Robert Bassas Figa]] i [[Josep Maria Fontana]], més que no pas dels jonsistes, que foren marginats a partir del gener del 1935, quan Ledesma trencà les relacions amb [[José Antonio Primo de Rivera]]. Tanmateix, les JONS tingueren un major dinamisme a [[València]], sobretot el 1933, amb [[Maximilià Lloret]] i el seu periòdic ''Patria Sindicalista''.
L'[[11 de febrer]] de [[1934]], es fusionà amb [[Falange Española]]. A Barcelona, la propaganda de les JONS fou iniciada per un grup reduït de simpatitzants d'[[extrema dreta]], com [[Ildefons Cebriano]], [[Josep Maluquer Cueto|Josep Maluquer]], [[José Maria Poblador Álvarez]] i Santiago Martín Busutil (mort al front de Santander el 1937), que combaté especialment l'autonomia de [[Catalunya]] i el separatisme. No assolí un cert desenvolupament fins després de la unificació de la Falange Española i les JONS, a través de l'activitat dels falangistes [[Luys Santamarina]], [[Robert Bassas Figa]] i [[Josep Maria Fontana]], més que no pas dels jonsistes, que foren marginats a partir del gener del 1935, quan Ledesma trencà les relacions amb [[José Antonio Primo de Rivera]]. Tanmateix, les JONS tingueren un major dinamisme a [[València]], sobretot el 1933, amb [[Maximilià Lloret]] i el seu periòdic ''Patria Sindicalista''.


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 20:44, 27 abr 2018

Infotaula d'organitzacióJuntas de Ofensiva Nacional Sindicalista

Lema¡Arriba los valores hispánicos! Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtJONS Modifica el valor a Wikidata
Tipusmoviment polític Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticanacional-sindicalisme Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticatercera posició Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaJuntas Castellanas de Actuación Hispánica (es) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Creacióoctubre 1931
FundadorRamiro Ledesma Ramos Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o aboliciófebrer 1934 Modifica el valor a Wikidata
Reemplaçat perFalange Espanyola de les JONS Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Òrgan de premsaLibertad (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista (JONS) fou un partit polític d'ideologia propera al feixisme fundat el 4 d'octubre de 1931 per Ramiro Ledesma Ramos i Onésimo Redondo. Aglutinava els elements fins aleshores congregats entorn de la revista La Conquista del Estado i la Junta Castellana de Actuación Hispánica, i constituí el primer intent orgànic del feixisme de l'Estat espanyol, amb influències del nacional-socialisme; però fou un grup força minoritari. Reclamaven la creació d'un Estat on els treballadors fossin la pedra fonamental i els objectius fossin l'engrandiment i la unitat de la Pàtria (Espanya).[1][2]

Les JONS són considerades d'ideologia nacional-revolucionària per buscar la revolució social i dotar-la d'esperit nacional que mantingués el poble com a sostenidor del nou Estat. El seu ideari es basava en set punts:

  • la indiscutible unitat d'Espanya;
  • el respecte a la tradició religiosa;
  • l'apel·lació a la joventut (l'afiliació era limitada als menors de quaranta-cinc anys);
  • l'aferrissat antimarxisme;
  • la proposta econòmica de sindicació obligatòria;
  • el control públic de la riquesa;
  • la dignificació plena dels treballadors.

L'11 de febrer de 1934, es fusionà amb Falange Española. A Barcelona, la propaganda de les JONS fou iniciada per un grup reduït de simpatitzants d'extrema dreta, com Ildefons Cebriano, Josep Maluquer, José Maria Poblador Álvarez i Santiago Martín Busutil (mort al front de Santander el 1937), que combaté especialment l'autonomia de Catalunya i el separatisme. No assolí un cert desenvolupament fins després de la unificació de la Falange Española i les JONS, a través de l'activitat dels falangistes Luys Santamarina, Robert Bassas Figa i Josep Maria Fontana, més que no pas dels jonsistes, que foren marginats a partir del gener del 1935, quan Ledesma trencà les relacions amb José Antonio Primo de Rivera. Tanmateix, les JONS tingueren un major dinamisme a València, sobretot el 1933, amb Maximilià Lloret i el seu periòdic Patria Sindicalista.

Referències

Bibliografia